ΗΠΑ

«Πονοκέφαλος»! Οι αμερικανικές εξαγωγές όπλων μειώθηκαν κατά 21% το οικονομικό έτος 2021

Οι πωλήσεις αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε ξένες κυβερνήσεις μειώθηκαν κατά 21% στα 138 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο οικονομικό έτος, ανακοίνωσε την Τετάρτη το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν απομακρύνεται από ορισμένες από τις πιο επιθετικές πρακτικές πώλησης όπλων υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις στρατιωτικές πωλήσεις για το οικονομικό έτος 2021, το οποίο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Οι πωλήσεις περιλάμβαναν επιθετικά ελικόπτερα AH-64E Apache αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αυστραλία και ελικόπτερα CH-53K αξίας 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ. Τα ελικόπτερα θα φθάσουν στα μέσα της επόμενης δεκαετίας και θα βοηθήσουν το Ισραήλ να ανανεώσει τον γερασμένο στόλο μεταφορικών ελικοπτέρων του.
Οι πωλήσεις αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος είχαν ανέλθει σε 175 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν απομακρύνθηκε από την πώληση επιθετικών όπλων στη Σαουδική Αραβία, λόγω των απωλειών μεταξύ των αμάχων στην Υεμένη και προτίθεται να ανακοινώσει μια νέα πολιτική εξαγωγών όπλων που θα δίνει έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την αξιολόγηση μιας πώλησης όπλων.

Η πτώση του 2021 έρχεται μετά τις υψηλές εφάπαξ πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών και κατευθυνόμενων πυραύλων κατά το τελευταίο έτος της διακυβέρνησης Τραμπ. Οι μεγάλες συμφωνίες του οικονομικού έτους 2020 περιλάμβαναν την αγορά 63 μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Lockheed Martin από την Ιαπωνία, που αντιστοιχούσαν σε 23 δισεκατομμύρια δολάρια του συνολικού ποσού εκείνης της χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους ξένες κυβερνήσεις αγοράζουν όπλα από αμερικανικές εταιρείες: οι απευθείας εμπορικές πωλήσεις που διαπραγματεύονται μεταξύ μιας κυβέρνησης και μιας εταιρείας- και οι ξένες στρατιωτικές πωλήσεις κατά τις οποίες μια ξένη κυβέρνηση συνήθως επικοινωνεί με έναν αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσά της. Και οι δύο απαιτούν την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης.


Οι άμεσες στρατιωτικές πωλήσεις από αμερικανικές εταιρείες μειώθηκαν κατά 17% στα 103 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2021 από 124 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2020, ενώ οι πωλήσεις που οργανώθηκαν μέσω της αμερικανικής κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 31% στα 34,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 από 50,8 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Το 2018 η κυβέρνηση Τραμπ έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα "Buy American" που χαλάρωσε τους περιορισμούς στις στρατιωτικές πωλήσεις, ενώ ενθάρρυνε τους Αμερικανούς αξιωματούχους να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στην αύξηση των επιχειρήσεων στο εξωτερικό για την αμερικανική βιομηχανία όπλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ