ΗΠΑ

Με την τσέπη των "Γκρίζων Λύκων" ο Ερντογάν στις ΗΠΑ - Παίζεται η πολιτική του επιβίωση

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, απευθύνθηκε στα μέλη του κόμματος και στους Αμερικανούς μουσουλμάνους την Κυριακή σε μια  εκδήλωση που διοργάνωσε η Τουρκοαμερικανική Εθνική Διευθύνουσα Επιτροπή (TASC), μια οργάνωση που χρηματοδοτείται από την κυβέρνησή του

Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ των χορηγών και των συντελεστών της εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη ήταν η εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, ρατσιστική ομάδα που ονομάζεται Γκρίζοι Λύκοι, η οποία συνδέεται με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), σύμμαχο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και για την οποία σύντομα θα αποφανθεί το Αμερικανικό Κογκέσσο αν είναι ή όχι τρομοκρατική οργάνωση

Σύμφωνα με πληροφορίες , η εκδήλωση του Ερντογάν χρηματοδοτήθηκε από τα τουρκικά κρατικά ιδρύματα καθώς και από ενώσεις υπέρ του ΑΚΡ που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι ενώσεις επιχειρηματιών υπέρ του Ερντογάν συμμετείχαν  στην εκδήλωση. Οι φετινοί χορηγοί περιλάμβαναν επίσης ενώσεις οπαδών στις ΗΠΑ δημοφιλών τουρκικών ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Οι ενώσεις οπαδών του τουρκικού ποδοσφαίρου, οι οποίες γενικά απέχουν από την πολιτική καθώς έχουν υποστηρικτές από όλα τα πολιτικά κόμματα, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση 

Οι Γκρίζοι Λύκοι στις ΗΠΑ

Οι Γκρίζοι Λύκοι (Bozkurtlar, ή Turkishlkü Ocakları στα Τουρκικά) είναι η νεανική οργάνωση του εξτρεμιστικού MHP, του μεγαλύτερου υποστηρικτή του Ερντογάν στην Τουρκία. Η οργάνωση, η οποία είχε εμπλακεί σε ένοπλες συγκρούσεις με αριστερούς τη δεκαετία του ’70 και του ’80, ισχυρίζεται ότι λειτούργησε ως μη κυβερνητική οργάνωση μετά την επαναλειτουργία της μετά το πραξικόπημα του 1980. Ωστόσο,  έρχεται συχνά στο προσκήνιο με βία κατά των Κούρδων, ξυλοδαρμό δημοσιογράφων που επικρίνουν το MHP, συγκεντρώσεις κατά των μεταναστών και στενές σχέσεις με ηγέτες της μαφίας.

Το αμερικανικό υποκατάστημα των Γκρίζων Λύκων είναι μια ένωση που λειτουργεί από το 1993, με έδρα το Κλίφτον του Νιου Τζέρσεϊ. Η ένωση, η οποία προφανώς δεν είναι ιδιαίτερα ενεργή, συμμετέχει περιστασιακά σε δραστηριότητες που σχετίζονται με καταγγελίες για γενοκτονία των Αρμενίων και τη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, δημοσιεύει δηλώσεις σε θρησκευτικές/εθνικές επετείους και διαδίδει προπαγάνδα κατά τη διάρκεια των τουρκικών εκλογών, αφού οι Τούρκοι που ζουν στις ΗΠΑ μπορεί να ψηφίσουν εκεί.

Οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν υποστηρικτές ιδιαίτερα στο Νιου Τζέρσεϊ, την Πενσυλβάνια και το Ντελάγουερ, όπου ζουν κυρίως Τούρκοι στις ΗΠΑ.

Πρόεδρος της ένωσης είναι ο Alper Adil Yiğiter, επίσης ο επίσημος εκπρόσωπος του MHP στις ΗΠΑ. Υπάρχει σημαντικός αριθμός παλιών αναρτήσεων εναντίον του Ερντογάν και του ΑΚΡ στους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων των Αμερικανών Γκρίζων Λύκων, καθώς και στους προσωπικούς λογαριασμούς του Γκιζίτερ.

Όπως ο ηγέτης του Devlet Bahçeli, πρόεδρος του MHP, ο οποίος ήταν σκληρός αντίπαλος του Ερντογάν μέχρι το 2015, ο Yiğiter είδε τον Ερντογάν ως προδότη λόγω των παραχωρήσεων που έκανε στους Κούρδους και ισχυρίστηκε ότι οι Γκρίζοι Λύκοι θα τελείωναν τα όνειρά του για την εισαγωγή ενός προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης στην Τουρκία. Ωστόσο, το MHP έδωσε τη μεγαλύτερη υποστήριξη για τη μετάβαση της Τουρκίας σε προεδρικό σύστημα κατά τη διάρκεια συνταγματικού δημοψηφίσματος το 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Γκρίζοι Λύκοι, που έχουν  υποκαταστήματα στην Ευρώπη όπου κατοικεί μεγάλος αριθμός Τούρκων, δεν έχουν πολλά υποκατάστημα στις ΗΠΑ λόγω του ότι υπάρχουν σχετικά λίγοι Τούρκοι στις Πολιτείες και επειδή η τουρκική κυβέρνηση παρέχει περισσότερη υποστήριξη στις ισλαμιστικές οργανώσεις.

Δεν είναι μυστικό ότι τα μέλη της οικογένειας Ερντογάν έχουν εμπλακεί στενά με τις δραστηριότητες των αμερικανοτουρκικών ισλαμιστικών ΜΚΟ εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, το γεγονός ότι οι Γκρίζοι Λύκοι  ήταν χορηγός της συνάντησης της Κυριακής θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι το κυβερνών κόμμα ήθελε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις ρίζες του MHP ότι η συμμαχία μεταξύ MHP και AKP εξακολουθεί να υπάρχει εν μέσω φήμων ότι θα τελειώσει πριν από πιθανές πρόωρες εκλογές το 2022.

Οι Γκρίζοι Λύκοι  της Τουρκίας υπό εξέταση από τις ΗΠΑ  αν είναι τρομοκρατική οργάνωση

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός βουλευτής Ντίνα Τίτους, Δημοκρατικός από τη Νεβάδα και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρότεινε μια τροποποίηση στο νόμο για το οικονομικό έτος 2022 National Act Authorization Act (NDAA) που υποβλήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου ζητώντας τον χαρακτηρισμό των Γκρίζων Λύκων ως τρομοκρατική ομάδα.

Η τροπολογία απαιτεί έκθεση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τις δραστηριότητες της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων «που πραγματοποιούνται κατά των αμερικανικών συμφερόντων, των συμμάχων και των διεθνών εταίρων», συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των κριτηρίων που πληρούνται για τον χαρακτηρισμό ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση».

Η τροπολογία απαιτεί να καθοριστεί εάν η ομάδα, η μαχητική πτέρυγα του ακροδεξιού MHP της Τουρκίας, πληροί τα κριτήρια που ορίζονται στο τμήμα 219 του νόμου για τη μετανάστευση και την εθνικότητα. Εάν ο υπουργός Εξωτερικών κρίνει ότι οι Γκρίζοι Λύκοι δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια, η τροπολογία ζητά λεπτομερή αιτιολόγηση για το ποια κριτήρια δεν πληρούνται.

Η στάση της ΕΕ έναντι των Γκρίζων Λύκων

Τον περασμένο Μάιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) εξέφρασε ανησυχίες για την ομάδα, λέγοντας ότι επεκτείνεται σε ανησυχητικά επίπεδα όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στις χώρες της ΕΕ, στην έκθεσή του για την περίοδο 2019-2020 που εκπόνησε ο  εισηγητής Nacho Sanchez Amor.

Υπογραμμίζοντας ότι η ομάδα συνδέεται με το ακροδεξιό MHP, το ΕΚ κάλεσε επίσης τις χώρες της ΕΕ να απαγορεύσουν τις ενώσεις που συνδέονται με αυτές και να παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητές τους, καθώς αποτελούν απειλή κυρίως για τους Κούρδους, τους Αρμένιους και τους ανθρώπους ελληνικής καταγωγής.

Το 2019 η Αυστρία απαγόρευσε τον χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων βάσει νόμου που απαγόρευε σύμβολα «εξτρεμιστικών οργανώσεων» στη χώρα για να μπλοκάρουν την τρομοκρατική προπαγάνδα.

Η γαλλική κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2020 απαγόρευσε τις δραστηριότητες των Γκρίζων Λύκων, αφού ένα κέντρο αφιερωμένο στη μνήμη εκείνων που πέθαναν στις μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αμαυρώθηκε με γκράφιτι, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος των Γκρίζων Λύκων

Το  μετέωρο μέλλον του Ερντογάν 

Εμείς με άρθρο μας   είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι Αμερικανοί γερουσιαστές κατέθεσαν οκτώ τροπολογίες για να λογοδοτήσουν το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία, με εξόχως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή που προσδιορίζει τους «Γκρίζους Λύκους» της Τουρκίας ως τρομοκρατική ομάδα

 Συγκεκριμένα πρόκειται για τη  τροπολογία #579-Αντιπρόσωπος Dina Titus (D-NV): Απαιτείται έκθεση του Υπουργού Εξωτερικών σχετικά με τις δραστηριότητες της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων (AKA Bozkurtlar & ülkü Ocaklari) που έχουν αναληφθεί κατά των αμερικανικών συμφερόντων, συμμάχων και διεθνών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων  προς επανεξέταση των κριτηρίων που πληρούνται για τον χαρακτηρισμό ως ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν τελικά περάσει η εν λόγω  τροπολογία και οι "Γκρίζοι Λύκοι" χαρακτηριστούν τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, τι τελικά αυτό θα σημαίνει για τις επικείμενες τουρκικές εκλογές, αλλά και για τον Ερντογάν;

Η ΕΕ δεν θα ακολουθήσει με ανάλογο δικό της ψήφισμα;

Για παράδειγμα, το κόμμα MHP των Γκρίζων λύκων του Μπαχτσελί, θα μπορεί να λάβει μέρος στις εκλογές μετά από κάτι τέτοιο; 

Η απάντηση είναι πως  όχι και επιπλέον ούτε θα μπορεί να κάνει ελιγμό, αλλάζοντας όνομα του ως κόμμα προκειμένου να μετέχει ως νέος πολιτικός φορέας στις εκλογές, αφού τόσο ο Μπαχτσελί, όσο και τα λοιπά υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος του θα θεωρούνται τρομοκράτες και συνεπώς δεν θα μπορούν να μετέχουν με κανένα τρόπο και πολιτικό σχήμα σε αυτές

Αν τελικά, αδιαφορώντας η Τουρκία  για τον χαρακτηρισμό του κόμματος ΜΗΡ των γκρίζων λύκων, ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με τον Ερντογάν ο Μπαχτσελί, θα είναι ή όχι αναγνωρισμένη αυτή η νέα τουρκική κυβέρνηση από τις ΗΠΑ;

Η απάντηση είναι πάλι όχι, αφού δεν μπορεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να συνομιλεί με τρομοκρατικές κυβερνήσεις, το ίδιο φυσικά και η ΕΕ.

Ποιά θα είναι στη συνέχεια οι συνέπειες για τον ίδιο τον Ερντογάν και το κόμμα του, όταν θα συγκυβερνά με τρομοκράτες;

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε το λόγο που η τροπολογία  #579- είναι ιδιαίτερα σημαντική  για τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, αλλά και για την πολιτική ή όχι επιβίωση του Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ