ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Ποιοι Αμερικανοί βλέπουν την Τουρκία ως κλειδί για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας- Επιμένει ο “σουλτάνος”: Θετικός ο Μπάιντεν για νέα F-16

Στην χθεσινή συνέντευξη του Ερντογάν μετά τις επαφές του στο περιθώριο της G20, ο Τούρκος πρόεδρος μεταξύ άλλων είπε: «Μεταφέραμε τη θλίψη μας στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάιντεν σχετικά με την αμερικανική βοήθεια σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία»..

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει αναλύσει πολλάκις το τρίγωνο ΗΠΑ-Τουρκία-Κουρδιστάν αλλά μετά την συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν οι εξελίξεις και οι δηλώσεις απαιτούν περαιτέρω ανάλυση.

“Αναμφίβολα, αυτές είναι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, όπως το PKK, το PYD και το YPG, του μεταφέραμε (στον Μπάιντεν) τη θλίψη μας, ειδικά για την υποστήριξη που έλαβαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και τη λύπη μας ως χώρας μέλους του ΝΑΤΟ για αυτές τις υποστηρίξεις”.

Για τα F-16 και την Ανατολική Μεσόγειο

Αναφορά έκανε ασφαλώς και για το πολύκροτο θέμα των F-16 και για το ζήτημα της Ανατολκής Μεσογείου.

“Σε αυτή τη στενή συνάντηση, είπαμε για μια πληρωμή 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέκυψε από το F-35 και επικεντρωθήκαμε στο πώς μπορούμε να μεταφέρουμε αυτή τη διαδικασία σε καλή θέση βάσει αυτής της πληρωμής. Περισσότερα F-16 ήρθαν στο προσκήνιο. Ο εκσυγχρονισμός όσων έχουμε και η παροχή νέων F-16 ήρθε στο προσκήνιο. Οι υπουργοί Άμυνας μας παρακολουθούν τη διαδικασία. Είδα θετικό τον Μπάιντεν να δίνει νέα F-16” είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως σήμερα και μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του αμερικανικού Πενταγώνου, πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας μοιράστηκαν τις λεπτομέρειες της συνάντησης. Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι παρουσιάστηκαν τρεις επιλογές στην αντιπροσωπεία του Πενταγώνου για την κρίση των πολεμικών αεροσκαφών F-35 και ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν.

Στη δήλωση που έκαναν οι πηγές αναφέρθηκε: «Έχουμε προβάλει τη θέση μας. Έχουμε άποψη, πρώτον, να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα των F-35, δεύτερον, να παραδοθούν τα αεροσκάφη που έχουν διατεθεί, εάν δεν συμβούν αυτά, να επιστρέψουν τα χρήματα που πληρώσαμε. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη κατά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν και συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη. Άρα δεν είναι στην ατζέντα του Μπάιντεν. Δεν είναι ούτε στην δική μου ατζέντα».

Αμερικανός ειδικός προειδοποιεί την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον: Σταματήστε να υποστηρίζετε το YPG-PYD

 

Επιστρέφοντας πάντως στα του κουρδικού ζητήματος έχει τεράστιο ενδιαφέρον πως τη νστιγμή που ο Ερντογάν έκανε πάλι παράπονα για την υποστήριξη του Λευκού Οίκου στους Κούρδους, ο James J. Townsend, ανώτερος εμπειρογνώμονας στο think tank «Center for a New American Security», προειδοποίησε την κυβέρνηση Μπάιντεν και ζήτησε να μειωθεί η υποστήριξη που παρέχεται στο YPG/PYD. Ο Τάουνσεντ είπε επίσης ότι «η Τουρκία είναι το κλειδί για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας».

Αναλυτικότερα, όπως είναι εμφανές υπάρχει και μια φιλοτουρκική τάση στους διαδρόμους των κέντρων αποφάσεων των ΗΠΑ.

Αξιοσημείωτες προειδοποιήσεις για την Τουρκία προήλθαν από τον Αμερικανό στρατιωτικό ειδικό προς την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον. «Η Τουρκία είναι το κλειδί για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας», είπε όπως προαναφέραμε ο στρατιωτικός ειδικός Τζέιμς Τάουνσεντ και απαίτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να διακόψει τους δεσμούς με τους κουρδικούς σχηματισμούς στη Συρία και να σταματήσει την υποστήριξη που παρέχεται σε αυτούς τους σχηματισμούς.

«Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό για τον πιθανό αποκλεισμό της Τουρκίας από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία», δήλωσε ο Τάουνσεντ, και προειδοποίησε την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους πολιτικούς των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιστρέψουν στις παλιές στενές τους σχέσεις, αλλά η διαδικασία είναι δύσκολη και απογοητευτική αυτή τη στιγμή, ο Τάουνσεντ είπε ότι «η Τουρκία είναι το κλειδί για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας».

«Προφανώς, μια παρόμοια κατάσταση ισχύει για τη Ρωσία, και ως εκ τούτου η Μόσχα δεν θέλει να εμπλακεί σε σύγκρουση με την Άγκυρα στο συριακό έδαφος», είπε ο Τάουνσεντ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αποσύρει γρήγορα τα στρατεύματά της από την περιοχή που η Τουρκία έχει κηρύξει ζώνη στρατιωτικής επιχείρησης. εναντίον των Κούρδων.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ