Στέιτ Ντιπάρτμεντ
ΗΠΑ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: "Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις"

Σαφή θέση κατά της Τουρκίας παίρνει η Ουάσινγκτον, καθώς το Στέιτ Ντιπαρτμεντ δείχνει την Άγκυρα για την κλιμάκωση κατά Ελλάδας και Κύπρου, μετά τις μονομερείς ενέργειες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση έναντι της Τουρκίας, σχετικά με την νέα Navtex που εξέδωσε. Μάλιστα, καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις νέες έρευνες του Oruc Reis, τις οποίες αποκαλεί «προσχεδιασμένη πρόκληση».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους τόνισε ότι η Ουάσιγκτον αποδοκιμάζει τις νέες τουρκικές δραστηριότητες έρευνας σε περιοχές των οποίων τη δικαιοδοσία διεκδικεί η Ελλάδα.

Τονίζει ότι οι τουρκικές ενέργειες αυξάνουν μονομερώς την ένταση στην περιοχή και σκόπιμα περιπλέκουν την επανέναρξη των κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των νατοϊκών εταίρων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Εξαναγκασμοί, απειλές εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν οδηγούν σε επίλυση των εντάσεων την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις σκόπιμες προκλήσεις της και αμέσως να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Με ανεπιθύμητες ενέργειες δεν μπορεί να εδραιωθεί εμπιστοσύνη και να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη λύση», τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ