ΗΠΑ

Νέο antidrone σύστημα επανάσταση από τις ΗΠΑ καταστρέφει εχθρικά UAV σε όλα τα ύψη

Η  Αμερικανική εταιρεία Raytheon δημοσίευσε σήμερα απίστευτα νέα πλάνα από τα drones της Block 2+ Coyote που εμπλέκουν έναν αριθμό μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων σε μια εντελώς εντυπωσιακή επίδειξη 

Το βίντεο δείχνει 4x4 Joint Light Tactical Vehicle που βασίζονται σε  σταθερά παλετοποιημένα συστήματα εκτόξευσης να εκτοξεύουν τα Coyote, τα οποία στη συνέχεια νικούν θεαματικά μια ποικιλία μη επανδρωμένων οχημάτων σταθερής πτέρυγας σε διαφορετικά υψόμετρα κατά τη διάρκεια δοκιμών στο πεδίο  δοκιμών Yuma του αμερικανικού στρατού στην Αριζόνα.

https://youtu.be/RrRScxnDfrk

Οι κεφαλές θραυσμάτων έκρηξης στα κογιότ εκρήγνυνται με ένα μοτίβο έκρηξης σε σχήμα δακτυλίου που ακτινοβολεί έξω από τον διαμήκη άξονά τους, δημιουργώντας αρκετά πυροτεχνήματα.

Σύμφωνα με το  βίντεο οι δοκιμές ήταν σε μεγάλο υψόμετρο αλλά και σε χαμηλό υψόμετρο 

Σύμφωνα με τον τίτλο του βίντεο, η Raytheon ισχυρίζεται ότι αυτό το σύστημα «αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των UAS ενάντια στα εχθρικά drones».

https://www.youtube.com/watch?v=0xH3BLq0o-I

Στην περιγραφή που συνοδεύει το βίντεο, η Raytheon λέει ότι οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Γραφείο Ολοκληρωμένων Δοκιμών  του Στρατού των ΗΠΑ (IF/RCO) κατά τη διάρκεια μιας «θερινής δοκιμαστικής περιόδου 10 ημερών».

Η εταιρεία δήλωσε ότι το παλετοποιημένο σύστημα εκτοξευτή των Coyotes που φαίνεται στο βίντεο παρουσίαζε ένα ραντάρ στόχευσης ακριβείας KuRFS, ενώ ο εκτοξευτής χρησιμοποιούσε ένα κινητό σύστημα ραντάρ ανίχνευσης Ku-720.

Αυτά τα συστήματα ελέγχου πυρός κατευθύνουν  τα drones να αναχαιτίσουν τους στόχους τους.

Η παλετοποιημένη έκδοση που φαίνεται στο βίντεο θα μπορούσε να μεταφερθεί  και να αναπτυχθεί ακόμη και σε μεγάλα οχήματα εδάφους ή πλοία επιφανείας, επιτρέποντας σε μια μεγάλη ποικιλία πλατφορμών να έχουν τη δική τους αεράμυνα μικρής εμβέλειας.

Το Coyote είναι ένα μικρό UAV με ευέλικτο σύστημα εκτόξευσης ικανό να εγκατασταθεί σε μεγάλη ποικιλία πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων ή μη επανδρωμένων οχημάτων επιφανείας. Οι προηγούμενες εκδόσεις των Coyotes ήταν με έλικα και έμοιαζαν με αεροσκάφη με σταθερά φτερά με φτερά που ανοίγουν και δύο ουρές. Αυτοί οι τύποι προορίζονταν κυρίως για ρόλους πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο ξεχωριστά πλάνα βίντεο που δείχνουν δύο «drones αυτοκτονίας» να καταρρίπτονται καθώς πλησιάζουν την αεροπορική βάση Ain Al Asad στο Ιράκ, η οποία φιλοξενεί τις δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ένα σύστημα  (C-RAM), το οποίο είναι οπλισμένο με ένα πυροβόλο Vulcan 20 mm, καταρρίπτει ένα από τα φορτωμένα με εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ  ένας άγνωστος αναχαιτιστής εκρήγνυται κοντά στο άλλο drone.

https://twitter.com/nafisehkBBC/status/1478399617385607178?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1478399617385607178%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thedrive.com%2Fthe-war-zone%2F43799%2Fthis-footage-of-jet-powered-coyote-drones-obliterating-other-drones-is-incredible

Ο αναχαιτιστής σε αυτό το βίντεο, είναι ορατός για σύντομο χρονικό διάστημα να πετά με σχετικά χαμηλή ταχύτητα και με επίπεδο προφίλ πτήσης που θυμίζει πολύ τον τρόπο λειτουργίας του Coyote, όπως φαίνεται στο νέο βίντεο της Raytheon.

Το εκρηκτικό μοτίβο αυτού του άγνωστου αναχαιτιστή και η εγγύτητα στην οποία εκρήγνυται στον στόχο, είναι επίσης κάπως παρόμοια με αυτό που έχουμε δει τώρα σε σχέση με το Coyote Block 2+.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη δήλωση που να υποδηλώνει ότι το Coyote χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη αναχαίτιση, το Πεντάγωνο δεν έχει δώσει ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε στην εμπλοκή του Αλ Άσαντ. 

Όπως δείχνει το βίντεο που κυκλοφόρησε σήμερα η Raytheon, το Coyote είναι μια ικανή πλατφόρμα αντι-μη επανδρωμένου εναέριου συστήματος (cUAS), που το καθιστά κατάλληλο για τους τύπους εμπλοκών που παρατηρήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στο Ιράκ.

https://www.youtube.com/watch?v=o67TRzKMJDA

Εκτός από τους ρόλους του cUAS, το Υπουργείο Άμυνας έχει επίσης οραματιστεί το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναχαίτισης να ενεργεί ως περιπλανώμενο πυρομαχικό ή "πύραυλος κρουζ χαμηλού κόστους".

Το Coyote θα λέγαμε ότι  αποδεικνύεται γρήγορα ότι είναι μια ικανή πλατφόρμα, ικανή να φέρει εις πέρας διάφορους ρόλους αποστολής.

Όσον αφορά το Coyote Block 2+, πιθανότατα θα δούμε περισσότερα από τα μικροσκοπικά drones να πετούν μαζί με μαχητικά  σε μελλοντικές αποστολές, δεδομένου του πόσο ζωτικής σημασίας γίνονται τα συστήματα αεράμυνας cUAS και μικρής εμβέλειας για τη διατήρηση της αεροπορικής υπεροχής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ