ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Νέο ''χτύπημα'' των ΗΠΑ σε Ερντογάν: Αμερικανικό εφετείο αποφάσισε ότι η τουρκική Halkbank μπορεί να διωχθεί για παράκαμψη των κυρώσεων προς το Ιράν

Εφετείο των ΗΠΑ αποφάσισε την Παρασκευή ότι η τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank (HALKB.IS) μπορεί να διωχθεί για κατηγορίες ότι βοήθησε το Ιράν να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το 2ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ είπε ότι ακόμη και αν ο νόμος περί ασυλιών ξένων κρατών θωρακίζει την τράπεζα, η κατηγορία κατά της Halkbank εμπίπτει στην ''εξαίρεση της εμπορικής δραστηριότητας''.

Η Halkbank κατηγορήθηκε πέρυσι για τον ρόλο της στην παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν μεταξύ 2010 και 2016.

Ο Robert Cary, δικηγόρος της Williams & Connolly που εκπροσωπεί τη Halkbank, αρνήθηκε να σχολιάσει. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ή τη Halkbank.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τη Halkbank ότι μετατρέπει τα έσοδα από το πετρέλαιο σε χρυσό και στη συνέχεια σε μετρητά προς όφελος των ιρανικών συμφερόντων και πραγματοποιεί ''πλαστές αποστολές τροφίμων'' για να δικαιολογήσει τις μεταφορές εσόδων από πετρέλαιο.

Το δικαστήριο είπε ότι η Halkbank συνδύαζε τον σκοπό της - να λειτουργήσει ως αποθετήριο για τα έσοδα από το ιρανικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της τουρκικής κυβέρνησης - με τη δράση της, η οποία ήταν ένα σχέδιο συμμετοχής σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το εφετείο είπε ότι ακόμα κι αν ο νόμος «παρέχει ασυλία κυριαρχίας σε ποινικές υποθέσεις, η παραβατική συμπεριφορά για την οποία κατηγορείται η Halkbank εμπίπτει στην εξαίρεση των εμπορικών δραστηριοτήτων της FSIA από την ασυλία των κρατών».

Η Halkbank είχε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της 1ης Οκτωβρίου του περιφερειακού δικαστή των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μπέρμαν που επέτρεπε τη δίωξή της.

Ο Μπέρμαν έχει επιβλέψει αρκετές σχετικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης του πρώην στελέχους της Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Ατίλλα και της παραδοχής ενοχής από τον Τουρκο-Ιρανό έμπορο χρυσού Reza Zarrab.

Η περίπτωση της Halkbank έχει περιπλέξει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει την αθωότητα της Halkbank σε υπόμνημα του 2018 προς τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ