ΗΠΑ

Πομπέο για Λευκορωσία: Οι εκλογές δεν ήταν "ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες"

Οι εκλογές δεν ήταν «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ – Στη Λιθουανία κατέφυγε η Τιχανόφσκαϊα

Τη «μεγάλη της ανησυχία» εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση μετά την επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο στην προεδρία της Λευκορωσίας την Κυριακή. Το εν λόγω αποτέλεσμα πυροδότησε διαδηλώσεις.

«Προτρέπουμε τη λευκορωσική κυβέρνηση να σέβεται το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και να απέχει από τη χρήση βίας», είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας Κέιλι Μακενάνι.

«Ο εκφοβισμός των υποψηφίων της αντιπολίτευσης και η φυλάκιση ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων» το μόνο που έκαναν ήταν να «αμαυρώσουν» την εκλογική διαδικασία, πρόσθεσε η ίδια.

Ο Μάικ Πομπέο, «καταδίκασε έντονα τη συνεχιζόμενη βία εναντίον των διαδηλωτών και τις συλλήψεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης». Οι εκλογές δεν ήταν «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος στηλίτευσε επίσης τις διακοπές της πρόσβασης στο Διαδίκτυο που εμποδίζει «τον λευκορωσικό λαό να μοιραστεί πληροφορίες για τις εκλογές και τις διαδηλώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκε η νίκη με συντριπτικό ποσοστό (80,23%) του Λουκασένκο ο οποίος θα παραμείνει έτσι αρχηγός του κράτους για έκτη θητεία.

Καταγγελίες για «σωρεία παρατυπιών» από την αντιπολίτευση.

Η κυριότερη υποψήφια της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια πιστώθηκε κάτι λιγότερο από το 10% των ψήφων. Η Τιχανόφσκαγια, χαρακτήρισε προϊόν νοθείας το αποτέλεσμα και αξίωσε ο Λουκασένκο, να εγκαταλείψει την εξουσία.

Στις κινητοποιήσεις των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης έχασε τη ζωή του ένας διαδηλωτής, ανακοίνωσε χθες βράδυ η λευκορωσική αστυνομία. Την προηγουμένη, οι αρχές είχαν κάνει λόγο για δεκάδες τραυματίες, κυρίως στην πρωτεύουσα, το Μινσκ.

Στη Λιθουανία κατέφυγε η Τιχανόφσκαϊα

Σύμφωνα με τον Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίσιους η Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, η οποία αμφισβητεί την επανεκλογή Λουκασένκο, κατέφυγε στη Λιθουανία.

Η ομάδα της Τιχανόφσκαϊα δεν μπορούσε χθες, Δευτέρα, να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί της αφού εκείνη έφυγε από το κτίριο της εκλογικής επιτροπής. Νωρίτερα είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως θεωρεί ότι εκείνη κέρδισε τις εκλογές και όχι ο Λουκασένκο. Δήλωσε ωστόσο ότι αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις διαδηλώσεις για να αποφευχθούν «προκλήσεις». Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, έλαβε περίπου το 10% των ψήφων.

Η Λιθουανία, χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ανήκε στη Σοβιετική Ένωση. Προσφέρει συχνά καταφύγιο σε προσωπικότητες της λευκορωσικής ή της ρωσικής αντιπολίτευσης.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Βάζει "φωτιά" ο Ερντογάν στην Αίγυπτο: Θέλει να ρίξει Σίσι για να ακυρώσει τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου - Με "δάκτυλο" Άγκυρας οι εξεγέρσεις

Μετά την αιγυπτιακή άρνηση στη "λυκοφιλία" της Τουρκίας ξέσπασαν εξεγέρσεις της Μουσουλμανικής αδερφότητας