ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ φτιάχνουν νέες βάσεις στη Σαουδική Αραβία με το βλέμμα στραμμένο στο Ιράν

Ο αμερικανικός στρατός επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη Σαουδική Αραβία και προσπαθεί να δημιουργήσει βάσεις στο δυτικό τμήμα της χώρας. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο και μόλις αποκαλύφθηκε στους δημοσιογράφους από τον στρατηγό Frank McKenzie, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον McKenzie, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν διάφορες αεροπορικές βάσεις και λιμάνια στη δυτική Σαουδική Αραβία και εργάζονται για την κατασκευή των δικών τους βάσεων στην περιοχή. Στο πλαίσιο του σχεδίου, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία διαπραγματεύονται έργα υποδομής που θα καταστήσουν δύο λιμάνια στην Ερυθρά Θάλασσα και δύο αεροπορικές βάσεις στα δυτικά πιο κατάλληλα για χρήση του στρατού των ΗΠΑ.

Η ιδέα είναι ότι οι βάσεις των ΗΠΑ στο Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν βρίσκονται εντός βεληνεκούς  των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και η δημιουργία   βάσεων δυτικότερα  θα ήταν κάτι πολύ χρήσιμο  σε μια σύγκρουση με την Τεχεράνη, κάτι που εξήγησε ο Μακένζι στους δημοσιογράφους.

«Ο Αραβικός Κόλπος θα μπορούσε να αμφισβητηθεί σε οποιοδήποτε σενάριο ένοπλης σύγκρουσης με το Ιράν», είπε.

Ο McKenzie τόνισε ότι όλα βρίσκονται σε προκαταρκτικά στάδια και δεν έχει αποφασιστεί τίποτα. Με τη νέα κυβέρνηση του Μπάιντεν να υπόσχεται να πάρει μια αυστηρότερη στάση έναντι της Σαουδικής Αραβίας, μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν οι ΗΠΑ θα υλοποιήσουν τα παραπάνω μέτρα, τα οποία  θα δημιουργήσουν μια πιο μόνιμη παρουσία στη χώρα.

Η κυβέρνηση Τραμπ έστειλε στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία το 2019.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία, μαζί με μαχητικά αεροσκάφη και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 ήταν ένα από τα κύρια εργαλεία πρόσληψης κατά της Αλ Κάιντα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ