ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ ''καταρρίπτουν'' τα τουρκικά drone - Έρχονται κυρώσεις

Νέο ''χτύπημα'' δέχονται οι Τούρκοι από τις ΗΠΑ. καθώς οι David Cicilline (D-RI) και Gus Bilirakis (R-FL) έστειλαν επιστολή προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου ζητούν να αναστείλει τις άδειες εξαγωγής για την τεχνολογία drone των ΗΠΑ στην Τουρκία. 

Την Παρασκευή, κάλεσαν τα μέλη του Σώματος των Η.Π.Α. να συμμετάσχουν σε μια επιστολή που καλεί τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν να εκδώσει έκθεση σχετικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις της βιομηχανίας drone της Τουρκίας που παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβάλλονται επί του παρόντος και εάν οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν μια ακόμη παραβίαση των κανόνων και των κανονισμών του ΝΑΤΟ.

«Τον τελευταίο χρόνο, τουρκικά drone έχουν αναπτυχθεί στο Αζερμπαϊτζάν εναντίον Αρμενίων πολιτών στο Artsakh, επίσης έχουν αναπτυχθεί στη Συρίας, ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις που έχουν συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS · και επίσης συμμετέχουν στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης», αναφέρει η επιστολή.
 

 

Οι ΗΠΑ εισάγουν νομοσχέδιο για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

 

 

Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ Hakeem Jeffries (D-NY) και Liz Cheney (R-WY) εισήγαγαν την ίδια στιγμή νομοσχέδιο για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία , όπως δήλωσε ο Jeffries σε επίσημο δελτίο τύπου. 

Το εν λόγω νομοσχέδιο προτρέπει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του να «υποστηρίξουν το κράτος δικαίου λαμβάνοντας μέτρα για τον τερματισμό αυθαίρετων δολοφονιών και βασανιστηρίων, τη βελτίωση της ελευθερίας του Τύπου, την ελεύθερη έκφραση στα κοινωνικά μέσα, την προώθηση ενός δίκαιου και ανεξάρτητου  δικαστικού συστήματος,  την προστασία δικηγόρων και δικαστών και  την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με τη δήλωση, η νομοθεσία θα εισαχθεί επίσης στη Γερουσία από τους γερουσιαστές Edward J. Markey (D-MA), Ron Wyden (D-OR) και Jeff Merkley (D-OR).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιτρέψουν την αναπάντητη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τζέφρις στη γραπτή του δήλωση.

«Πρέπει να σταθούμε με τον τουρκικό λαό και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν να σταματήσει τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες, να επιτρέψει την ελευθερία του Τύπου, να επιτρέψει την ελεύθερη έκφραση και να προωθήσει μια ανεξάρτητη δικαστική αρχή για την υποστήριξη του κράτους δικαίου», πρόσθεσε ο Τζέφρις.

"Για πολύ καιρό το καθεστώς Ερντογάν επιδίωξε να καταπνίγει τη διαφωνία, τη σκέψη και την έκφραση στην Τουρκία φυλακίζοντας ηγέτες  της αντιπολίτευσης και καταπιέζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε ο Τσέινι. "Το καθεστώς του Ερντογάν πρέπει να λογοδοτήσει για αυτές τις  αυθαιρεσίες και καταχρήσεις."

"Η ελεύθερη άδεια του Προέδρου Ερντογάν από τον Λευκό Οίκο του Τραμπ να διαπράξει καταχρήσεις  στα παραπάνω ζητήματα έχει λήξει επισήμως", ανέφερε η δήλωση στον γερουσιαστή Ed Markey, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να απαντήσουν δυναμικά και να λάβουν μέτρα για να καταστήσουν την κυβέρνηση Ερντογάν υπεύθυνη για την εκστρατεία της για να σιωπήσει την αντιπολίτευση λογοκρίνοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιορίζοντας την ελεύθερη ομιλία και φυλακίζοντας τους κριτικούς», πρόσθεσε ο Markey.

«Η Αμερική δεν μπορεί να ανεχθεί τον Πρόεδρο Ερντογάν να  καταπατά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων στην Τουρκία», δήλωσε ο Wyden. "Το διμερές μας νομοσχέδιο θα καταστήσει την τουρκική κυβέρνηση υπόλογη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον Τούρκων πολιτών, δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων."

Το ιστορικό του Ερντογάν για «πολιτικές διώξεις,  κρατήσεις δημοσιογράφων, ηγετών της κοινωνίας των πολιτών και μελών της πολιτικής αντιπολίτευσης αποτελεί σοβαρή προσβολή στα πιο βασικά δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και τη δέουσα διαδικασία που αξίζει κάθε άνθρωπος», δήλωσε η Merkley, άλλο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

"Είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν θέση ενάντια σε αυτές τις ενοχλητικές ενέργειες και να χρησιμοποιήσουν διπλωματικά εργαλεία για να πιέσουν την Τουρκία να απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους και να καταργήσει επικίνδυνους αντιτρομοκρατικούς νόμους", δήλωσε ο Μέρκλεϊ.

Το νομοσχέδιο «κατευθύνει επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών να παρέχει βοήθεια σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία που εργάζονται για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης κρατουμένων συνείδησης και πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία» και ζητεί κυρώσεις

Συγκεκριμένα σημεία που αναφέρονται στη νομοθεσία περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Νόμο  για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Magnitsky σε σχέση με αξιωματούχους της Τουρκικής κυβέρνησης που θεωρούνται υπεύθυνοι για την φυλάκιση  κρατουμένων συνείδησης και πολιτικών κρατουμένων, πολιτικά κίνητρα κράτησης δημοσιογράφων, περιορίζοντας την ελευθερία έκφραση μέσω κοινωνικών μέσων και άλλων σοβαρών παραβιάσεων των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να επιβάλει περιορισμούς θεώρησης βάσει της λεγόμενης «Απαγόρευσης Khashoggi» για όσους ασχολούνται με σοβαρές ανεδαφικές δραστηριότητες

Ο Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να κατευθύνει τους εκτελεστικούς διευθυντές των Ηνωμένων Πολιτειών βασικών διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αντιταχθούν σε τυχόν δάνεια, επιχορηγήσεις, πολιτικές ή στρατηγικές που είναι αποφασισμένες να επιτρέψουν στην κυβέρνηση της Τουρκίας να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της ».

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι τα δύσκολα για τον αυταρχικό Ερντογάν έφτασαν και πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να του χαριστούν στο θέμα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

https://twitter.com/AFKurds/status/1419301956997242880https://twitter.com/lenaargiri/status/1419313012335390723https://twitter.com/lenaargiri/status/1419313821525717001https://twitter.com/lenaargiri/status/1419313821525717001

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι "δίνουν τα ρέστα τους" για την αγορά των F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ ενώ "ανακαλύπτουν" πρόβλημα στο λογισμικό και διακοπές παράδοσής τους

Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα, της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ...