ΗΠΑ

Στο Κατάρ ο Πομπέο: Κρίσιμη συνάντηση με διαπραγματευτές των Ταλιμπάν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί σήμερα στο Κατάρ με διαπραγματευτές των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, οι συνομιλίες μεταξύ των οποίων δείχνουν σημάδια προόδου, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα πραγματοποιήσει χωριστά αυτές τις συναντήσεις στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του εμιράτου.

Μετά την εκκίνηση του γύρου της Ντόχα ο διαπραγματευτής της αφγανικής κυβέρνησης Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ υπέβαλε το κύριο αίτημα της Καμπούλ: Μια «ανθρωπιστική εκεχειρία». Ένα μέτρο απέναντι στο οποίο οι αντάρτες είναι επιφυλακτικοί, φοβούμενοι ότι θα απολέσουν το βασικό τους πλεονέκτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.Περίπου 5.000 αντάρτες έχουν ήδη απελευθερωθεί από την Καμπούλ έναντι 1.000 μελών των αφγανικών δυνάμεων στο πλαίσιο της ανταλλαγής που προβλεπόταν σε μια συμφωνία Αμερικανών-Ταλιμπάν που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο στη Ντόχα. Ο Αμερικανός απεσταλμένος για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ, περισσότερο επιφυλακτικός στην αρχή για τη πιθανότητα μιας κατάπαυσης του πυρός, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος στο τέλος της ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφγανική κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν διεξάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εκεί από τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ