ΗΠΑ

Αγωγή κατά της αστυνομίας της Μινεάπολης από την οικογένεια του Φλόιντ

Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ άσκησε αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο εναντίον της πόλης της Μινεάπολης και των τεσσάρων αστυνομικών που εμπλέκονται στο περιστατικό που οδήγησε στο θάνατό του.

Αυτή η κίνηση είναι επιπλέον των 14,6 εκατομμυρίων δολαρίων που συγκεντρώθηκαν μέσω του GoFundMe, με πρωτοβουλία του αδελφού του, Philonise Floyd.

"Δεν ήταν μόνο το γόνατο του αξιωματικού Derek Chauvin στο λαιμό του George Floyd για οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, αλλά ήταν το γόνατο ολόκληρου του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολης στο λαιμό του George Floyd που τον σκότωσε", δήλωσε ο δικηγόρος Ben Crump, προσθέτοντας. "Η πόλη της Μινεάπολης έχει μια ιστορία πολιτικών και διαδικασιών και εσκεμμένης αδιαφορίας όσον αφορά τη μεταχείριση των συλληφθέντων, ιδίως των Μαύρων."

"Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου υπόθεση, και με αυτήν την αγωγή, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα προηγούμενο για να το καταστήσουμε οικονομικά απαγορευτικό, έτσι η αστυνομία δεν θα ... σκοτώσει ξανά περιθωριοποιημένους ανθρώπους, ειδικά μαύρους, στο μέλλον", δήλωσε ο Crump κάνοντας λόγο για «σημείο ανατροπής» και «διδακτική στιγμή για την Αμερική», σύμφωνα με το USA Today.

Η αγωγή δεν προσδιορίζει κάποιο ποσό σε δολάρια αλλά επιδιώκει «αντισταθμιστικές, ειδικές και τιμωρητικές αποζημιώσεις», αμοιβές δικηγόρου και τον διορισμό «αρχής» για να διασφαλίσει ότι η Μινεάπολη εκπαιδεύει σωστά τους αστυνομικούς της.

Ο δικηγόρος Antonio Romanucci, ο οποίος εκπροσωπεί επίσης την οικογένεια του Floyd, δήλωσε ότι ήταν αντισυνταγματικό το γεγονός ότι η Μινεάπολη εκπαίδευε τους αστυνομικούς της να γονατίζουν στους λαιμούς των μη βίαιων, συμμορφούμενων παραβατών. "Εάν δεν αλλάξετε τις πολιτικές χρήσης βίας και δεν τους εκπαιδεύσετε, θα έχετε συνεχείς αποτυχίες, όπως και στο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ", δήλωσε ο Ρομάνουτσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ