ΗΠΑ

Αυτό είναι το μυστικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο του FBI

Το λεγόμενο "μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης με κατασκοπευτικά αεροπλάνα" του FBI βρίσκεται υπό εξέταση σε μια υπόθεση τρομοκρατίας στη Φλόριντα, όπου ο κατηγορούμενος ζήτησε από έναν αμερικανό δικαστή να απορρίψει στοιχεία από τις δραστηριότητες εναέριας παρακολούθησης του γραφείου.

Το πρόγραμμα εναέριας επιτήρησης του FBI αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2015 από το Associated Press, το οποίο ανέφερε ότι το FBI διατηρούσε μια πολιτική αεροπορική δύναμη μέσω ιδιωτικών εταιρειών. Το FBI παραδέχθηκε το πρόγραμμα λίγες ημέρες αργότερα, λέγοντας σε ανακοίνωσή του ότι "δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το FBI χρησιμοποιεί αεροπλάνα για να παρακολουθεί τρομοκράτες, κατασκόπους και σοβαρούς εγκληματίες".

"Σε αντίθεση με ορισμένες πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, το αεροπορικό πρόγραμμα του FBI δεν είναι απόρρητο. Ορισμένα από τα αεροσκάφη μας καταχωρούνται κρυφά, επειδή η φανερή καταχώριση θα έθετε τα αεροσκάφη και τις επιχειρήσεις μας σε κίνδυνο να εκτεθούν", ανέφερε τότε το FBI.

Παρ' όλα αυτά, η ύπαρξη του προγράμματος του FBI προκάλεσε την οργή των πολιτών, οι οποίοι πανηγύρισαν όταν Αμερικανικό Εφετείο έκρινε τον Ιούνιο ότι ένα παρόμοιο πρόγραμμα που εφαρμόζει το αστυνομικό τμήμα της Βαλτιμόρης παραβιάζει την τέταρτη τροπολογία.

Τον Αύγουστο, ο κατηγορούμενος τρομοκράτης Μοχάμεντ Μομτάζ Αλ-Αζάρι ζήτησε από τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Άντονι Πορτσέλι να επανεξετάσει το πρόγραμμα του FBI. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Al-Azhari σχεδίασε και επιχείρησε να πραγματοποιήσει επίθεση για λογαριασμό του ISIS πριν από τη σύλληψή του τον Μάιο του 2020.

Η αίτηση του Al-Azhari κατηγορεί αρχικά το FBI ότι εκτελούσε ένα "μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης με κατασκοπευτικά αεροπλάνα", όπως περιγράφεται από το AP και άλλα δημοσιεύματα, προτού δώσει λεπτομέρειες για το πώς χρησιμοποιήθηκε η αεροπορία του γραφείου για την παρακολούθησή του.

Ο Al-Azhari δήλωσε ότι τα αεροπλάνα του FBI έκαναν κύκλους γύρω από το σπίτι του στην Τάμπα, "συχνά για ώρες".

"Τα αεροπλάνα ακολουθούσαν τον κ. Αλαζάρι καθώς έκανε τη ζωή του, για παράδειγμα, τον παρακολουθούσαν να παίρνει την αλληλογραφία του από το γραμματοκιβώτιό του, τον παρακολουθούσαν να οδηγεί για να επισκεφθεί την αδελφή του στο διαμέρισμά της, τον παρακολουθούσαν να επισκέπτεται μια μονάδα επείγουσας περίθαλψης και τον παρακολουθούσαν να κάνει check in για ενδονοσοκομειακή θεραπεία ψυχικής υγείας", προστίθεται στην πρόταση.

"Τα αεροπλάνα πετούσαν γενικά σε ύψος περίπου 10.000 ποδιών, μερικές φορές πάνω από την κάλυψη των σύννεφων. Μικρά, αθόρυβα και ψηλά στον ουρανό, τα αεροπλάνα ήταν ελάχιστα αντιληπτά σε όσους βρίσκονταν στο έδαφος. Το FBI χρησιμοποιούσε μερικές φορές πολλαπλά αεροπλάνα την ίδια ημέρα, με ένα νέο αεροπλάνο να συνεχίζει την παρακολούθηση που είχε αφήσει ένα άλλο".

Σύμφωνα με τον Al-Azhari, το FBI κατέγραψε 428 ώρες υλικού του και δημιούργησε 935 ξεχωριστά βίντεο με τα αεροπλάνα - παραβιάζοντας την Τέταρτη Τροποποίηση κατά τη διαδικασία.

"Το δικαστήριο θα πρέπει να ακυρώσει το υλικό από τα αεροπλάνα και κάθε στοιχείο που προέκυψε από την εναέρια παρακολούθηση, διότι η παρακολούθηση ήταν παράλογη έρευνα σύμφωνα με την Τέταρτη Τροποποίηση", αναφέρεται στην αίτηση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε στην αίτηση στις 29 Σεπτεμβρίου, κατηγορώντας την υπεράσπιση ότι διαστρεβλώνει τις δραστηριότητες εναέριας παρακολούθησης του FBI. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η εναέρια παρακολούθηση που διενεργήθηκε στην υπόθεση αυτή δεν ήταν έρευνα βάσει της Τέταρτης Τροποποίησης- και ακόμη και αν ήταν έρευνα, θα ήταν και πάλι νόμιμη, είπαν.

"Η επιτήρηση που διεξήχθη σε αυτή την υπόθεση δεν είναι νέα, ούτε περιλάμβανε ιδιαίτερα επεμβατική ή εκτεταμένη παρακολούθηση που θα προκαλούσε συνταγματικές ανησυχίες", δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε επίσης ότι οι πράκτορες του FBI και οι πιλότοι παρακολούθησης ήταν έτοιμοι να καταθέσουν γεγονότα, μεταξύ των οποίων ότι παρακολουθούσαν μόνο ό,τι ήταν ορατό σε δημόσιες, ανεμπόδιστες περιοχές- χρησιμοποιούσαν μόνο ένα αεροπλάνο για παρακολούθηση σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή- και τα αεροπλάνα λειτουργούσαν μόνο σε στενό συντονισμό με την επίγεια παρακολούθηση.

"Το τελευταίο σημείο χρήζει περαιτέρω συζήτησης. Τη στιγμή που η εναέρια επιτήρηση αυξήθηκε, το FBI είχε κάθε λόγο να πιστεύει ότι ο κατηγορούμενος σχεδίαζε επικείμενη επίθεση", πρόσθεσε ο εισαγγελέας, λέγοντας ότι το FBI "δεν άφηνε τίποτα στην τύχη".

"Εν ολίγοις, η επίμαχη εναέρια επιτήρηση λειτουργούσε ως ένα επιπλέον ζευγάρι μάτια: ένα άλλο μέλος της ερευνητικής ομάδας που υποστήριζε -και όχι αντικαθιστούσε- την επίγεια προσπάθεια", δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ