Οι S-400 στην Τουρκία
ΗΠΑ

Ανάλυση Ιγνατίου: Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές κατά Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο αγνοεί μόνο τις υποδείξεις των Ευρωπαίων αλλά περιφρονεί και τις συστάσεις των Αμερικανών. Είναι ενδεικτικό ότι χθες Παρασκευή έκανε κανονικά τη δοκιμή του πυραυλικού συστήματος S-400.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, «τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και το Κογκρέσο αντέδρασαν με σκληρό τρόπο για τη δοκιμή των S-400. Θα χρησιμοποιούσα τη λέξη "κατακραυγή" αν οι ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου ήταν λίγο πιο προχωρημένες. Όμως οι βουλευτές και οι γερουσιαστές (Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί) απαιτούν κυρώσεις με βάση το νόμο CAATCA. Μάλιστα από το Πεντάγωνο δεν έκρυψαν τα λόγια τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Εάν είναι ακριβείς οι αναφορές, το υπουργείο Άμυνας καταδικάζει έντονα τη δοκιμή των S-400. Ήμασταν ξεκάθαροι καθώς ένα σύστημα S-400 σε λειτουργία δεν είναι σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας, ως συμμάχου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αντιτασσόμαστε στην αγορά του από την Τουρκία και ανησυχούμε βαθιά με τις αναφορές ότι το θέτει σε λειτουργία. Δεν πρέπει να ενεργοποιηθεί επειδή κάτι τέτοιο κινδυνεύει να έχει συνέπειες ", τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου».

«Η Αμερική είναι σοβαρή χώρα άσχετα από τον πρόεδρο που έχει αυτή τη στιγμή. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία της επιβεβαίωσης αυτής της δοκιμής καθώς αυτό απαιτεί ο νόμος. Ο νόμος CAATSA απαιτεί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις κυρώσεις όταν επιβεβαιωθεί η δοκιμή. Όταν γίνει αυτό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο θα κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις για τις εισηγήσεις τους στον πρόεδρο Τραμπ. Αυτός είναι που θα αποφασίσει για τις κυρώσεις», πρόσθεσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου «με βάση τη μέχρι τώρα δράση του θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι ο Τραμπ δεν πρόκειται να κάνει τίποτα. Αλλά είναι προεκλογική περίοδος και δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα. Δεν αποκλείεται οι συνεργάτες του να τον πείσουν ότι μία κίνηση εναντίον της Τουρκίας μπορεί να τον βοηθήσει στις εκλογές».

«Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ ηγήθηκε των καταγγελιών εναντίον της Τουρκίας και ζήτησε την άμεση επιβολή κυρώσεων. Μάλιστα όπως είπε η δοκιμή είναι μία έντονη υπενθύμιση ότι η Άγκυρα δεν αποθαρρύνεται από απλές παρακλήσεις που προέρχονται από την κυβέρνηση Τραμπ. Ο Ερντογάν φοβάται μόνο τις πράξεις και όχι τα λόγια», κατέληξε ο ανταποκριτής του Open TV στην Ουάσινγκτον.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ