ΗΠΑ

Σκωτσέζικο ντους στην Τουρκία από ΗΠΑ για αγορά F-16 και άλλα αμυντικά προγράμματα

Ουρλιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι όχι μόνο το θέμα των αεροσκαφών F-16, αλλά και τα  υπόλοιπα αμυντικά προγράμματα της Τουρκίας, καθυστερούν επίτηδες από την αμερικανική πλευρά.

Χθες γράψαμε για όσα είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ K. Donfried η οποία δήλωσε βέβαιη ότι η συνεχιζόμενη διαδικασία στα πολεμικά αεροσκάφη F-35 και F-16 θα καταλήξει σε λύση.

Αυτές οι δηλώσεις όμως είναι καθαρά διπλωματικής φύσεως και "κερδίζουν χρόνο".

Το αμερικανικό Πεντάγωνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις ανάγκες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων", (χωρίς να έχουμε περαιτέρω οποιαδήποτε ενέργεια).

Σύμφωνα με την νέα ανακοίνωση οι συνομιλίες για τα “τουρκικά” F-16 και άλλα προγράμματα με την Τουρκία μπαίνουν ουσιαστικά στον “πάγο”.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρεται  ότι «στο πλαίσιο της υποστήριξης προς το ΝΑΤΟ, αναγνωρίζονται ναι μεν οι ανάγκες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, απλά χωρίς τίποτε άλλο στην συνέχεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, σημειώθηκε ότι η τρομοκρατία, τα θέματα ασφάλειας στο Αφγανιστάν, η Αφρική, ο Νότιος Καύκασος, η Ανατολική Μεσόγειο και η Μέση Ανατολή ήταν τα κύρια θέματα της συνάντησης Τούρκων και Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων.

Τούρκοι ειδικοί, ερμηνεύουν την ανακοίνωση των αμερικανικού Πενταγώνου ως μια νέα κίνηση για να σταματήσει η Τουρκία τα φιλόδοξα αμυντικά της σχέδια.

Η δήλωση που επιβεβαίωσε τους Τούρκους ειδικούς προήλθε από τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Μαρκ Γκρόσμαν.

Ο ίδιος επέστησε την προσοχή στον ρόλο του Αμερικανικού Κογκρέσου στη διαδικασία των F-16 που επιθυμεί η Άγκυρα ενώ τόνισε «το Κογκρέσο έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο εδώ. Θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις στο Κογκρέσο. Αλλά σε αυτό το στάδιο είναι πολύ νωρίς για να υποθέσουμε εάν το Κογκρέσο θα κάνει αυτό ή η κυβέρνηση θα κάνει το άλλο».

Δηλώνοντας ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία στον τομέα της άμυνας προκαλεί ανησυχία, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η Άγκυρα πρέπει επίσης να δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Για μένα, ο πρωταρχικός κρίκος της Τουρκίας είναι η συμμαχία του ΝΑΤΟ. Για να δώσω συμβουλές ως πρώην Αμερικανός αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον, θα έλεγα ότι ελπίζω η Τουρκία να δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα σύνολο προτεραιοτήτων. Αλλά φυσικά, αυτές είναι οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι Τούρκοι».

Η Άγκυρα ανακοινώνει με κάθε ευκαιρία όμως, ότι η Τουρκία δεν είναι χωρίς εναλλακτική εάν οι ΗΠΑ τηρήσουν αρνητική στάση στο θέμα των F-16, ενώ και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η Τουρκία θα εξετάσει άλλες επιλογές εάν οι ΗΠΑ απαντήσουν αρνητικά, υποδεικνύοντας  τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη S-57.

Τα οθωμανικά σχέδια της Τουρκίας σε Μέση Ανατολή, Α.Μεσόγειο που απειλούν σχέδια των ΗΠΑ, η συνεργασία με την Ρωσία, σε συνδυασμό με το αυταρχικό καθεστώς στην Άγκυρα και τις νεο-οθωμανικές βλέψεις, “παγώνουν” σχεδόν κάθε αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας, πιθανότατα μέχρι να “πέσει” ο Ερντογάν από την εξουσία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Εκσυγχρονίζονται οι ΕΔ! Μοίρες μη επανδρωμένων αεροσκαφών UCAV Talos 2 και Γρύπας το αντίδοτο στη “Γαλάζια Πατρίδα” και τη “Μεγάλη Ρούμελη”

Οφείλουμε να περάσουμε στο στάδιο της ισοδύναμης κρούσης κατά των μικρασιατικών παραλίων με γενικευμένο τρόπο κατά των...