ΗΠΑ

ΗΠΑ: Αυτές είναι οι απόψεις του νέου Αμερικανού ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν για διεθνή ζητήματα

Ο Πρόεδρος  των ΗΠΑ Μπάιντεν, επέλεξε τον μακροχρόνιο σύμβουλό του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής  Άντονι Μπλίνκεν, ως  υπουργό Εξωτερικών.

Ο Μπλίνκεν είχε προηγουμένως υπηρετήσει ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν όταν  εκείνος  ήταν αντιπρόεδρος και ήταν επίσης αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στη διοίκηση Ομπάμα.

Ήταν δεδομένο ότι θα λάμβανε μία από τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στην ομάδα εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν .

Γνωρίζοντας τη βαρύτητα που έχει η θέση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τις μελλοντικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, θα καταγράψουμε τις μέχρι χθές γνωστές απόψεις  για Διεθνή ζητήματα του νέου Αμερικανού ΥΠΕΞ, αναμένοντας την επαλήθευσή τους

Ο Μπλίνκεν είναι ένα σεβαστό μέλος του ιδρύματος εξωτερικής πολιτικής του Δημοκρατικού Κόμματος

Όπως και ο Πρόεδρος Μπάιντεν, υπήρξε και παραμένει ισχυρός υποστηρικτής του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA), της συμφωνίας μη διάδοσης του 2015 που περιόρισε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο σε γενικές γραμμές ήταν επιτυχές, έως ότου ο Πρόεδρος Τραμπ αποχώρησε από το σύμφωνο πριν από δύο χρόνια.

Ο Blinken είπε ότι μια κυβέρνηση Μπάιντεν θα επανέλθει στη συμφωνία ως βάση για την επιδίωξη επακόλουθης συμφωνίας με το Ιράν.

Υποστηρίζει επίσης την επέκταση της συνθήκης New START με τη Ρωσία, οπότε ο διορισμός του αποτελεί θετικό μήνυμα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, θα διατηρήσει ζωντανή τη συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών όπλων για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Blinken εκτιμάται ότι διεθνώς θα είναι σε θέση να διορθώσει πολλές από τις σχέσεις με συμμάχους που είχαν διαταραχθεί επί κυβερνήσεως Τράμπ, γεγονός που σημαίνει ότι θα επαναφέρει τις σχέσεις της ΕΕ-ΗΠΑ, αλλά και των κρατών μελών της  με τις ΗΠΑ σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ αναμένεται και συνέργεια ΗΠΑ-ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αναφορικά με το State Department, αναμένεται να λειτουργήσει ως μέρος του συστήματος, προάγοντας το έργο των υφισταμένων του με τους οποίος θα λειτουργεί ώς ομάδα.

Όταν πρόκειται για ζητήματα στρατιωτικής επέμβασης, το ρεκόρ του Blinken είναι πολύ λιγότερο καθησυχαστικό.

Ο Blinken υποστηρίζει ότι η αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ στη Συρία ήταν ότι η κυβέρνησή μας δεν χρησιμοποίησε αρκετή δύναμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει την παρέμβαση της Λιβύης, την οποία αντιτάχθηκε ο Μπάιντεν, και αρχικά ήταν υπερασπιστής  της υποστήριξης των ΗΠΑ στον πόλεμο του Σαουδικού Αραβικού πολέμου στην Υεμένη.

Εν ολίγοις, ο Blinken συμφώνησε με μερικά από τα μεγαλύτερα λάθη εξωτερικής πολιτικής που έκανε ο Μπάιντεν και ο Ομπάμα και τείνει να είναι περισσότερο παρεμβατικός από και τους δύο.

Ο πόλεμος κατά της Υεμένης είναι ένα σημαντικό παράδειγμα για το πώς ξεκίνησε ο Blinken με μια τρομερή θέση, αλλά φαίνεται ότι έμαθε από αυτό το λάθος.

Το 2015, ο Blinken υπερασπίστηκε την καταστροφική απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να υποστηρίξει την επέμβαση στην Υεμένη.

Όπως πολλοί άλλοι πρώην αξιωματούχοι του Ομπάμα, ο Blinken άλλαξε την άποψή του για την πολιτική που ξεκίνησε ο Ομπάμα.

Πιο πρόσφατα, ήταν ένας από τους κορυφαίους πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα που υπέγραψε επιστολή το 2018 για να υποστηρίξει την προσπάθεια τερματισμού της συμμετοχής των ΗΠΑ στον πόλεμο.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να τερματίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στον συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας και, μαζί με την αλλαγμένη θέση του Blinken, υποδηλώνει ότι υπάρχει καλός λόγος να περιμένουμε ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές του νέου έτους.

Η Υεμένη θα είναι το πιο σημαντικό πρώιμο τεστ για να προσδιοριστεί εάν ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν μπορούν να κάνουν ένα καθαρό διάλειμμα με τα λάθη, τόσο της διοίκησης Ομπάμα όσο και του Τραμπ.

Παρόλο που υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι μια διοίκηση του Μπάιντεν θα αναιρέσει ορισμένες από τις πιο επιβλαβείς πολιτικές της εξερχόμενης διοίκησης, ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν παραμένουν παντρεμένοι με μια υπερβολικά φιλόδοξη και δαπανηρή στρατηγική υπεροχής.

Όταν ο Blinken συνέγραψε ένα άρθρο με τον Robert Kagan στις αρχές του 2019, απέρριψε εναλλακτικά οράματα εξωτερικής πολιτικής που καλούσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν τον ρόλο τους στον κόσμο.

Σχετικά με το ζήτημα της Συρίας, ο Blinken και ο Kagan ισχυρίστηκαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «έκαναν το αντίθετο λάθος να κάνουν πολύ λίγα».

Αυτή είναι μια ανησυχητικά σκληρή γραμμή παρέμβασης που διατηρείται τόσα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία.

Ζήτησαν τη «συνετή χρήση βίας», αλλά φαίνεται αδύνατο να τετραγωνιστεί αυτό με την πεποίθηση ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να είχε παρέμβει πιο δυνατά στον εφιάλτη της Συρίας.

Εάν προκύψει παρόμοια κρίση τα επόμενα χρόνια, φαίνεται πιθανό ότι ο Blinken θα είναι μεταξύ εκείνων που παροτρύνουν τον Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει βία.

Είναι  σαφές ότι το Blinken ήταν μια καλύτερη επιλογή από μερικές από τις άλλες που θα μπορούσε να επιλέξει ο Μπάιντεν.

Εκτίμηση

Συμπερασματικά θα έλεγα ότι ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ στα θέματα Συρίας και Λιβύης αναμένεται να υιοθετήσει πολύ περισσότερο παρεμβατική στάση και μάλιστα πρωταγωνιστή των εξελίξεων, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η Τουρκία θα έχει μικρότερο γεωπολιτικό χώρο κινήσεως, αφού οι ΗΠΑ επανέρχονται στο προσκήνιο.

Επίσης εκτιμώ ότι ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ, θα επαναφέρει τις σχέσεις της ΕΕ-ΗΠΑ , αλλά και των κρατών μελών της  με τις ΗΠΑ σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ αναμένεται και συνέργεια ΗΠΑ-ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Τα παραπάνω αναμένω να "κόψουν" τη διάθεση του Ερντογάν για περαιτέρω λεονταρισμούς για χρήση βίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μένει να δούμε βέβαια αν η θεωρία μετουσιωθεί σε πράξη από τα παραπάνω.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ