ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί η άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν θα οδηγήσει σε συμμόρφωση του για το πυρηνικό πρόγραμμα και σε ειρηνική λύση;

Ο όγδοος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και των πέντε παγκόσμιων δυνάμεων που προσπαθούν να αναβιώσουν την τετριμμένη πυρηνική συμφωνία του 2015, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), συνεχίζεται.

Στο τέλος του προηγούμενου γύρου των συνομιλιών, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν, Αλί Μπαγκερί Κάνι, είπε ότι είχε σημειωθεί «καλή πρόοδος». «Αρχικά, οι Ευρωπαίοι συμμετέχοντες Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψαν τις προτάσεις του Ιράν, αλλά τελικά συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με βάση το ιρανικό προσχέδιο», δήλωσε.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές δήλωσαν ότι υπήρξε κάποια τεχνική πρόοδος την τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων, αλλά ότι αυτό τους οδήγησε μόνο πιο κοντά στο σημείο που είχαν οι συνομιλίες τον Ιούνιο.

«Δεν πάει καλά με την έννοια ότι δεν έχουμε ακόμη δρόμο επιστροφής στο JCPOA. Αυτό που πηγαίνει καλά είναι η ενότητα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, η μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με την Κίνα και τη Ρωσία», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ το 2018  με την αποχώρηση από το JCPOA και τη δυσκολία πολιτικά για την επανένταξη των ΗΠΑ ,είναι η κύρια πηγή των επιπλοκών στις τρέχουσες προσπάθειες για αναβίωση του JCPOA.

Επιπλέον, οι συνθήκες έχουν αλλάξει σημαντικά σε σύγκριση με το 2015, όταν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το JCPOA.

Σφοδρές οικονομικές κυρώσεις

Το 2015, οι παγκόσμιες δυνάμεις πέτυχαν την πιο ολοκληρωμένη συμφωνία μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων που έχει επιτευχθεί ποτέ με το Ιράν. Όταν ο Τραμπ αποχώρησε ενώ το Ιράν συμμορφωνόταν πλήρως με τη συμφωνία, επέβαλε επίσης στο Ιράν τις πιο άγριες οικονομικές κυρώσεις.

Επειδή αυτές περιελάμβαναν δευτερεύουσες κυρώσεις σε οποιαδήποτε εταιρεία που συναλλάσσεται με το Ιράν, τα άλλα μέρη της συμφωνίας εμποδίστηκαν επίσης σε μεγάλο βαθμό να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να τηρήσουν τις κανονικές εμπορικές σχέσεις με το Ιράν.

Σύμφωνα με το JCPOA, η ΕΕ και οι ΗΠΑ ήταν υποχρεωμένες να απέχουν από κάθε πολιτική που αποσκοπούσε ειδικά να επηρεάσει άμεσα και δυσμενώς την εξομάλυνση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με το Ιράν.

Το κύριο μάθημα που έχει αντλήσει ο ιρανικός λαός και οι ηγεμόνες του από την εμπειρία τους στο JCPOA είναι ότι το Ιράν δεν μπορεί ποτέ να εμπιστευτεί τις ΗΠΑ.

Ακόμη και αν οι ΗΠΑ υπογράψουν μια διεθνή συμφωνία που υποστηρίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τη συμφωνία τους.

Από αυτή την οπτική γωνία, και δεδομένων των τεράστιων απωλειών στην οικονομία του Ιράν που προκλήθηκαν από τις δευτερεύουσες κυρώσεις των ΗΠΑ , που υπολογίζονται σε 1 τρις ​​δολάρια, είναι κατανοητό ότι το Ιράν ζητά διαβεβαιώσεις από τα δυτικά μέρη του JCPOA ότι οι κυρώσεις Τραμπ θα καταργηθούν οριστικά μετά την επιστροφή των ΗΠΑ.

Παρά την αποχώρηση του Τραμπ από το JCPOA τον Μάιο του 2018, το Ιράν τήρησε πλήρως τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας μέχρι τον Μάιο του 2019, ελπίζοντας ότι η ΕΕ, η Ρωσία και η Κίνα θα δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για να παρακάμψουν τις συνεχιζόμενες δευτερεύουσες κυρώσεις των ΗΠΑ, ώστε το Ιράν να λάβει τα οικονομικά οφέλη από η συμφωνία.

Όταν αυτό δεν συνέβη, το Ιράν άρχισε επίσης να παραβαίνει τις δεσμεύσεις του στο JCPOA αναπτύσσοντας προηγμένους φυγοκεντρικούς διαχωριστήρες και αυξάνοντας, σταδιακά το επίπεδο εμπλουτισμού του ουρανίου του από το όριο του JCPOA του 3,67% τ U-235 στο 60% 

Ο Behrouz Kamalvandi, του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI), δήλωσε: «Έχουμε περισσότερα από 210 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου έως 20% και έχουμε παραγάγει 25 κιλά στο 60%  ένα επίπεδο που καμία χώρα εκτός από αυτές που διαθέτουν πυρηνικά όπλα είναι σε θέση να παράγουν».

Χάρη στην κακώς  στρατηγική μέγιστης πίεσης του Τραμπ, το Ιράν είναι τώρα κοντά στο να είναι ένα κράτος κατώφλι πυρηνικών όπλων με αρκετό ουράνιο υψηλής εμπλουτισμού για να κατασκευάσει τουλάχιστον μία πυρηνική κεφαλή.

https://www.youtube.com/watch?v=1l2CiQn_aJk

Εάν το JCPOA μπορέσει να αναβιώσει, αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αντιστραφεί γρήγορα ,ίσως μέσα σε έναν ή δύο μήνες. Η ανάμειξη ή η εξαγωγή των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 60% και 20% και η απεγκατάσταση των προηγμένων φυγοκεντρητών θα μπορούσε να γίνει γρήγορα.

Το Ιράν είναι απρόθυμο να προβεί σε αυτές τις ενέργειες, ωστόσο, φοβούμενο ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν ξανά τις ίδιες κυρώσεις υπό την ομπρέλα της τρομοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πυραύλων ή των περιφερειακών ζητημάτων,  θέλει ένα βιώσιμο JCPOA.

Τρία σενάρια

Το πρώτο είναι αυτό που υποστηρίζουν πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι, στρατιωτικό χτύπημα των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε περίπτωση αποτυχίας αποκατάστασης του JCPOA.

Πιστεύω ότι αυτό είναι μια μπλόφα για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο Ιράν. Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία διάθεση να ξεκινήσουν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Το δεύτερο σενάριο, εάν η προσπάθεια αποκατάστασης του JCPOA αποτύχει, είναι η συνέχιση της αποτυχημένης στρατηγικής του Τραμπ για μέγιστη πίεση, δηλαδή, πλήρεις οικονομικοί, πολιτικοί και κυβερνοπόλεμοι, με σαμποτάζ, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων μυστικών επιθέσεων του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και δολοφονίες τους πυρηνικούς επιστήμονές της.

Σε αυτό το σενάριο, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πιθανότατα θα πιέσουν για ένα ψήφισμα του Συμβουλίου  του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) κατά του Ιράν.

Το Ιράν πιθανότατα θα απαντούσε αποχωρώντας από το JCPOA.

Εάν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη παρέπεμψαν στη συνέχεια την υπόθεση του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αναβιώσουν τα έξι ψηφίσματα που επιβλήθηκαν στο Ιράν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, το Ιράν πιθανότατα θα συμμετάσχει στη Βόρεια Κορέα στην αποχώρηση από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων.

Το τρίτο σενάριο, και το πιο ορθολογικό, θα ήταν η αναβίωση του JCPOA μέσω της διπλωματίας.

Εδώ πρέπει να γίνει μια ενδιαφέρουσα διάκριση. Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ κατέρριψε το JCPOA ως κληρονομιά του Μπαράκ Ομπάμα, ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί ,αν και αντίπαλος του πρώην προέδρου Χασάν Ροχανί, ο οποίος προήδρευσε στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας ,επιδιώκει να το αναβιώσει.

Συνοπτικά, η μόνη διέξοδος από αυτήν την κρίση είναι να άρουν οι ΗΠΑ τις οικονομικές κυρώσεις με τις οποίες στραγγαλίζουν το Ιράν και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της συμφωνίας.

Εάν το κάνουν, το Ιράν από την πλευρά το, θα εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του JCPOA μόνιμα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...