Χάκερ
ΗΠΑ

ΗΠΑ: Στο έλεος των Χάκερ εκατοντάδες επιχειρήσεις

Περίπου 200 επιχειρήσεις στις ΗΠΑ δέχθηκαν μια «κολοσιαία» κυβερνοεπίθεση από χάκερς σύμφωνα με αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας.

Όπως αναφέρει η Ηuntress Labs, αρχικός στόχος της επίθεσης των χάκερς ήταν η εταιρεία τεχνολογίας πληροφοριών Kaseya, που εδρεύει στη Φλόριντα, προτού εξαπλωθεί μέσω εταιρικών δικτύων που χρησιμοποιούν το λογισμικό της σηματοδοτώντας πιθανώς την τελευταία μιας σειράς κυβερνοεπιθέσεων κατά αμερικανικών εταιρειών με στόχο την απόσπαση λύτρων. Η Kaseya ανέφερε σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα ότι διερευνά μια «πιθανή επίθεση», ενώ από την πλευρά της η Huntress Labs είπε ότι κατά τη γνώμη της πίσω από την επίθεση κρύβεται η συμμορία χάκερς Revil, που συνδέεται με τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Υποδομών των ΗΠΑ είπε ότι έχει αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει την επίθεση, που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, την ώρα που εταιρείες σ’ ολόκληρη τη χώρα έκλειναν ενόψει του Σαββατοκύριακου της Ημέρας της Ανεξαρτησίας.

Η Kaseya είπε ότι ενδέχεται να έχει παραβιαστεί από τους χάκερς μια από τις εφαρμογές της που «τρέχει» εταιρικούς διακομιστές, επιτραπέζιους υπολογιστές και συσκευές δικτύου και προτρέπει τους πελάτες που χρησιμοποιούν το εργαλείο της, VSA, να κλείσουν αμέσως τους διακομιστές τους. Η Kaseya δήλωσε στη δήλωσή της ότι επηρεάστηκε ένας «μικρός αριθμός» εταιρειών, αν και η Huntress Labs δήλωσε ότι ο αριθμός έχει ήδη φθάσει τις 200. Στην ιστοσελίδα της η Kaseya αναφέρει ότι δραστηριοποιείται σε πάνω από 10 χώρες και έχει πάνω από 10.000 πελάτες. «Πρόκειται για μια κολοσσιαία και καταστροφική επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής ασφαλείας της Huntress Labs, Τζον Χάμοντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε μετά τη σύνοδο της Γενεύης με το Ρώσο ομόλογό του, ότι είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως πρέπει να συγκρατήσει τέτοιες κυβερνοεπιθέσεις ειδικά σε 16 κρίσιμους τομείς υποδομών από την ενέργεια μέχρι το δίκτυο ύδρευσης. Από την πλευρά του ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει χάκερς στις ΗΠΑ αν η Ουάσινγκτον κάνει το ίδιο για τη Μόσχα και οι δύο δυνάμεις καταλήξουν σε συμφωνία γι’ αυτό.

H Revil, γνωστή επίσης και ως Sodinokibi – είναι μια από τις πλέον παραγωγικές και επικερδείς συμμορίες χάκερς στον κόσμο, στην οποία το FBI απέδωσε την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση τον περασμένο Μάιο στην αμερικανική θυγατρική της βραζιλιάνικης εταιρείας JBS, ενός από τους κολοσσούς στην αγορά κρεάτων παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ