εθνοφρουρά
ΗΠΑ

FBI: Ελέγχει και τα μέλη της Εθνοφρουράς υπό τον φόβο επιθέσεων

Διάχυτοι είναι οι φόβοι για νέα έξαρση βίας στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια ορκωμοσίας του νέου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο. Τα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή επεισοδίων είναι πρωτοφανή και σήμερα μάλιστα ο συναγερμός που προκλήθηκε μετά από ξέσπασμα πυρκαγιάς σε κοντινή περιοχή αποτέλεσε ενός είδους crash test για τα αντανακλαστικά και τον βαθμό ετοιμότητας των Αρχών.

Περισσότερα από 25.000 μέλη της Εθνοφρουράς και χιλιάδες στρατιώτες βρίσκονται επί ποδός στην Ουάσιγκτον για να διασφαλίσουν ότι η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις θα διεξαχθεί χωρίς απρόοπτα. Μάλιστα, η περιοχή γύρω από το Καπιτώλιο έχει ήδη αποκλειστεί με ψηλό μεταλλικό τοίχο και μεγάλους τσιμεντόλιθους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, οι 25.000 άνδρες και γυναίκες της αμερικανικής εθνοφρουράς περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο. Κι αυτό γιατί, εκτός από τον εξωτερικό κίνδυνο των οπλισμένων ομάδων ακροδεξιών εξτρεμιστών, που απειλούν με επιθέσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα και τις πρωτεύουσες πολλών πολιτειών, οι αρχές φοβούνται εξτρεμιστικά στοιχεία που έχουν παρεισφρήσει στα σώματα ασφαλείας και συνεργάζονται με οργανώσεις, όπως οι Proud Boys και Boogaloo Bois.

«Αυτό που συμβαίνει είναι να ελέγχονται προτού φύγουν από την πολιτεία τους και να λαμβάνουν ενός είδους πιστοποίηση από το FBI» δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς του της Ουάσιγκτον. Όπως είπε, ο έλεγχος περιλαμβάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τις πεποιθήσεις του και τις απόψεις του σχετικά με τη νομιμότητα των εκλογών, ενώ λαμβάνεται υπόψιν το ιστορικό τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη της Εθνικής Φρουράς ελέγχονται τόσο κατά την ένταξή τους στην υπηρεσία όσο και στην πορεία.

Ειδική εκπαίδευση

Η Εθνική Φρουρά της Ουάσιγκτον παρέχει πρόσθετη εκπαίδευση στα μέλη της υπηρεσίας, καθώς φτάνουν στην πρωτεύουσα, σε περίπτωση που δουν ή ακούσουν κάτι επιλήψιμο να το αναφέρουν στους ανωτέρους τους» δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού σε γραπτή δήλωση στο CNN.

«Δεν υπάρχει χώρος για εξτρεμισμό στο στρατό και θα ερευνήσουμε κάθε περίπτωση χωριστά και θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ο στρατός έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί στενά με το FBI σε περίπτωση που εντοπίσει άτομα που συμμετείχαν στη βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο για να προσδιορίσει εάν έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον Στρατό» υπογραμμίζει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα που «περιλαμβάνει βία, ανυπακοή ή παραβίαση της ειρήνης θα τιμωρείται βάσει του Ενιαίου Κώδικα Στρατιωτικής Δικαιοσύνης ή βάσει του κρατικού και ομοσπονδιακού νόμου».

«Συνεχίζουμε τη διαδικασία και πραγματοποιούμε διπλούς και τριπλούς ελέγχους σε όλα τα άτομα που έχουν αναλάβει αυτή την αποστολή» είπε ο υπουργός Αμυνας, Ράιαν ΜακΚάρθι, μετά από μία τρίωρη σύσκεψη με τους στρατιωτικούς ηγέτες με θέμα την ασφάλεια της ορκωμοσίας. Προς το παρόν, είπε ο ΜακΚάρθι, δεν έχει διαπιστωθεί κάποια απειλή από τις τάξεις της Εθνοφρουράς.

Την Κυριακή, μικρές ομάδες οπλισμένων εξτρεμιστών εμφανίστηκαν σε κάποιες πρωτεύουσες, όπως το Σάλεμ του Ορεγκον και το Λάνσινγκ του Μίσιγκαν, σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της ορκωμοσίας και του κράτους γενικότερα. Το κάλεσμά τους τις προηγούμενες ημέρες πάντως, δεν είχε ανταπόκριση, καθώς εμφανίστηκαν ελάχιστοι στις συγκεντρώσεις αυτές, όπως και σε αντίστοιχες στο Κολοράντο, την Αριζόνα, το Νιου Χάμσαϊρ και το Κολοράντο.

Αναφερόμενος στις συγκεντρώσεις αυτές, ο υπουργός Αμυνας είπε: «Το θέμα είναι, είναι μόνο αυτοί ή υπάρχουν και άλλοι; Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να θέσουμε σε λειτουργία όλους τους μηχανισμούς για να ελέγξουμε τους άντρες και τις γυναίκες που θα υποστήριζαν μία τέτοια επιχείρηση. Είναι πανεθνική προτεραιότητα. Πρέπει να πετύχουμε ως θεσμοί. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα σε όλους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό (σ.σ. την ορκομωσία Μπάιντεν – Χάρις) ειρηνικά και με ασφάλεια».

https://www.megatv.com/embed/?p=2020240010

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ