ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν προτείνει στον Τζόνσον συμμαχία για την ανάσχεση της Κίνας - Το "σχέδιο-μαμούθ"

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι πρότεινε στον Μπόρις Τζόνσον σε τηλεφωνική κλήση την Παρασκευή ότι θα έπρεπε να έχουν ένα τεράστιο σχέδιο υποδομής για να ανταγωνιστούν την πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στη δεύτερη πρόσκλησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, δήλωσε ότι ανησυχεί ότι το έργο του Πεκίνου, το οποίο θα επεκτείνει σημαντικά την οικονομική και πολιτική του επιρροή.

"Πρότεινα να έχουμε, ουσιαστικά, μια παρόμοια πρωτοβουλία από τα δημοκρατικά κράτη, να βοηθήσουμε αυτές τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο που στην πραγματικότητα, χρειάζονται βοήθεια", δήλωσε ο κ. Μπάιντεν σε δημοσιογράφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI) είναι ένα σχέδιο υποδομών πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε το 2013 από τον Πρόεδρο Xi Jinping, το οποίο περιλαμβάνει αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα εκτείνονται από την Ανατολική Ασία έως την Ευρώπη.

Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε στην πρώτη πλήρη ενημέρωση του Τύπου  την Πέμπτη ότι ο κόσμος διέρχεται μια «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» και ότι το Πεκίνο επιδιώκει να διεκδικήσει την παγκόσμια κυριαρχία.

«Βλέπω σκληρό ανταγωνισμό με την Κίνα», δήλωσε ο πρόεδρος. «Έχουν συνολικό στόχο να γίνουν η ηγέτιδα χώρα στον κόσμο, η πλουσιότερη  και  ισχυρή χώρα στον κόσμο. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με εμένα στην ηγεσία των ΗΠΑ. "

Ο κ. Μπάιντεν σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα σχέδιο πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση των αμερικανικών υποδομών την επόμενη εβδομάδα. Είπε την Πέμπτη ότι αυτό θα εξασφαλίσει αυξημένες επενδύσεις στις ΗΠΑ για πολλά υποσχόμενες νέες τεχνολογίες, όπως η κβαντική πληροφορική, η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία.

Αναφορικά με τη συζήτηση που είχε με τον Βρετανό Πρωθυπουργό είπε: «Μιλήσαμε πολύ για την ανάγκη Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν το γεγονός  αν το ΝΑΤΟ στέκεται μαζί, αν είμαστε ενωμένοι, και αν θα ήμουν σε θέση να έρθω και ελπίζω ότι μπορώ, στη συνάντηση του ΝΑΤΟ ,νομίζω ότι είναι στα τέλη Ιουνίου. "

Συνέχισε: "Ένα από τα πράγματα που πρότεινα να κάνουμε είναι να μιλήσαμε για την Κίνα και τον ανταγωνισμό που επιφέρει  η πρωτοβουλία Belt and Road, ενώ πρότεινα να έχουμε, ουσιαστικά, μια παρόμοια πρωτοβουλία που προέρχεται από τα δημοκρατικά κράτη , βοηθώντας αυτές τις κοινότητες που έχουν ανάγκη βοήθειας  σε όλο τον κόσμο. "

Ο προκάτοχός του Donald Trump, πέρασε τη θητεία του προσπαθώντας να υπονομεύσει την πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν ενταχθεί περισσότερες από δώδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής και 10 έθνη της Καραϊβικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εν τω μεταξύ, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη έχουν συνδέσεις με το έργο.

Σύμφωνα με μια βάση δεδομένων , στα μέσα του περασμένου έτους, πάνω από 2.600 έργα με κόστος 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων συνδέθηκαν με την πρωτοβουλία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ