ΗΠΑ

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θέλει οκτώ πλοία με αμυντικό σύστημα λέιζερ ODIN έως το 2024

Ο Φρανκ Πίτερκιν, αξιωματούχος του Γραφείου Ναυτικών Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ανέφερε πως οι Αμερικανοί επιδιώκουν να τοποθετήσουν ακόμα επτά αμυντικά συστήματα λέιζερ ODIN σε διαφορετικά πλοία τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε: «Βρισκόμαστε στη χρυσή εποχή όσον αφορά στη συνεργασία για την κατευθυνόμενη ενέργεια».

Ωστόσο, πολλοί στο Πεντάγωνο παραμένουν δύσπιστοι για την αποτελεσματικότητα των κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων, τα οποία έχουν από καιρό απορριφθεί ως μη πρακτικά στοιχεία της επιστημονικής φαντασίας. Εντούτοις, ο Πίτερκιν επισημαίνει πως η εμπιστοσύνη ως προς την αποτελεσματικότητα των κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων θα κατακτηθεί μόνο αν έρθουν σε επαφή με αυτά όσοι κληθούν να τα χρησιμοποιήσουν.

Το πρώτο αμυντικό σύστημα λέιζερ ODIN τοποθετήθηκε στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Dewey» τον Φεβρουάριο και μέσω της δέσμης του εμποδίζει τη λειτουργία ρυθμίσεων σε ένα drone ή έναν πύραυλο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη στόχευση ή στην αναγνώριση.

Πάντως, ο Πίτερκιν αποκάλυψε πως υπάρχουν συζητήσεις ακόμα και για τοποθέτηση ανάλογων συστημάτων λέιζερ σε αεροπλανοφόρα. Ο ίδιος σημείωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό εργάζεται, επίσης, σε πιο ισχυρά λέιζερ που θα μπορούν πραγματικά να αναχαιτίζουν πυραύλους, όπως είναι το HELIOS και το LWSD.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=BbxFsfAVEMc&feature=emb_logo

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ