ΗΠΑ

Βετεράνοι προς Μπάιντεν: Όχι στον πόλεμο στην Ουκρανία

Σε μια βαρύνουσας σημασία επιστολή 20 βετεράνοι αξιωματούχοι του τομέα πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποιούν τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν να αποφύγει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Τελευταία φορά επικοινωνήσαμε μαζί σας στις 20 Δεκεμβρίου 2020 (...) Εκείνη την εποχή, σας ειδοποιήσαμε για τους κινδύνους που ενέχει η διαμόρφωση μιας πολιτικής απέναντι στη Ρωσία. Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάλυση που περιέχεται σε αυτό το μνημόνιο, αυτό το νέο σημείωμα εξυπηρετεί έναν πολύ πιεστικότερο σκοπό. Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην επικίνδυνη κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην Ουκρανία, όπου υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος πολέμου, εκτός εάν λάβετε μέτρα για την πρόληψη μιας τέτοιας σύγκρουσης” αναφέρουν στην εισαγωγή της επιστοής τους.

Δίνουν βαρύτητα σε “δύο βασικές πραγματικότητες που χρειάζονται ιδιαίτερη έμφαση εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας”.

Πρώτον, δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ φυσικά δεν θα ισχύει στην περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Δεύτερον, στην τρέχουσα στρατιωτική κάμψη της Ουκρανίας, εάν επιτραπεί η μετάβαση σε πραγματική στρατιωτική δράση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εχθροπραξίες με τη Ρωσία.

“Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνησή σας να επιδιώξει αμέσως να αφαιρέσει από το τραπέζι, οποιαδήποτε «λύση» στο τρέχον αδιέξοδο που έχει στρατιωτική συνιστώσα. Εν ολίγοις, δεν μπορεί ποτέ να υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτό το πρόβλημα” τονίζουν.

Η επιστολή συνεχίζει:


Πιστεύουμε ακράδαντα:

1. Πρέπει να καταστεί σαφές στον πρόεδρο της Ουκρανίας Zelensky ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική βοήθεια ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από το ΝΑΤΟ εάν δεν συγκρατήσει τα ουκρανικά γεράκια. (Δεν πρέπει να επαναληφθεί το φιάσκο του Αυγούστου 2008, όταν η Δημοκρατία της Γεωργίας ξεκίνησε επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Νότιας Οσετίας με τη λανθασμένη πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα έκαναν τη βοήθειά της εάν η Ρωσία απάντησε στρατιωτικά.)

2. Σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε γρήγορα με τον Zelensky και να επιμείνετε το Κίεβο να σταματήσει την τρέχουσα στρατιωτική του συσσώρευση στην ανατολική Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις παρατάσσονται στα σύνορα έτοιμες να αντιδράσουν εάν η χαλαρή συζήτηση για τον πόλεμο του Ζελένσκι καταστεί ως κάτι περισσότερο. Η Ουάσινγκτον θα πρέπει επίσης να αναστείλει κάθε στρατιωτική εκπαιδευτική δραστηριότητα που περιλαμβάνει στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Αυτό θα μείωνε την πιθανότητα ότι η Ουκρανία θα ερμηνεύσει εσφαλμένα αυτές τις εκπαιδευτικές αποστολές ως ένα de facto σημάδι υποστήριξης για τις ουκρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις για να ανακτήσουν τον έλεγχο είτε της Donbas είτε της Κριμαίας.

3. Είναι εξίσου επιτακτική ανάγκη οι ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε διπλωματικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία για να μειώσουν τις εντάσεις στην περιοχή. Το ξεμπλοκάρισμα του περίπλοκου ιστού των ζητημάτων που επί του παρόντος επιβαρύνουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας είναι ένα μεγάλο έργο που δεν θα πραγματοποιηθεί εν μία νυκτί. Αυτή θα ήταν μια κατάλληλη στιγμή για να εργαστούμε προς έναν κοινό στόχο της πρόληψης των ένοπλων εχθροπραξιών στην Ουκρανία και ενός ευρύτερου πολέμου.

Οι βετεράνοι καταλήγουν πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην διπλωματία η οποία “θα ενισχύσει σημαντικά το ανάστημα της Αμερικής στον κόσμο”.


Οι υπογράφοντες την επιστολή μέλη της Veteran Intelligence Professionals for Sanity είναι:

-William Binney, πρώην τεχνικός διευθυντής, World Geopolitical & Military Analysis, NSA; συνιδρυτής, SIGINT Automation Research Center (απ.)
-Marshall Carter-Tripp, Διευθυντής Εξωτερικών Υπηρεσιών & πρώην Διευθυντής Διευθύνσεων στο Υπουργείο Πληροφοριών και Έρευνας του Υπουργείου Εξωτερικών
-Μπογκντάν Ντζάκοβιτς, πρώην αρχηγός της Ομάδας της Federal Air Marshals και της Red Team, FAA Security (απ.)
-Graham E. Fuller, Αντιπρόεδρος, Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών (απ)
-Robert M. Furukawa, Captain, Civil Engineer Corps, USNR (απ.)
-Philip Giraldi, CIA, (απ.)


-Mike Gravel, πρώην αναπληρωτής, ανώτατος μυστικός υπεύθυνος ελέγχου, Υπηρεσία Πληροφοριών Επικοινωνιών. ειδικός πράκτορας του Counter Intelligence Corps και πρώην γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών
-Τζον Κυριάκου, πρώην αξιωματικός αντιτρομοκρατίας της CIA και πρώην ανώτερος ερευνητής, Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας
-Karen Kwiatkowski, πρώην υπολοχαγός, Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α., στο Υπουργείο Άμυνας, παρακολουθώντας την κατασκευή ψεμάτων στο Ιράκ, 2001-2003
-Edward Loomis, NSA Cryptologic Computer Scientist (απ.)
-Ray McGovern, πρώην αξιωματικός πεζικού / μυστικών υπηρεσιών του αμερικανικού στρατού και προεδρικός συνεργάτης της CIA
-Elizabeth Murray, πρώην αναπληρώτρια Υπεύθυνη Πληροφοριακών Συστημάτων για τον πολιτικό αναλυτή της Εγγύς Ανατολής και την CIA (απ.)
-Pedro Israel Orta, Λειτουργός & Αναλυτής της CIA- Επιθεωρητής με IG για την Κοινότητα Πληροφοριών (απ.)
-Todd E. Pierce, MAJ, δικηγόρος του στρατού των ΗΠΑ (συν.)
-Scott Ritter, πρώην MAJ., USMC, πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, Ιράκ
-Coleen Rowley, ειδικός πράκτορας του FBI και πρώην νομικός σύμβουλος του τμήματος της Μινεάπολη
-Kirk Wiebe, πρώην Ανώτερος Αναλυτής, SIGINT Automation Research Center, NSA
-Sarah G. Wilton, CDR, USNR, (συν.); Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (συν.)
-Robert Wing, Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Υπεύθυνος Εξωτερικών Υπηρεσιών (πρώην)
-Ann Wright, συνταγματάρχης του στρατού των ΗΠΑ και πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ που παραιτήθηκε το 2003 σε αντίθεση με τον πόλεμο στο Ιράκ
 

Το Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPs) αποτελείται από πρώην αξιωματικούς πληροφοριών, διπλωμάτες, στρατιωτικούς αξιωματούχους και μέλη του Κογκρέσου. Η οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2002, ήταν από τους πρώτους επικριτές των δικαιολογιών της Ουάσινγκτον για έναρξη ενός πολέμου ενάντια στο Ιράκ. Η VIPS υποστηρίζει μια πολιτική εξωτερικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ που βασίζεται σε γνήσια εθνικά συμφέροντα και όχι σε απειλές που προωθούνται για πολιτικούς λόγους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ