ΗΠΑ

Εκλογές ΗΠΑ: Νέα δημοσκόπηση δίνει αισιόδοξα μηνύματα στον Τραμπ

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Selzer δίνει στον Ντόναλντ Τραμπ ευρύ προβάδισμα στην πολιτεία της Αϊόβα, με 48% έναντι 41% για τον Τζο Μπάιντεν και αναπτερώνει το ηθικό της προεδρικής καμπάνιας εν όψει των αμερικανικών εκλογών της Τρίτης.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο CNN, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ως σήμερα, το προβάδισμα Τραμπ στη συγκεκριμένη πολιτεία διαγράφεται μικρότερο, στο 2%. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που στα δημοσιεύματα για τις αμερικανικές εκλογές 2020 σημειώνεται πως παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν πίσω στις δημοσκοπήσεις και το 2016, τελικά επικράτησε της Χίλαρι Κλίντον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανησυχεί τους Δημοκρατικούς η δημοσκόπηση της Αϊόβα
Τι είναι όμως εκείνο που κάνει τη συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Selzer να δίνει ελπίδες στον Ντόναλντ Τραμπ και να προβληματίζει τους Δημοκρατικούς; Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, αν όντως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τόσο διευρυμένο προβάδισμα έναντι του Τζο Μπαίντεν στην Αϊόβα, ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως ίσως παρακολουθήσουμε μια πολύ πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση από αυτή που διαφαινόταν ως σήμερα.

Αν η πρόβλεψη αυτή που είδε τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας αποδειχθεί ακριβής, τότε ενδέχεται ο Τζο Μπάιντεν να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσπάθεια επικράτησης σε άλλες πολιτείες «κλειδιά», όπως το Μίτσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Το παράδειγμα του 2016 που ευνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ
Πριν από τέσσερα χρόνια, η ίδια εταιρεία εκτιμούσε στην τελευταία της δημοσκόπηση αντίστοιχη επικράτηση επτά μονάδων του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον, ενώ η κάλπη έδωσε τελικά νίκη για τον νυν Αμερικανό πρόεδρο, με 9 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.

Αντίστοιχα, όπως και το 2016, η δημοσκόπηση αυτή είναι η μόνη που έρχεται να δώσει μια διαφορετική εικόνα στην εκλογική επίδοση του Ντόναλντ Τραμπ, που φαίνεται να δυσκολεύεται να πείσει τους ψηφοφόρους ανά την αμερικανική επικράτεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Sezler ήταν εκείνη που δημοσίευσε μέτρηση που απείχε σημαντικά από την εικόνα άλλων μετρήσεων για τις εκλογές στις ΗΠΑ και το 2008 (τότε προέβλεψε πως η πολιτεία της Αϊόβα θα περάσει στους Δημοκρατικούς). Την ίδια ώρα, το CNN σημειώνει πως όπως και κάθε άλλη δημοσκόπηση, αποτυπώνει μια εικόνα της στιγμής και όχι το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως διαθέτει την εκλογική επιρροή που χρειάζεται προκειμένου να συλλέξει τους 270 εκλέκτορες που θα του ανοίξουν τον δρόμο για τον Λευκό Οίκο. Για την ακρίβεια, εμφανίζεται να έχει ευρύτερο προβάδισμα έναντι του Τραμπ από εκείνο που σημείωναν οι δημοσκοπήσεις υπέρ της Χίλαρι Κλίντον πριν από 4 χρόνια.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σε 6 πολιτείες «κλειδιά»


Σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos σε έξι κρίσιμες, αμφίρροπες Πολιτείες (Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Φλόριντα και Αριζόνα) που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του νικητή των προεδρικών εκλογών τα αποτελέσματα γέρνουν υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου.

Στο Μίσιγκαν, ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 51%, έναντι 44% του Τραμπ. Την περασμένη εβδομάδα τα ποσοστά τους ήταν αντίστοιχα 51% και 43%. Το 28% των ερωτηθέντων είπε ότι έχει ήδη ψηφίσει.

Στη Βόρεια Καρολίνα, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 49% (48% την περασμένη εβδομάδα) έναντι 46% του Τραμπ (47% στην προηγούμενη δημοσκόπηση). Η διαφορά αυτή ωστόσο είναι εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος. Το 18% έχει ήδη ψηφίσει.

Στην Πενσιλβάνια ο Τραμπ έχει μειώσει τη διαφορά και συγκεντρώνει ποσοστό 45% έναντι 49% του Μπάιντεν. Την περασμένη εβδομάδα ο Μπάιντεν ήταν μπροστά με ποσοστό 51% έναντι 44% του Τραμπ. Το 15% έχει ήδη ψηφίσει.

Στο Ουισκόνσιν ο Μπάιντεν προηγείται με 51% έναντι 43% του Τραμπ, διευρύνοντας κατά μία μονάδα το προβάδισμά του σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους (24%) έχει ήδη ψηφίσει.

Στη Φλόριντα η διαφορά έχει μειωθεί στις 2 μονάδες (εντός του στατιστικού σφάλματος), με τον Μπάιντεν να προηγείται με 49% έναντι 47% του Τραμπ. Το 17% έχει ήδη ψηφίσει.

Στην Αριζόνα, ο Μπάιντεν αύξησε το ποσοστό του κατά δύο μονάδες, στο 50%, έναντι 46% του Τραμπ. Το 10% έχει ήδη ψηφίσει.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

μάχες για το Βολτσάνκ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Κόλαση επί της γης το Βολτσάνσκ-Ρώσος Ανταποκριτής: «Ουκρανοί και Ρώσοι πολεμάνε μέσα στα ίδια κτήρια-Χάος που θυμίζει Στάλινγκραντ»

Δεν υπάρχει ξεκάθαρα γραμμή επαφής στις ρωσο-ουκρανικές μάχες για την πόλη Βολτσάνκ του Χαρκόβου και ως αποτέλεσμα ο...