ΗΠΑ

Pax Americana: Αυτοί είναι οι αμερικανικοί πόλεμοι που κράτησαν περισσότερο

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι 2.500 αμερικανικά στρατεύματα και άλλα 7.000 από το ΝΑΤΟ θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην πατρίδα τους από το Αφγανιστάν τον Μάιο, με την πλήρη απόσυρση να έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως για την 20ή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Niall McCarthy της Statista αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο δεκαετιών, ο μακρύτερος πόλεμος της Αμερικής έχει καταναλώσει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, κόστισε 110.000 ζωές Αφγανών και είχε επίσης ως αποτέλεσμα το θάνατο 3.500 μελών της υπηρεσίας συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2.400 Αμερικανών.

Η ανακοίνωση του Μπάιντεν θα αποδειχθεί καθοριστική για το Αφγανιστάν και θα μπορούσε να επιταχύνει την πορεία προς την ειρήνη ή να βυθίσει τη χώρα σε περαιτέρω αβεβαιότητα και βία. Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο για το αν η απόφαση ήταν δύσκολη, ο πρόεδρος είπε ότι δεν ήταν και ότι "για μένα, ήταν απολύτως σαφές". Συνέχισε δηλώνοντας ότι "πήγαμε για δύο λόγους: για να απαλλαγούμε από τον Μπιν Λάντεν και να τερματίσουμε το ασφαλές καταφύγιο. Ποτέ δεν πίστευα ότι ήμασταν εκεί για κάποιο τρόπο να ενοποιήσουμε το Αφγανιστάν. Δεν έγινε ποτέ."

Πώς συγκρίνεται λοιπόν η διάρκεια της συμμετοχής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν με άλλους μεγάλους ξένους πολέμους;

Η Washington Post έλαβε υπόψη αυτούς τους παράγοντες όταν έθεσε μαζί μια επισκόπηση των ξένων πολέμων των ΗΠΑ το 2014.

Δείχνει ότι το Αφγανιστάν είναι μακράν ο μακρύτερος πόλεμος στην αμερικανική ιστορία, με δεύτερη μεγαλύτερη σύγκρουση, το Βιετνάμ. Έχει επίσης ξεπεράσει τον Ισπανικό-Αμερικανικό Πόλεμο, τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Κορεατικό Πόλεμο. Η πραγματικότητα της διάρκειας του πολέμου στο Αφγανιστάν καθίσταται σαφές από το γεγονός ότι πολλά από τα αμερικανικά στρατεύματα που υπηρετούν στη χώρα δεν είχαν γεννηθεί καν όταν η σύγκρουση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ