ΗΠΑ

Ο κορονοϊός υποβαθμίζει τον αμερικανικό στρατό - Εκατοντάδες κρούσματα και αμφιβολίες

Η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊου στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει επηρεάσει αρνητικά την κινητικότητα των αμερικανικών δυνάμεων όπως συμβαίνει όμως και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου και την Ρωσία, σημειώνει το militarytimes.com.

Οι περισσότεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι πεπεισμένοι ότι η προθυμία τους να διεξάγουν επιχειρήσεις υπονομεύεται σημαντικά από την πανδημία του COVID-2019, κάτι που φαίνεται πλέον σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το Πεντάγωνο ανέφερε το μεγαλύτερο νούμερο κρουσμάτων το τελευταίο 24ρο, που αφορά εκατοντάδες νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του COVID-19 μεταξύ των μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ανεβάζοντας το σύνολο τους σε περίπου 2.000, αριθμός που διπλασιάστηκε από την περασμένη εβδομάδα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν 178 νέα κρούσματα χθες Τετάρτη, φέρνοντας το σύνολο στα 1.975 κρούσματα μεταξύ των μελών του αμερικανικού στρατού.

Το ποσοστό των μολύνσεων μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων και των εφέδρων αρχίζει να καλύπτει για πρώτη φορά το χάσμα με το γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό εξακολουθεί να ξεπερνά τα υπόλοιπα σώματα στο καθημερινό δελτίο κρουσμάτων, κυρίως εξαιτίας της γνωστής επιδημίας στο αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt.

Στην τελευταία καταμέτρηση του αεροπλανοφόρου, πάνω από 200 Αμερικανοί ναύτες ήταν θετικοί στον ιό με λίγο πάνω από το ήμισυ των 4.800 μελών να έχει περάσει το τεστ. Το Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε συνολικά 513 περιπτώσεις.

Εν τω μεταξύ, ο στρατός έχει 470 κρούσματα, η Πολεμική Αεροπορία 351, οι πεζοναύτες 140 και η Εθνική Φρουρά 249.

Το άθροισμα είναι συνολικά 3.160 άτομα, πολιτικό προσωπικό και στρατιωτικοί. Από αυτούς, 1.975 ήταν στρατιωτικοί, εκ των οποίων 61 νοσηλεύονται σήμερα, ενώ 144 έχουν αναρρώσει.

Σύμφωνα με μια κοινωνιολογική έρευνα που διεξήχθη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων, περίπου το ήμισυ (47%) των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ είναι πεπεισμένοι ότι η ηγεσία του Πενταγώνου ενεργεί σωστά στις τρέχουσες συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Ένας παρόμοιος αριθμός στελεχών πιστεύει ότι οι προϊστάμενοι μπορούσαν να ανταποκριθούν και καλύτερα σε αυτήν την πανδημία, η οποία ομολογουμένως ήταν πρωτόγνωρη για ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι απόλυτα σίγουρο ότι η πανδημία έχει προκαλέσει δυσλειτουργίες εκτός του γενικού πληθυσμού και στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, σε Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, κά,  όχι μόνο λόγω του ιού, αλλά και λόγω της συμμετοχής τους στα συστήματα προστασίας του γενικού πληθυσμού.

Νομίζουμε ότι αυτή η πανδημία δεν θα αλλάξει πολλά μόνο στον ιατρικό τομέα αλλά και στον στρατιωτικό, διότι πανάκριβα οπλικά συστήματα απαιτούν υγιές προσωπικό για να τα χειριστεί, και αυτό το σενάριο όπως φαίνεται δεν δοκιμάστηκε σοβαρά σε καμία χώρα του κόσμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ