Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ και Τραμπ
ΗΠΑ

Παρά τις αντιδράσεις ο Τραμπ προτείνει αντικαταστάτη της Γκίνσμπεργκ

Νόμιμο είναι. Ηθικό όμως; Παρά τις «φωνές» για το αντίθετο (ακόμη και από τους Ρεπουμπλικάνους) ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε αυτό που περίμεναν όλοι από εκείνον: ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διορίσει δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο στη θέση της σπουδαίας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, η οποία πέθανε σε ηλικία 87 ετών το περασμένο Σάββατο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει τον δικαστή της επιλογής του για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Παρασκευή ή το Σάββατο. Το… ανακοίνωσε σήμερα (21.09.2020) και πρόσθεσε πως εξετάζει για τη θέση της Notorious RBG (όπως αποκαλούσαν την Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ) τέσσερις ή πέντε νομικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός θα είναι ο τρίτος διορισμός δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ. Και το κάνει για να κατοχυρώσει μια συντηρητική πλειοψηφία 6 προς 3 στο σώμα.

Πάντως, υπάρχουν ακόμη μερικοί Ρεπουμπλικάνοι που αμφιταλαντεύονται αν θα πρέπει να υποστηρίξουν αυτόν τον διορισμό εκ μέρους του Τραμπ μερικές εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News πως θέλει να περιμένει από σεβασμό προς την Γκίνσμπεργκ, τη φιλελεύθερη δικαστή που πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών. «Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να τελειώσουν οι τελετές για τη δικαστή Γκίνσμπεργκ», δήλωσε.

Ο θάνατος της φιλελεύθερης Γκίνσμπεργκ δίνει στον Τραμπ και το κόμμα του την ευκαιρία να ενισχύσουν την πλειοψηφία των συντηρητικών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, οι αποφάσεις του οποίου επηρεάζουν πολλούς τομείς της ζωής των Αμερικανών, από την υγειονομική περίθαλψη μέχρι το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και την πρόσβασή τους στην κάλπη.

Ο Τραμπ δήλωσε πως η ψηφοφορία στη Γερουσία για τον υποψήφιο που θα ανακοινώσει για το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. «Κερδίσαμε τις εκλογές και έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε και έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας, πολύ χρόνο. Η τελική ψηφοφορία θα πρέπει ειλικρινά να γίνει πριν από τις εκλογές. Έχουμε πολύ χρόνο γι’ αυτό», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας στο Fox.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ