ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Παγκόσμιος τρόμος - Politico: «Ο αμερικανικός εξοπλισμός στα χέρια των Ταλιμπάν θα πουληθεί σε τρομοκρατικές οργανώσεις παντού»

Το γνωστό περιοδικό Politico, παρουσιάζει σε άρθρο του τον τεράστιο κίνδυνο να πέσει σε χέρια τρομοκρατών, ο πανάκριβος σύγχρονος αμερικανικός εξοπλισμός που περιήλθε στην κυριαρχία των Ταλιμπάν, προκαλώντας σεισμικές δονήσεις στην δύση.     

Αφού οι μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν κατέλαβαν σχεδόν πλήρως την εξουσία στο Αφγανιστάν, Δυτικοί στρατιωτικοί ειδικοί και αναλυτές αναφέρουν το πολύ επικίνδυνο και πιθανό σενάριο, που λέει ότι η χώρα θα μετατραπεί σε περιφερειακή αγορά αμερικανικών όπλων που εγκαταλείφθηκαν μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το δημοσίευμα στο Politico, αναφέρει στοιχεία που παρείχε ο Βοηθός του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν, σύμφωνα με τα οποία στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι Ταλιμπάν, έχοντας λάβει όπλα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επιθετικών αεροσκαφών Α-29 και ελικοπτέρων Black Hawk, θα αρχίσουν να τα πουλούν σε τρομοκρατικές ομάδες που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα, ξένοι δημοσιογράφοι σημειώνουν ότι ακόμη και στην Ουάσινγκτον δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το πόσα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό άφησε πίσω του ο αμερικανικός στρατός στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις ειδικών από το γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δαπανήσει περισσότερα από 83 δισεκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων.

Επιπλέον, έμειναν μια σειρά στρατιωτικών βάσεων και σημείων ελέγχου στο έδαφος του Αφγανιστάν μαζί με όλο τον εξοπλισμό και τα όπλα, πέρασαν αμαχητί στα χέρια των ισλαμιστών μαχητών.

Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές αρχές δεν διαθέτουν πληροφορίες για την ακριβή ποσότητα όπλων που έχουν απομείνει στη χώρα.

Είναι γνωστό ότι από το 2003 έως το 2017, οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευαν το Αφγανιστάν με τουλάχιστον 600.000 τουφέκια Μ-16 και Μ-4, περίπου 76.000 οχήματα, 16.000 συσκευές νυχτερινής όρασης,  περισσότερα από εκατό χιλιάδες σετ εξοπλισμού επικοινωνίας, 4 χιλιάδες εκτός δρόμου οχήματα του στρατού, 20 χιλιάδες χειροβομβίδες και χιλιάδες εκτοξευτές χειροβομβίδων και μικρά πυρομαχικά.

Επίσης, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2021, ο αφγανικός στρατός παρέλαβε από τους Αμερικανούς περισσότερους από 1.000 πυραύλους 70 χιλιοστών, 61 χιλιάδες εκρηκτικά βλήματα 40 χιλιοστών, 900 χιλιάδες σφαίρες διαμετρήματος 50 χιλιοστών και πάνω από 2 εκατομμύρια σφαίρες 7,62 χιλιοστών.

Τώρα, φοβούνται όλοι αυτοί οι ειδικοί, τρέμουν στην ιδέα ότι ένα σημαντικό μέρος όλων αυτών των όπλων μπορεί να καταλήξει από τον έλεγχο των Ταλιμπάν, σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τα όπλα που κατέληξαν στα χέρια των Ταλιμπάν είναι πιθανό να κυκλοφορήσουν στην περιοχή για πολλές δεκαετίες», δήλωσε ένας από τους ειδικούς του Politico.

Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα κατασχεθέντα όπλα να αρχίσουν να πωλούνται εκτός του Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, σε τρομοκρατικές ομάδες από το Πακιστάν.Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρή απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή, τονίζει το περιοδικό.

Ο κίνδυνος λοιπόν είναι τεράστιος , αφού το πρόβλημα στην χώρα αυτή δεν είναι μόνο τα κύματα των χιλιάδων Αφγανών κατατρεγμένων Αφγανών που δραπετεύουν από την κόλαση των Ταλιμπάν, αλλά και το ενδεχόμενο  να δούμε αύξηση τρομοκρατικών ενεργειών σε όλο το κόσμο, λόγω της πώλησης χιλιάδων όπλων και πυρομαχικών στο Αφγανιστάν σε χέρια ισλαμιστών τρομοκρατών όπως η Αλ Κάιντα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ