ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ συγκροτούν ξανά τον 1ο στόλο τους στον Ινδοειρηνικό ωκεανό προκειμένου να αντιμετωπίσουν την Κίνα

Όταν ο πρώην Γραμματέας του Ναυτικού Kenneth Braithwaite έθεσε για πρώτη φορά την ιδέα να συγκροτήσει ξανά τον 1ο στόλο που  ήταν ανενεργός για σχεδόν 50 χρόνια, δεν είχε αρχικά εισακουσθεί.

Ο Braithwaite είπε αυτήν την εβδομάδα ότι εξετάζοντας τις προκλήσεις του Ναυτικού, είδε "την ανάγκη ανασυγκρότησης της δομής του στόλου" με τομέα την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ινδικού και Ειρηνικού ωκεανού και έτσι οδηγήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην συγκεκριμένη απόφαση.

Ο Braithwaite, ο οποίος υπηρέτησε ως γραμματέας του Ναυτικού κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι έπρεπε να δημιουργήσει υποστηρικτές της ιδέας του μέσα στο Ναυτικό Τμήμα.

Ο Διευθυντής Phil Davidson, επικεφαλής της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, δήλωσε στους γερουσιαστές τον περασμένο μήνα ότι το Ναυτικό εξακολουθεί να εξετάζει την ιδέα. Παρά την αρχική αντίσταση στην ιδέα του, ο Braithwaite είπε ότι πλέον έχει βρει κάποια υποστήριξη. 

Ο Braithwaite ήταν ειλικρινής κατά τη διάρκεια της θητείας του ως γραμματέας του Ναυτικού για την απειλή που πιστεύει ότι η Κίνα θέτει στις ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο, χαρακτήρισε την Κίνα «απειλή πέρα ​​από οποιαδήποτε σύγκριση ποτέ στην ιστορία της χώρας μας».

Η ύπαρξη ενός άλλου στόλου  των ΗΠΑ στον Ειρηνικό θα αποσκοπούσε στην αποτροπή  της θαλάσσιας κυριαρχίας της Κίνας, η οποία έχει επενδύσει σημαντικά στο ναυτικό της και έχει στρατιωτικοποιήσει νησιά της περιοχής.

Ο 1ος  στόλος των Η.Π.Α. ήταν ενεργός από το 1943 έως το 1973. Ο 7ος στόλος είναι επί του παρόντος ο μοναδικός των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Με έδρα την Ιαπωνία, είναι ο μεγαλύτερος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού  των ΗΠΑ με 50 έως 70 πλοία και υποβρύχια, τα οποία καλύπτουν μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται από την  Ανταρκτική μέχρι την Ινδία και από την Ινδία μέχρι την Ιαπωνία.

"Μιλάμε για τον μεγαλύτερο ωκεανό του κόσμου και μιλάτε για έναν τομέα ευθύνης του 7ου στόλου, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του Δυτικού Ειρηνικού και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, η οποία έχει γίνει περιοχή αυξημένης έντασης και στη συνέχεια ολόκληρο τον Ινδικό Ωκεανό, μέχρι το σημείο όπου ξεκινά ο 5ος στόλος », δήλωσε ο Braithwaite. "Λοιπόν, υπάρχει ένα πραγματικό κενό εκεί."

Είπε λεπτομέρειες σχετικά με το πού θα είναι η βάση του 1ου στόλου, ποιά πλοία και προσωπικό θα διαθέτει τονίζοντας ότι  «ο διάβολος  βρίσκεται πάντα στις λεπτομέρειες».

Ο Ντέιβιντσον είπε τον περασμένο μήνα, ότι ο Ναύαρχος Τζον Ακουίλινο, διοικητής του Στόλου Ειρηνικού των ΗΠΑ, μελετά ορισμένα από αυτά τα σημεία.

Σύμμαχοι και εταίροι στην περιοχή έχουν αγκαλιάσει την ιδέα, δήλωσε ο Braithwaite, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Σιγκαπούρης και της Ιαπωνίας.

Στόχος των ΗΠΑ είναι με δύο στόλους πλέον, τον 1ο και τον 7ο στόλο, να εμποδίσουν την επέκταση και κυριαρχία της Κίνας στον Ειρηνικό και Ινδικό ωκεανούς. Όλα δείχνουν ότι πάρα πολλά θα εξαρτηθούν για την παγκόσμια κυριαρχία από την αναμέτρηση Κίνας-ΗΠΑ στην τεράστια θαλάσσια έκταση που καλύπτουν οι 2 παραπάνω ωκεανοί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ