ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ υπέγραψαν σύμφωνο άμυνας με την Ινδία για κοινή χρήση δορυφορικών δεδομένων

Στο πλαίσιο αυτό αμερικανοί και Ινδοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι υπέγραψαν αμυντικό σύμφωνο που θα δώσει στην Ινδία περισσότερη πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα για να αυξήσει την ακρίβεια των πυραύλων και των αεροσκαφών της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo και ο Υπουργός Άμυνας Mark Esper των ΗΠΑ ,συνέχισαν να ωθούν την αντικινεζική πολιτική της κυβέρνησης Trump, κατά την επίσκεψή τους στην Ινδία.

Οι ΥΠΑΜ Esper και ΥΠΕΞ Pompeo των ΗΠΑ και οι ινδοί ομόλογοι τους υπέγραψαν αμυντικό σύμφωνο που θα δώσει στην Ινδία περισσότερη πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα για να αυξήσει την ακρίβεια των πυραύλων και των αεροσκαφών της.

Η συμφωνία έρχεται καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας είναι υψηλές σχετικά με  συνοριακή διαμάχη τους στα δυτικά Ιμαλάια, η οποία προκάλεσε μεταξύ τους  αψιμαχίες το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 Ινδοί στρατιώτες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στο λαό της Ινδίας καθώς αντιμετωπίζει απειλές κατά της ελευθερίας και της κυριαρχίας τους», δήλωσε ο Πομπέο, προσθέτοντας ότι «οι ηγέτες μας και οι πολίτες μας βλέπουν ολοένα και περισσότερο ότι  το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, δεν είναι φίλος της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της διαφάνειας, και της ελεύθερης  ναυσιπλοΐας  η οποία αποτελεί το θεμέλιο μιας ευημερούσης  περιοχής».

Οι δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi και συζήτησαν θέματα συνεργασίας  για τον Covid-19, την ασφάλεια και την άμυνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Esper είπε ότι οι ΗΠΑ και η Ινδία θα επικεντρωθούν στην τήρηση των αρχών μιας ελεύθερης και ανοικτής  περιοχής  μεταξύ των δύο ωκεανών,του Ινδικού και του Ειρηνικού»,

Ο αρχηγός του Πενταγώνου είπε ότι οι επαφές με τους Ινδούς επισήμους ήταν ιδιαίτερα σημαντικές «ενόψει της αυξανόμενης επιθετικότητας και των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Κίνας».

Η επόμενη στάση για τον Πομπέο στην περιοδεία του στη Νότια Ασία είναι η Σρι Λάνκα.

Σχετικά σχόλια από αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι η Σρι Λάνκα πρέπει να κάνει «δύσκολες αλλά απαραίτητες επιλογές» σχετικά με τη σχέση της με την Κίνα προκάλεσαν τη σκληρή απάντηση του Πεκίνου.

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στις Ηνωμένες Πολιτείες που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία της επίσκεψης του Υπουργού να παρέμβουν στις σχέσεις Κίνας-Σρι Λάνκα,να εξαναγκάσουν και να εκφοβίσουν τη Σρι Λάνκα», δήλωσε τη Δευτέρα η κινεζική πρεσβεία στο Κολόμπο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ