Γενοκτονία Αρμενίων
ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Στην "ηλεκτρική καρέκλα" η Τουρκία: Ανακοίνωση Τραμπ με το αρμενικό όνομα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Η Ουάσινγκτον φροντίζει να πιέζει την Τουρκία χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία στον κατάλληλο χρόνο, αλλά δυστυχώς όχι με επάρκεια όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία. Αυτό όμως φαίνεται πως μπορεί εύκολα να αλλάξει, τόσο από την κυβέρνηση Τραμπ που συνεχίζει να επιδεικνύει ιδιαίτερη στήριξη προς την Αρμενία, τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και από τους Δημοκρατικούς που υπόσχονται "ομοσπονδιακή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων".

Σε σημερινή ανακοίνωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τη δέσμευσή του να «προωθήσει έναν πιο ανθρωπιστικό και ειρηνικό κόσμο» και χρησιμοποίησε την Αρμενική φράση Meds Yeghern, που σημαίνει "Μεγάλη Καταστροφή", για τα γεγονότα του 1915.

«Ξεκινώντας το 1915, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στο θάνατό τους τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», ανέφερε η ανακοίνωση, αποκαλώντας τα γεγονότα, «μία από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες» του 20ού αιώνα.

Η ανακοίνωση επικεντρώθηκε στη συνεργασία μεταξύ του αμερικανικού και αρμενικού λαού, καλωσορίζοντας ταυτόχρονα «τις προσπάθειες των Αρμενίων και των Τούρκων να αναγνωρίσουν την οδυνηρή ιστορία τους».

«Η αποτυχία να θυμηθούμε ή να αναγνωρίσουμε το γεγονός της γενοκτονίας ανοίγει μόνο το δρόμο για μελλοντικές μαζικές θηριωδίες», δήλωσε ο δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ του 2020 Joe Biden σε ανακοίνωσή του, και επεσήμανε τη δέσμευσή του να υποστηρίξει ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η φράση Meds Yeghern χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το 2009 και η κυβέρνησή του συνέχισε να τη χρησιμοποιεί για το υπόλοιπο της θητείας του. Ο Τραμπ έχει επαναλάβει τον όρο μετά την άφιξή του στο οβάλ γραφείο. Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν παραμένει ο μόνος πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει χρησιμοποιήσει τον όρο γενοκτονία, κατά τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον, το 1981.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο ψήφισε νομοσχέδιο που αναγνωρίζει τα γεγονότα ως γενοκτονία με συντριπτική υποστήριξη, αλλά τρεις προσπάθειες να τα αναγνωρίσουν επίσημα ως γενοκτονία των Αρμενίων μπλοκαρίστηκαν τους επόμενους μήνες από τους γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων Lindsey Graham, David Perdue και Kevin Cramer.

Θρασύτατη & υποκριτική δήλωση Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε συλλυπητήρια στα εγγόνια των «Οθωμανών Αρμενίων που έχασαν τη ζωή τους κάτω από τις σκληρές συνθήκες του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου», σε επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Σαχάγκ Β' Μασιαλιάν, τον Αρμένιο Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης.

«Η πιο σημαντική επιθυμία μας είναι να μην δοθεί ευκαιρία σε ομάδες που έχουν άλλες προθέσεις (να βγάλουν εχθρότητα από την ιστορία) καθώς επιθυμούμε και εργαζόμαστε για ένα μέλλον γεμάτο ενότητα, ευημερία και ειρήνη», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η δήλωση του Λευκού Οίκου «βασίζεται στην υποκειμενική αφήγηση ότι οι Αρμένιοι προσπαθούν να μετατραπούν σε δόγμα», δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ανταποκρινόμενο στην αμερικανική θέρμη προς τους Αρμενίους που τόσο προβληματίζει την Άγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο επικαλέστηκε το «δράμα περισσότερων από 500.000 Μουσουλμάνων που σφαγιάστηκαν από τους Αρμένιους αντάρτες» και ανέφερε «ριζοσπαστικούς Αρμένιους που θέλουν να επισκιάσουν την ευθύνη τους στα γεγονότα του 1915».

«Εορτάζουμε με σεβασμό όλα τα πολιτικά οθωμανικά έθνη, Μουσουλμάνους, Χριστιανούς και Εβραίους, που έχασαν τη ζωή τους κατά την περίοδο της διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», ανέφερε.

Μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Χασάν Κεμάλ, εγγονό του Κεμάλ Πασά,του "αρχιτέκτονα" της Γενοκτονίας των Αρμενίων, προκάλεσε αντιδράσεις στην τουρκική κοινωνία.

"Μοιράζομαι τον πόνο των Αρμένιων αδελφών μου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στις 24 Απριλίου", έγραψε ο Χασάν Κεμάλ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Μετά από αυτό το post, πολλοί Τούρκοι άρχισαν να τον κατηγορούν για προδοσία και έγραψαν προσβλητικά λόγια εναντίον του, αποδεικνύοντας πως η βαρβαρότητα και η άρνηση αυτής βρίσκεται μέχρι και σήμερα βαριά ριζωμένη στο τουρκικό DNA.