ΗΠΑ

Κορωνοϊός: Τα αμερικανικά στρατεύματα στην Ευρώπη ετοιμάζονται για το "χειρότερο" σενάριο

Πρωτόγνωρες καταστάσεις και συνθήκες “ξεκλειδώνουν” όπως φαίνεται και ειδικά πρωτόκολλα των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ως απάντηση της πανδημίας που ζούμε εδώ και πολλές ημέρες. 

“Τα αμερικανικά στρατεύματα στην Ευρώπη προετοιμάζονται για το σενάριο της χειρότερης περίπτωσης καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε όλη την ήπειρο", ανακοίνωσαν ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματικοί στον αμερικανικό τύπο σήμερα Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Tod D. Wolters, διοικητής της ευρωπαϊκής διοίκησης των Η.Π.Α., δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει περίπου 35 αναφερθείσες περιπτώσεις μεταξύ του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού που σταθμεύει στην Ευρώπη.

Όμως, καθώς ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα στην περιοχή και χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και άλλες αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρές καταστάσεις, οι προοπτικές για τις δυνάμεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιδεινωθούν γρήγορα.

"Προετοιμαζόμαστε για χειρότερα σενάρια όσον αφορά την πιθανή εξάπλωση", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο SACEUR μέσω τηλεφώνου το πρωί της Παρασκευής.

Ερωτώμενος για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό, ο Πτέραρχος Wolters δήλωσε ότι το χειρότερο σενάριο για τον ίδιο θα ήταν όταν ο κορωνοϊός να θέσει σε κίνδυνο την αποστολή των Η.Π.Α. στην Ευρώπη, μέχρι το σημείο του να πρέπει να "βγουν εκτός στρατοπέδων οι δυνάμεις των ΗΠΑ" για βοήθεια.

Ο Πτέραρχος Wolters τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη παραμένουν πλήρως προετοιμασμένες αλλά και πανέτοιμες, ενώ μέχρι στιγμής ο ιός δεν έχει επηρεάσει την στρατιωτική τους ετοιμότητα.

"Καθώς είμαστε σήμερα εδώ, με βάση την διασπορά του ιού που διαδίδεται σε όλη την Ευρώπη, είμαστε σε θέση να να διατηρήσουμε τον τρέχον επίπεδο ετοιμότητας που έχουμε», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη έχουν ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές προσαρμογές ως αποτέλεσμα του ιού.

Το Πεντάγωνο αυτή την εβδομάδα ακύρωσε μέρος της προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης Defender Europe 20, η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην ΕΕ από το Ψυχρό Πόλεμο.

Περισσότεροι από 20.000 Αμερικανοί είχαν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στην άσκηση, αν και οι αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί , θέλουν τον αριθμό αυτόν να περιορίζεται κοντά στους 6.000.

Αρκετές βασικές πτυχές της άσκησης ακυρώθηκαν, αν και ο Πτέραρχος Wolters δήλωσε ότι οι εμπλεκόμενες χώρες θα εξάγουν πολύτιμα διδάγματα που αφορούν τον σχεδιασμό και την συνεργασία και τα οποία σχετίζονται με τους στόχους του ΝΑΤΟ.

ΗΠΑ και Ρωσία αν δει κάποιος προσεκτικά, εκτός των μέτρων για την πανδημία που έχουν λάβει, κινούνται τρομερά προσεκτικά σε πολλούς τομείς ειδικά αυτό το κρίσιμο διάστημα, οι μεν πρώτες στην Ευρώπη ενώ η δεύτερη στο εσωτερικό της χώρας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ