ΗΠΑ

Κίνδυνος επικίνδυνης κλιμάκωσης των σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ με τη Ρωσία

Η Ρωσία έστειλε σκληρή προειδοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις προθέσεις του Πενταγώνου να αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους στην Ευρώπη, αναφέροντας ότι οποιαδήποτε  τέτοια προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών  θα λάβει σκληρή απάντηση.

Στο πλαίσιο της ετοιμότητας των Ηνωμένων Πολιτειών να εντάξουν στο οπλοστάσιο τους υπερηχητικούς πυραύλους, έγινε γνωστό ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να αναπτύξει ορισμένους πυραύλους αυτού του τύπου κοντά στη ρωσική επικράτεια.

Ωστόσο, η ρωσική πλευρά έστειλε μια αυστηρή προειδοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το απαράδεκτο τέτοιων μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι αυτός ο παράγοντας θα αποσταθεροποιήσει  την Ευρώπη, αφού " θα αφήσει τη Ρωσία χωρίς λίγο μέχρι  καθόλου χρόνο να αντιδράσει."

«Υπενθυμίζουμε στο Πεντάγωνο ότι η πιθανή ανάπτυξη των υπερηχητικών πυραύλων των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα ήταν εξαιρετικά αποσταθεροποιητική. Οι σύντομοι χρόνοι πτήσης τους θα μειώσουν τους χρόνους λήψης αποφάσεων και θα αυξήσουν την πιθανότητα ακούσιας σύγκρουσης. ", - αναφέρει η Ρωσική Πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια τέτοια δήλωση από τη ρωσική πλευρά εμφανίστηκε αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες δοκίμασαν τον υπερηχητικό πύραυλο AGM-183A ARRW, τον οποίο τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν "ως ένα γρήγορο κτύπημα", εναντίον της Μόσχας.

Ταυτόχρονα, μέχρι σήμερα, ο ρωσικός στρατός εφαρμόζει επιτυχώς ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση υπερηχητικών στόχων.

Στον αντίποδα το Πεντάγωνο αντέδρασε για πρώτη φορά στις δοκιμές του ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου "Zircon", κατηγορώντας τη Ρωσία για αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας κατάστασης. Τέτοιες κατηγορίες από το Πεντάγωνο εναντίον της Ρωσίας οφείλονται κυρίως σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία, πιθανώς προκειμένου να επιστήσουν την προσοχή του ΟΗΕ.

"Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα νέα ρωσικά υπερηχητικά συστήματα είναι ένας δυνητικά αποσταθεροποιητικός παράγοντας και αποτελούν σημαντική απειλή." ,δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο Kirby δεν έκανε καμία περαιτέρω αναφορά, ωστόσο Ρώσοι ειδικοί επισημαίνουν το γεγονός, ότι στην πραγματικότητα σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν υπερηχητικούς πυραύλους, και ως εκ τούτου οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι τα ρωσικά υπερηχητικά όπλα είναι επικίνδυνα και απαιτούν την κατάλληλη αντίδραση.

Με τη σειρά τους, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι τα ρωσικά υπερηχητικά όπλα δεν εμπίπτουν σε καμία συμφωνία, και ως εκ τούτου οι προσπάθειες των ΗΠΑ να παρουσιάσουν τα ρωσικά όπλα με αρνητικό τρόπο είναι προκλητικές.

Βεβαίως οι παραπάνω ισχυρισμοί των Ρώσων ειδικών στερούνται βάσης , αφού υπερηχητικούς πύραυλους διαθέτουν και οι ΗΠΑ και συνεπώς είναι το ίδιο επικίνδυνο  οι εν λόγω πύραυλοι να προκαλέσουν αστάθεια σε μικρό χρονικό διάστημα, μειώνοντας το χρονικό περιθώριο αντίδρασης. 

Επίσης όπως οι Ρώσοι αναπτύσσουν προγράμματα συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για την καταπολέμηση υπερηχητικών στόχων, το αυτό κάνουν και οι ΗΠΑ.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο Ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας καλά κρατεί και εισέρχεται  σε μία καινούργια φάση. 

Ωστόσο υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία αναφορικά με το μέγεθος της απειλής και της αντιμετώπισης των υπερηχητικών πυραύλων, όπου μειονεκτεί εμφανέστατα η Ρωσία λόγω γεωγραφίας, και εξηγώ.

Το έδαφος των ΗΠΑ είναι σε μεγάλη απόσταση από την Ρωσία και συνεπώς ο χρόνος αντίδρασης της σε περίπτωση επίθεσης από τη δεύτερη είναι με μικρός , αλλά  κρίνεται ως  σχετικά επαρκής. Δεν συμβαίνει όμως και το ίδιο στην περίπτωση που οι ΗΠΑ εγκαταστήσουν υπερηχητικούς πυραύλους σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, αφού οι αποστάσεις είναι μηδαμινές σε σχέση με την ταχύτητα των συγκεκριμένων πυραύλων και κατά συνέπεια ο χρόνος αντίδρασης μηδαμινός από τη Ρωσία.

Και επειδή η δράση φέρνει πάντα αντίδραση, μετά την εγκατάσταση υπερηχητικών πυραύλων σε Ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ , αλλά και σε πλοία της Συμμαχίας θα είναι αναμενόμενο η Ρωσία να εγκαταστήσει ανάλογα οπλικά συστήματα αλλά και συστήματα προστασίας της κοντά στα σύνορα της με την Ευρώπη.

Η συνέχεια θα είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενη και θα έχει να κάνει  με την αγορά και ανάπτυξη ανάλογων συστημάτων από τις χώρες του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποκρούσουν τυχόν επίθεση της Ρωσίας εναντίον τους.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ένας νέος κύκλος Ψυχρού πολέμου  μεταξύ  ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με την Ρωσία να βρίσκεται σε εξέλιξη απομακρύνοντας την οποιαδήποτε πιθανότητα προσέγγισης  ΕΕ-Ρωσίας, η οποία μέσω της διπλωματίας των αγωγών και του εμβολίου κατά του COVID-19  είχε επιχειρηθεί από την τελευταία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ