πελόζι
ΗΠΑ

Σύσταση ειδικής επιτροπής από την Νάνσυ Πελόζι για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόζι ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα δημιουργήσει μια ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση της επίθεσης στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Η ανακοίνωση της Πολιτείας της Καλιφόρνιας σηματοδοτεί το τέλος της προσπάθειας δημιουργίας μιας ανεξάρτητης διμερούς επιτροπής για τη διερεύνηση του περιστατικού στο οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούσαν ως επί το πλείστον.

«Η 6η Ιανουαρίου ήταν μια από τις πιο σκοτεινές μέρες στην ιστορία του έθνους μας », είπε η Πελόσι. «Είναι επιτακτική ανάγκη να ''εγκαθιδρύσουμε'' την αλήθεια εκείνης της ημέρας και να διασφαλίσουμε ότι μια τέτοια επίθεση δεν μπορεί να συμβεί και να προσδιορίσουμε τις βασικές αιτίες παρόμοιων επιθέσεων».

Η επιτροπή πιθανότατα θα αποτελείται κυρίως από τους Δημοκρατικούς λόγω της αντίδρασης των Ρεπουμπλικάνων.

Ενώ δεκάδες Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής και έξι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας υποστήριξαν την σύσταση της επιτροπής, οι περισσότεροι την αντιτάχθηκαν επειδή πίστευαν ότι οι Δημοκρατικοί θα την χρησιμοποιούσαν ως πολιτικό όπλο ενάντια τους, για να συνεχίσουν να επιτίθενται στον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ανέφεραν ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή θα ήταν περιττή. Δύο επιτροπές της Γερουσίας διερευνούν επί του παρόντος την επίθεση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει ποινικές έρευνες εναντίον των ταραχοποιών.

Η Πελόζι ανέφερε ότι ο στόχος της επιλεγμένης επιτροπής είναι «να αναζητήσει και να βρει την αλήθεια».

Το Σώμα με επικεφαλής τους Δημοκρατικούς ενέκρινε ψήφισμα για τη δημιουργία επιτροπής τον Μάιο. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας απέκλεισαν το μέτρο χρησιμοποιώντας το όριο των 60 ψήφων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ