ΗΠΑ

Ισραηλινό λογισμικό παρακολούθησης βρέθηκε σε τηλέφωνα αξιωματούχων του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ-Ψάχνονται οι Αμερικανοί σε Πεντάγωνο και αλλού

Ισραηλινό λογισμικό παρακολούθησης βρέθηκε σε τηλέφωνα αξιωματούχων των ΗΠΑ, τους τελευταίους μήνες, με έδρα την αμερικανική πρεσβεία στην  Ουγκάντα, και αφορούσαν σε θέματα χώρας της Ανατολικής Αφρικής, αναφέρουν πηγές.

Τα iPhone της Apple Inc τουλάχιστον εννέα υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ παραβιάστηκε από άγνωστο δράστη που χρησιμοποίησε εξελιγμένο λογισμικό υποκλοπής spyware που αναπτύχθηκε από την ομάδα NSO με έδρα το Ισραήλ.

Η παρακολούθηση  αφορά ευρύτερες γνωστές παρόμοιου τύπου πράξεις κατά αξιωματούχων των ΗΠΑ μέσω της τεχνολογίας NSO.

Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει ποιος εξαπέλυσε τις τελευταίες κυβερνοεπιθέσεις κατά αξιωματούχων του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Ο Όμιλος NSO ανέφερε σε ανακοίνωση ότι δεν είχε καμία ένδειξη ότι χρησιμοποιήθηκε λογισμικό του σε κακόβουλες πράξεις, αλλά ακύρωσε τους σχετικούς λογαριασμούς και τόνισε ότι θα διερευνήσει το περιστατικό.

"Εάν η έρευνά μας δείξει ότι αυτές οι ενέργειες όντως συνέβησαν με τα λογισμικό της NSO, αυτός ο πελάτης θα εκδιωχθεί οριστικά και θα πραγματοποιηθούν νομικές ενέργειες", δήλωσε εκπρόσωπος της NSO, ο οποίος πρόσθεσε ότι η NSO θα "συνεργαστεί επίσης με οποιαδήποτε σχετική κρατική αρχή και θα παρουσιάσει την πλήρη πληροφορίες».

Η NSO έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι πουλά τα προϊόντα της μόνο σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου και σε κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών, βοηθώντας τους να παρακολουθούν απειλές για την ασφάλεια και δεν εμπλέκεται άμεσα σε επιχειρήσεις παρακολούθησης.

Αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ουγκάντα δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει τις υποκλοπές, αλλά αντ 'αυτού επισήμανε την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, να τοποθετήσει την ισραηλινή εταιρεία σε μαύρη λίστα, καθιστώντας δυσκολότερη για τις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί της.

Η NSO Group και μια άλλη εταιρεία spyware "προστέθηκαν στη μαύρη λίστα αφού ανέπτυξαν και παρείχαν λογισμικό υποκλοπής spyware σε ξένες κυβερνήσεις που χρησιμοποίησαν αυτό το εργαλείο για να στοχεύσουν κακόβουλα κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, ακτιβιστές, ακαδημαϊκούς και εργαζόμενους στις πρεσβείες".

 Το λογισμικό NSO είναι ικανό όχι μόνο να καταγράφει κρυπτογραφημένα μηνύματα, φωτογραφίες και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες από "μολυσμένα" τηλέφωνα, αλλά και να τα μετατρέπει σε συσκευές εγγραφής για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, με βάση τα εγχειρίδια προϊόντων που εξετάστηκαν από το Reuters.

Τα θύματα που ειδοποιήθηκαν από την Apple, περιελάμβαναν Αμερικανούς πολίτες και ήταν εύκολα αναγνωρίσιμοι ως κυβερνητικοί υπάλληλοι των ΗΠΑ, επειδή συνέδεσαν διευθύνσεις email που λήγουν σε state.gov με το Apple ID .

Η σχέση μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ έχει γίνει πιο στενή, ενώ το Ισραήλ λαμβάνει περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από τις ΗΠΑ.

Αυτό το μεγάλο ποσό βοήθειας αποτελεί μέρος της στρατηγικής Qualitative Military Advantage, μέσω της οποίας οι ΗΠΑ συμβάλλουν καθοριστικά στη διασφάλιση της διατήρησης της στρατιωτικής τους παρουσίας στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ συμβάλλουν καθοριστικά στο να βοηθήσουν τον σύμμαχό τους να διατηρήσει σημαντική στρατιωτική και τεχνολογική υπεροχή έναντι των περιφερειακών του αντιπάλων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ