ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Πολύ χρήμα! Το ISIS συνεχίζει να βασίζεται σε «υλικοτεχνικούς κόμβους» εντός της Τουρκίας -Πώς λειτουργεί η Χαβάλα

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) έθεσε τη Δευτέρα στη μαύρη λίστα τον Ismatullah Khalozai, έναν φερόμενο στην Τουρκία διεθνή χρηματοοικονομικό διαμεσολαβητή της περιοχής Khorasan του ISIS (ISIS-K), για παροχή οικονομικής υποστήριξης στην οργάνωση.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι «ο Ismatullah Khalozai υπήρξε διεθνής χρηματοοικονομικός διευκολυντής για το ISIS-K και έχει εκτελέσει αποστολές για την ανώτερη ηγεσία του ISIS».

«Για μια περίοδο δύο ετών, ο Ismatullah Khalozai διαχειριζόταν μια επιχείρηση «hawala» με έδρα την Τουρκία για τη μεταφορά κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων του ISIS-K», ανέφερε.

Το Hawala είναι ένα δημοφιλές και άτυπο σύστημα μεταφοράς αξίας που βασίζεται στην απόδοση και την τιμή ενός τεράστιου δικτύου χρηματιστών (γνωστών ως hawaladars).

Το Υπουργείο Οικονομικών αποκάλυψε επίσης ότι ο διευκολυντής του ISIS-K συμμετείχε σε εμπορία ανθρώπων κατά τη διάρκεια εισροής προσφύγων από το Αφγανιστάν στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι.

«Ο Khalozai διεξήγαγε επίσης επιχειρήσεις λαθρεμπορίας ανθρώπων για το ISIS-K, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής λαθρεμπορίας ενός courier του ISIS-K από το Αφγανιστάν στην Τουρκία», ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η OFAC μπλοκάρει κάθε περιουσία και συμφέροντα σε περιουσιακά στοιχεία των ατόμων που έχουν οριστεί ως διευκολυντές διεθνών οικονομικών συναλλαγών που χρηματοδοτούν δίκτυα εμπορίας ανθρώπων και την κυκλοφορία ξένων μαχητών.

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) συνεχίζει να βασίζεται σε «υλικοτεχνικούς κόμβους» εντός της Τουρκίας για τα οικονομικά του, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε έκθεσή του .

Το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ανακοινώσει αρκετές παρτίδες κυρώσεων εναντίον οικονομικών διευκολυντών που εδρεύουν στην Τουρκία για την Αλ Κάιντα, το ISIS και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις το 2020 και το 2021.

Πώς λειτουργεί η Χαβάλα

Το βασικό σχήμα λειτουργίας της hawala προϋποθέτει την παρέμβαση των διαμεσολαβητών. Είναι κοινό για αυτούς να μοιράζονται την εθνικότητα προέλευσης με τους χρήστες, δημιουργώντας κοινότητες εγκατεστημένες σε διαφορετικές περιοχές.

Υπό αυτήν την έννοια, υπάρχουν διεθνή δίκτυα που λειτουργούν ακολουθώντας αυτήν την τυπικότητα και συνδέουν διαφορετικές χώρες με ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό τρόπο.

Εάν ένα άτομο θέλει να στείλει ένα χρηματικό ποσό από τη χώρα Α σε άλλο άτομο από τη χώρα Β, πρέπει να επικοινωνήσει με έναν hawaladar ή διαχειριστή υπηρεσίας στο Α, ο οποίος με τη σειρά του θα επικοινωνήσει με έναν επαγγελματία ομόλογό του στο Β, παρέχοντας τα δεδομένα της επιχείρησης (ποσό αποστολής, το νόμισμα προέλευσης και έναν κωδικό αναγνώρισης).

Μέσω μιας ταυτοποίησης με κωδικό αναφοράς, το άτομο παραλήπτη θα μπορεί τελικά να λάβει το εν λόγω ποσό. Με άλλα λόγια, γίνεται μόνο μεταξύ χρημάτων μεταξύ πελάτη και προμηθευτή στο Α και προμηθευτή και παραλήπτη στο Β.

Χαρακτηριστικά Χαβάλα

Η μέθοδος hawala ξεχωρίζει για μια σειρά στοιχείων που τη διακρίνουν από άλλα συστήματα μεταφοράς, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:

Απλή φύση: Η μεταφορά χρημάτων δεν απαιτεί φυσική ή υλική μεταφορά μεταξύ Α και Β. Επομένως, δεν έχει γραφειοκρατικό βάρος και εξαντλητική εγγραφή, η οποία επιβραδύνει την υπηρεσία. Δεν υπάρχει δικαιολογητική τεκμηρίωση για τις πράξεις.

Ευκινησία: Η Χαβάλα περιλαμβάνει μετακινήσεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καθώς δεν υπάρχει φυσική ή ηλεκτρονική μεταφορά ή αποστολή χρημάτων.

Ταυτότητα : Αυτό το σύστημα διευκολύνει την ανώνυμη μεταφορά χρημάτων, καθώς δεν απαιτεί αναγνώριση των συμμετεχόντων.

Ανταλλαγή χαρακτήρα: Στη διαδικασία, πραγματοποιείται συχνά ανταλλαγή νομισμάτων. Η αποστολή στο Α πραγματοποιείται σε διαφορετικό νόμισμα από αυτό που παραλήφθηκε από τον παραλήπτη στο Β.

Περιθώριο παρόχου: Η Hawaladares αφαιρεί ένα περιθώριο κέρδους για την παροχή της υπηρεσίας τους. Αυτές οι προμήθειες δεν είναι συνήθως υψηλές και συχνά υποστηρίζονται από πιθανά οφέλη που προκύπτουν από την ανταλλαγή νομισμάτων.

Μηδενική φορολογία: Αυτές οι μεταφορές χρημάτων δεν υπόκεινται σε φόρους οποιουδήποτε είδους, κάτι που αποτελεί άλλο κίνητρο για τους χρήστες του.

Δεν υπάρχει επίσημη εγγραφή: Τα ποσά που μετακινούνται μέσω αυτού του συστήματος δεν καταγράφονται και δεν υπολογίζονται στους επίσημους οικονομικούς δείκτες, γεγονός που καθιστά τον έλεγχό τους ακόμη πιο δύσκολο ή τη γνώση του πραγματικού τους μεγέθους στις διάφορες οικονομίες στις οποίες εφαρμόζεται.
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό αυτού του μηχανισμού από τις αρχές και τους οικονομικούς φύλακες.

Κριτική του Χαβάλα

Μία από τις πιο σχετικές πτυχές αυτού του συστήματος είναι ότι βασίζεται στην εμπιστοσύνη των χρηστών του, καθώς δεν υπάρχει επίσημη και λεπτομερής παρακολούθηση των κινήσεων.

Αυτό το σημείο συχνά τοποθετείται ως στοιχείο κριτικής, δεδομένου ότι θεωρείται ότι είναι ένα ελάττωμα όσον αφορά την ασφάλεια ή την επιτήρηση. Με άλλα λόγια, είναι ένα πιο επικίνδυνο μοντέλο από τις τρέχουσες εναλλακτικές λύσεις.

Για το λόγο αυτό, η Χαβάλα θεωρείται εργαλείο επιβλαβούς συμπεριφοράς από κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής απόψεως, δεδομένου ότι μερικές φορές αποτελεί δίαυλο χρηματοδότησης εγκληματικών οργανώσεων όπως απάτη, ξέπλυμα χρήματος ακόμη και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

H χρήση της Χαβάλας δεν είναι νόμιμη σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ηνωμένο Βασίλειο.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ