ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ καθησυχάζουν την Τουρκία: ''Δεν θα φύγουμε από το Ιντσιρλίκ''

Oι Αμερικανοί το ''ξεκόβουν'' και καθησυχάζουν την Τουρκία για την βάση του Ιντσιρλίκ. Από την μία το ''βαθύ κράτος'' πιέζει για κυρώσεις κατά της Άγκυρας και από την άλλη, ο Τραμπ δεν θέλει να ακούει για ''χτυπήματα'' κατά του φίλου του Ερντογάν. 

Βέβαια Κογκρέσο και Γερουσία έχουν λόγο για τα τεκταινόμενα και πολλές φορές έχουν στηρίξει τον Ελληνισμό. 

Το Πεντάγωνο όμως φαίνεται πως έχει άλλη άποψη, με τον εκπρόσωπό του Thomas Campbell  να αναφέρει τα εξής: 

''Δεν σκοπεύουμε να αποσυρθούμε από την βάση του Ιντσιρλίκ''. "Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση του Incirlik για δεκαετίες μετά από πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης και η συνεχιζόμενη παρουσία μας εκεί αποδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία". 

Τι είχε προηγηθεί 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γερουσιαστή και Προέδρου υποεπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας με την Ευρώπη, Ρον Τζόνσον από το Ουισκόνσιν, η Αμερική εξετάζει το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που ο Ερντογάν κλείσει το Ιντσιρλίκ, να μεταφέρει τη βάση της σε ελληνικό νησί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ακόμη και μια βραχύβια στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επιζήμια για το ΝΑΤΟ. Διότι όταν το σκεφτούμε από ρωσική οπτική γωνία, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο από μια σύγκρουση δύο βασικών μελών του ΝΑΤΟ στην νοτιοανατολική πτέρυγα”, τόνισε ο Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον.

“Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ το 1952, αλλά οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις δύο χώρες τείνουν προς αντίθετες κατευθύνσεις. Εξετάζουμε ήδη την Ελλάδα ως εναλλακτική λύση», δήλωσε ο ίδιος μιλώντας για μια πολύ πιθανή απόσυρση από το Ιντσιρλίκ.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διατηρεί μια βάση στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη και η σημασία αυτής της βάσης αυξήθηκε κατακόρυφα μαζί με τις εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.

«Είναι πολύ ατυχές το μονοπάτι που ακολουθεί ο Ερντογάν και η Τουρκία. Είναι ενοχλητικό και πολύ ανησυχητικό, και είναι ένας από τους λόγους που σίγουρα αυξάνουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα, ... ενισχύοντας την παρουσία μας στον κόλπο της Σούδας, διότι η παρουσία μας ειλικρινά στην Τουρκία σίγουρα απειλείται”, ομολόγησε ο ίδιος ο αξιωματούχος. 

Το τι θα γίνει, θα το δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα! 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ