ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Τι σημαίνει η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν - Οργισμένη αντίδραση Τσαβούσογλου

Γενοκτονία Αρμενίων....H σημερινή οδυνηρή επέτειος... Η φρικιαστική εξόντωση ενός λαού που η Τουρκία θέλει να ξεχάσουμε

Μόνο που ο Αμερικανός πρόεδρος είχε άλλη άποψη. Όπως αναμενόταν ο Τζό Μπάιντεν σε μια ιστορική στιγμή έγινε ο πρώτος Αμερικάνος πρόεδρος που χαρακτήρισε τη σφαγή των Αρμενίων ως Γενοκτονία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu απάντησε αμέσως στην αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για τη γενοκτονία.

Με προκλητικό τρόπο απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τον λογαριασμό του στο Twitter. Έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: "Οι λέξεις δεν μπορούν να αλλάξουν ή να ξαναγράψουν την ιστορία. Δεν μπορούμε να μάθουμε από κανέναν για την ιστορία μας. Η ευκαιριακή πολιτική είναι η μεγαλύτερη προδοσία της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Απορρίπτουμε εντελώς αυτήν την ερμηνεία, της οποίας η μόνη βάση είναι ο λαϊκισμός. 

Απορρίπτουμε πλήρως αυτήν τη δήλωση που βασίζεται αποκλειστικά στον λαϊκισμό» τόνισε προκλητικά ο Τσαβούσογλου.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Τι ακριβώς αναγνώρισε ο Μπάιντεν;

 

Η Σύμβαση του 1948 του ΟΗΕ για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, ορίζει ότι γενοκτονία είναι «πράξεις που διαπράττονται με πρόθεση να καταστρέψουν, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα», μεταξύ άλλων μέσω της "δολοφονίας μελών της "

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη γενοκτονία αναφέρει λοιπόν ότι γενοκτονία συμβαίνει ακόμα και όταν η καταστροφή μιας ομάδας δεν είναι πλήρης, αλλά μόνο εν μέρει.

Βέβαια το ίδιο αναφέρει και η νομοθεσία των ΗΠΑ

 

Τι είναι η γενοκτονία;

 

Η Σύμβαση του 1948 για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας (γνωστή ως 'Σύμβαση για τη Γενοκτονία") ορίζει τη γενοκτονία ως οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις που διαπράττονται με πρόθεση να καταστρέψουν, εν όλω ή εν μέρει, μιας εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα:

 

-σκοτώνοντας τα μέλη της ομάδας

-προκαλώντας σοβαρές σωματικές ή ψυχικές βλάβες στα μέλη της ομάδας

-αυθαίρετη επιβολή στην ομάδα συνθηκών ζωής που υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλω ή εν μέρει

-την επιβολή μέτρων που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση των γεννήσεων εντός της ομάδας

-δια της βίας μεταφορά παιδιών της ομάδας σε άλλη ομάδα.

 

Η Σύμβαση επιβεβαιώνει ότι η γενοκτονία, είτε διαπράττεται σε καιρό ειρήνης ή πολέμου, είναι ένα έγκλημα βάσει του διεθνούς δικαίου. Η πρωταρχική ευθύνη για την πρόληψη και για να σταματήσει μια γενοκτονία βρίσκεται στο κράτος στο οποίο έχει διαπραχθεί το έγκλημα.

 

Βέβαια το κράτος αυτό καλείται να παρέχει και αποζημιώσεις στους διασωθέντες!!

Για αυτό και πριν καλά καλά κάνει την δήλωση ο Μπάιντεν βγήκε ο πρόεδρος της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, και είπε: “Είναι απλά μια πολιτική δήλωση. Δεν έχει καμία νομική βάση”

Στην περίπτωση της γενοκτονίας των Αρμενίων περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι εξαφανίσθηκαν με τη μέθοδο των διώξεων και των εκτοπίσεων.

Οι αποδείξεις για τα απαράδεκτα αυτά γεγονότα είναι πολυάριθμες και συγκλίνουσες. Προκύπτουν ακόμη από τα ίδια τα οθωμανικά και τουρκικά αρχεία και εκδόσεις - κυβερνητικές αποφάσεις και νομοσχέδια- από τα αρχεία των ευρωπαϊκών χωρών και των Η.Π.Α., από αναφορές ξένων διπλωματικών υπαλλήλων, πρεσβευτών, προξένων, ιεραποστόλων και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Τα κύρια όμως στοιχεία της εκτέλεσης του εγκλήματος προκύπτουν από την ίδια την ιστορία των αρμενικών οικογενειών με τα δικά του θύματα και τις μαρτυρίες εκείνων που επέζησαν από τις σφαγές.

Στην περίπτωση της αρμενικής γενοκτονίας, λοιπόν, έχουμε εξόντωση των μελών συγκεκριμένης εθνικής ομάδας, σοβαρή προσβολή της φυσικής και πνευματικής της ακεραιότητας και υποβολή αυτής σε συνθήκες διαβίωσης που συνεπάγονταν τη μερική ή ολική βιολογική καταστροφή της. Έχουμε βίαιη μεταφορά παιδιών σε άλλη εθνική ομάδα. Όλες δηλαδή τις πράξεις, που σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας, που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 9 Δεκεμβρίου 1948 και αναφέρονται παραπάνω, στοιχειοθετούν αυτό το μεγάλο έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα, το έγκλημα της γενοκτονίας.

Λύσσαξαν οι Τούρκοι

Η γνωστή εφημερίδα Γενί Σαφάκ έγραψε: “Εάν η διοίκηση του Μπάιντεν αναγνωρίσει τη λεγόμενη γενοκτονία, θα το πράξει για να εδραιώσει την παρουσία των Αρμενίων στις ΗΠΑ. Όχι επειδή νοιάζεται για την Αρμενία ή τους Αρμενίους σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η ικανότητα της Ουάσιγκτον, η οποία δεν μπορεί να σταματήσει τη νέα γεωπολιτική στον Καύκασο και την Αρμενία, είναι ήδη θέμα συζήτησης. Ωστόσο, ο κύριος σκοπός είναι να τιμωρήσει την Τουρκία”

«Η Τουρκία δεν έχει να μάθει τίποτα από τις ΗΠΑ για το παρελθόν της» συμπληρώνει ο Τσαβούσογλου.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ