ΗΠΑ

Δίκη για τη δολοφονία Φλόιντ: 22,5 χρόνια φυλάκιση στον Ντέρεκ Σόβιν

Το δικαστήριο της Μινεάπολης καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 22 ετών και έξι μηνών τον πρώην αστυνομικό, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε δεύτερο βαθμό και ανθρωποκτονία δεύτερου και τρίτου βαθμού για τον τρόπο με τον οποίο ακινητοποίησε και τελικά σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

Ο Ντέρεκ Σόβιν βρέθηκε αντιμέτωπος ακόμη και με ποινή 30 ετών, την οποία ζήτησαν οι εισαγγελείς του δικαστηρίου της Μινεσότα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τον σημαντικό αντίκτυπο της δράσης του κατηγορούμενου στο θύμα, την οικογένεια του θύματος και την κοινότητα. Στον αντίποδα, η υπεράσπιση του αστυνομικού υποστήριξε πως ο πρώην αστυνομικός θα έπρεπε να λάβει ελαφρύτερη ποινή.

Τεχνικά, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Σόβιν αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 40 ετών για δολοφονία δεύτερου βαθμού, έως 25 χρόνια για δολοφονία τρίτου βαθμού και έως και 10 χρόνια για ανθρωποκτονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, ο Σόβιν δεν έχει προηγούμενο ποινικό μητρώο και σύμφωνα με τις κρατικές οδηγίες, για ένα τέτοιο άτομο, η τεκμαιρόμενη ποινή για τη δολοφονία δεύτερου και τρίτου βαθμού είναι 12 1/2 χρόνια. Ο δικαστής είχε τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλλει ποινή μεταξύ 10 ετών και οκτώ μηνών και 15 ετών για καθεμία από αυτές. Η ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού επιβάλλει ποινή ποινή τεσσάρων ετών για κάποιον με καθαρό ποινικό μητρώο, ενώ με βάση τη διακριτική ευχέρεια του δικαστή η συγκεκριμένη ποινή κυμαινόταν από τρία χρόνια και πέντε μήνες έως τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες.

Το χρονικό της δολοφονίας Φλόιντ

Ο Φλόιντ πέθανε στις 25 Μαΐου 2020. Ήταν δεμένος με χειροπέδες και φώναζε προς τον αστυνομικό Σοβίν πως δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Εκείνος συνέχισε να πιέζει το λαιμό του με το γόνατο του, ακόμα και μετά τη στιγμή που σταμάτησε να κινείται και να μιλάει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες τόσο στη Μινεάπολη και τις ΗΠΑ, όσο και σε όλο τον πλανήτη, με το "Black Lives Matter" να γίνεται παγκόσμιο κίνημα και το "I can't breathe" σύνθημα στο στόμα όλων.

Η δίκη των συναδέλφων του Σόβιν Τόμας Λέιν, Τζον Κενγκ, Τάου Θάο, που κατηγορούνται ως συνεργοί σε ανθρωποκτονία, έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ