ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Νέα Υόρκη: Ο θάνατος του 48χρονου νοσηλευτή-σύμβολο και η οργή για την έλλειψη εξοπλισμού εν μέσω πανδημίας

Ένας 48χρονος νοσηλευτής έχασε τη ζωή του στη Νέα Υόρκη, μία εβδομάδα αφότου βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Ο Κιούς Κέλλυ βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας, σ’ ένα από τα κεντρικότερα και πιο σύγχρονα νοσοκομεία του Μανχάταν. Ο θάνατός του έχει εξοργίσει το ιατρικό προσωπικό της χώρας, αλλά και απλούς πολίτες, οι οποίοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κρίσης ιατροί και νοσοκόμες να μην έχουν επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό.

Πρόκειται για τον πρώτο εργαζόμενο νοσοκομείου που χάνει τη ζωή του και οι συνάδελφοί του εμφανίζονται εξαγριωμένοι. Μιλούν για μία απώλεια που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Πολλοί από αυτούς εξέφρασαν τον θυμό τους στα σόσιαλ μίντια, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη προστατευτικών μασκών.


Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε επικοινωνήσει με την αδελφή του μέσω μηνύματος. Την ενημέρωνε για το γεγονός ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και την διαβεβαίωνε ότι θα γινόταν σύντομα καλά. «Μην το πεις στον μπαμπά και στη μαμά. Θα ανησυχήσουν».

Μία συνάδελφος του αδικοχαμένου άνδρα κατήγγειλε ότι το νοσοκομείο προσέφερε στο προσωπικό του μία πλαστική στολή και γάντια για ολόκληρη την βάρδια, η οποία πολλές φορές ξεπερνά και τις δέκα ώρες. Αντιθέτως, το ιατρικό πρωτόκολλο επιβάλλει την αλλαγή γαντιών και στολής, κάθε φορά που κάποιος έρχεται σε επαφή με ασθενή που νοσεί. Πριν βγει θετικός στον ιό, ο νεαρός άνδρας είχε βοηθήσει μία συνάδελφό του να αφαιρέσει την στολή της. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι στις 9 Μαρτίου, εργαζόταν και μιλούσε με ασθενείς χωρίς να φοράει ούτε γάντια, ούτε μάσκα.


Σε μία κίνηση διαμαρτυρίας μία ακόμα συνάδελφός του ανάρτησε μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται ιατροί να φορούν αυτοσχέδιες μάσκες, σε μία προσπάθεια να προστατευτούν.

Άλλες νοσοκόμες, υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπαν ότι οι περισσότερες νοσοκόμες φέρνουν από το σπίτι τους πλαστικές σακούλες, τις οποίες μετατρέπουν σε στολές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ