ΗΠΑ

Αμερικανικό στίγμα σε Ελλάδα-Αλβανία! Πως η νέα ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ στα Βαλκάνια στηρίζεται σε Αλεξανδρούπολη και Δυρράχιο

Σύμφωνα με  δημοσίευση της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα, πρόκειται  να εγκατασταθούν στην Αλβανία ειδικές δυνάμεις του Αμερικανικού στρατού.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, αντέδρασε με ενθουσιασμό σε αυτή την προοπτική προσθέτοντας ότι η Αλβανία είναι ένας  ισχυρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

"Το τμήμα της  Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, που έχει έδρα την  Ευρώπη,  αποφάσισε να δημιουργήσει μία βάση  ειδικών επιχειρησιακών δυνάμεων στην Αλβανία, γεγονός που αναβαθμίζει τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Τα νέα αυτά  για τα οποία εργαζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό, είναι το επιστέγασμα του  πολύ υψηλού επιπέδου εμπιστοσύνης και πολύ στενής συνεργασίας ΗΠΑ -Αλβανίας", ανέφερε ο Ράμα.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας  με τίτλο, "Γιατί η δημοπράτηση του διαγωνισμού για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων θα αποδειχθεί βαρόμετρο για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλαδας", είχαμε αναφερθεί επί λέξη στο ότι "η Αλβανία είναι το Plan B των ΗΠΑ"

Υπενθυμίζουμε ότι στις 4 Μαΐου 2020 στο λιμάνι του Δυρραχίου στην Αλβανία έγινε η επίσημη έναρξη της άσκησης «Defender Europe 21»,,την οποία παρακολούθησαν ο Πρόεδρος Μέτα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο Στρατηγός των ΗΠΑ Tod D. Wolters, ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής της ΝΑΤΟ Ευρώπης Jeffrey Harrigian, Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη – Air Force Africa, καθώς και ο Christopher Cavoli.

Στο λιμάνι είχαν φτάσει εκείνες τις ημέρες χιλιάδες στρατεύματα, στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμός, αριθμοί ισάριθμοι από αυτούς που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη. Μόνο από τις ΗΠΑ, 6.000 στρατεύματα είχαν φτάσει σε 6 στρατιωτικές βάσεις στην Αλβανία. Οι Αλβανοί έδωσαν τεράστια σημασία στο γεγονός για αυτό και παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος και Πρωθυπουργός της χώρας.

«Συγχαίρουμε την Αλβανία που δε δίστασε να βοηθήσει τους συμμάχους της. Μας δείξατε το στρατηγικό και τακτικό δυναμικό της Αλβανίας. Αυτή η εκπαίδευση στην Αλβανία είναι ιστορική από μόνη της. Αυτή η εφοδιαστική επιχείρηση για την οποία έχετε δει όλοι, δείχνει την ικανότητα των ΗΠΑ να στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις όπου χρειάζονται. Η Αλβανία έχει στρατηγική θέση. Η υποστήριξή μας για το ΝΑΤΟ είναι εμφανής », είχε δηλώσει η πρέσβης των ΗΠΑ Γιούρι Κιμ.

Επίσης  στις 15 Ιουλίου η Βουλή των Σκοπίων ψήφισε για την κατασκευή του Οδικού Διαδρόμου VIII , το έργο ανέλαβε να το κατασκευάσει η αμερικανική εταιρεία Bechtel & Enka, ενώ οι Πρέσβεις των ΗΠΑ σε Σκόπια και Τίρανα, βρέθηκαν στο συνοριακό πέρασμα Kjafasan.

Οι αναταράξεις στα Βαλκάνια

Τα Βαλκάνια είναι η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης σύμφωνα με ιστορικούς και όχι άδικα, αφού αποτέλεσαν στο παρελθόν πηγή εντάσεων και πολεμικών αναμετρήσεων, ενώ από αυτά ξεκίνησε και ο Α Παγκόσμιος πόλεμος.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσσυφοπέδιο και τα Σκόπια τελούν σε κατάσταση είτε αναβρασμού, είτε σε μεταβατική πολιτική  κατάσταση, γεγονός που  μπορεί να "δώσει" πολεμικά γεγονότα.

Όσο οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι εκτός ΕΕ ο κίνδυνος γίνεται ακόμη μεγαλύτερος, ενώ η Αλβανία παρά τα όσα λέει ο Πρωθυπουργός της Ράμα, αποτελεί το κινεζικό προπύργιο για επενδύσεις στα Βαλκάνια.

Τα παραπάνω είναι εν γνώση των ΗΠΑ, οι οποίες πλέον  εγκαθίστανται  στρατιωτικά στην Αλβανία για τα καλά, προκειμένου να δράσουν έγκαιρα και άμεσα εφόσον απαιτηθεί.

Η σημασία της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ 

Η Αλεξανδρούπολη είναι σημαντική για τις ΗΠΑ για δύο λόγους, ο ένας είναι το σιδηροδρομικό δίκτυο, και ο δεύτερος η Εγνατία Οδός σε συνδυασμό τις κάθετες οδούς σε αυτή. Έχοντας τα δύο αυτά δίκτυα μπορούν οι ΗΠΑ  να μεταφέρουν άμεσα δυνάμεις στις περιοχές ενδιαφέροντος.

Η  χώρα μας φαίνεται ότι πλέον έχει επιλέξει να  χρησιμοποιήσει τα δύο αυτά πλεονεκτήματα  τόσο σε σχέση με τις ΗΠΑ, όσο και με τη Σαουδική Αραβία, της οποίας ο ΥΠΕΞ στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα μίλησε για επενδυτικά έργα που θα αναλάβει η χώρα του στην Αλεξανδρούπολη 

Να θυμίσουμε εδώ ότι στη Β΄ φάση του διαγωνισμού  για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έχουν προκριθεί τα εξής σχήματα: 1) QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT, 2) Κοινοπραξία CAMERON S.A. – GOLDAIR CARGO A.E. – BOLLORE AFRICA LOGISTICS, 3) Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 4) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.

Πειραιάς  και Θεσσαλονίκη  σαν λιμάνια βρίσκονται σε Κινεζικά χέρια, κάτι που δε θα πρέπει να γίνει για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Ιδίως αν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης "πέσει" σε Κινεζικά ή Ρωσικά  χέρια, αυτό πρακτικά θα σήμαινε πως όταν οι Αμερικανοί θα μετακινούν δυνάμεις από το λιμάνι θα πρέπει να συνεργάζονται με Κινέζους και Ρώσους. Σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο πως οι τελευταίοι θα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις διαδικασίες, και το κυριότερο θα έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες διακίνησης, υλικού. 

Σε μια τέτοια περίπτωση οι Αμερικανοί θα λειτουργήσουν εναλλακτικά. 

Για την συγκεκριμένη περίπτωση το λιγότερο κόστος θα είναι να αντικαταστήσουν  εν μέρει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με το λιμάνι του Δυρραχίου στην Αλβανία και  την Εγνατία οδό να την αντικαταστήσουν με το Οδικό Διάδρομο VIII που ενώνει την Αδριατική με τη Μαύρη Θάλασσα, και το κατά μία ημέρα πιο αργό Σιδηροδρομικό δίκτυο΄ Αλβανίας – Βόρειας Μακεδονίας – Βουλγαρίας.

Δύο πράγματα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νού με τις ΗΠΑ.

Tο πρώτο είναι ότι επιθυμούν καθαρές σχέσεις και λύσεις , έχοντας ως επιτομή το "Are you with us or against us", δηλαδή "είστε μαζί μας ή είστε εναντίον μας;", οπότε και αποσαφηνίζουν εμπράκτως τη στάση τους , όπως έκαναν στην περίπτωση της Τουρκίας.

Το δεύτερο είναι ότι πάντα μα πάντα έχουν Plan B έτοιμο για κάθε περίπτωση εάν τα πράγματα δεν πάνε όπως αυτοί θέλουν. Κοινώς μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαν την Τουρκία ως πρωτεύοντα σύμμαχο στην περιοχή και την Ελλάδα δευτερεύοντα. Όταν ο Ερντογάν πήρε τον "ανατολικό και τον "ισλαμικό δρόμο", αντικατέστησαν την Τουρκία με τη χώρα μας ως κύριο σύμμαχο στην περιοχή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ