ΗΠΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Απάτη» η υπόθεση της Ουκρανίας


Απάτη σε βάρος του ιδίου και των Ρεπουμπλικάνων θεωρεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την υπόθεση της Ουκρανίας.

«Αυτή είναι μία απάτη που βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα από τους Δημοκρατικούς κατά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και εναντίον μου. Ήταν για ένα έξοχο τηλεφώνημα που είχα με τον Ουκρανό πρόεδρο. Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος το έχει τονίσει "ΟΧΙ ΠΙΕΣΗ!" έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ σε αναρτήσεις του στο Twitter με σαφή αναφορά στην υπόθεση της Ουκρανίας.

Οι δηλώσεις του υπηρεσιακού προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι την προηγούμενη εβδομάδα, με τις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέμενε ανταλλάγματα στην άσκηση της πολιτικής του απέναντι στην Ουκρανία και ιδιαίτερα για την χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, έγιναν μετά την προσπάθεια που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ κατά τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να πείσει ότι δεν έκανε κάτι λάθος.


Έτσι, οι δηλώσεις του Μαλβέινι υποβάθμισαν το κεντρικό επιχείρημα του Αμερικανού προέδρου και των συμβούλων του, κατά της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του, που βρίσκεται σε εξέλιξη, από τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο Μαλβέινι δήλωσε χθες ότι δεν προσέφερε την παραίτησή του μετά το επεισόδιο (με τη δήλωσή του), αλλά ούτε και η πιθανότητα της παραίτησής του συζητήθηκε στον Λευκό Οίκο.

«Σίγουρα και κατηγορηματικά όχι. Είμαι ευτυχισμένος που δουλεύω εκεί. Αν είχα την τέλεια συνέντευξη Τύπου; Όχι, αλλά ξανά τα γεγονότα είναι στην μεριά μας... Σκέφτομαι ακόμη ότι κάνω που καλά την δουλειά μου ως προσωπάρχης και νομίζω πως ο πρόεδρος συμφωνεί» δήλωσε χθες ο ίδιος στην εκπομπή "Fox News Sunday".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ που επιδιώκει την επανεκλογή του, το 2020, έχει δηλώσει ότι η διάθεση της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο πάγωσε, καθώς ο ίδιος πίστευε πως θα έπρεπε να συνεισφέρουν και οι ευρωπαϊκές χώρες. Ο Μαλβέινι δήλωσε χθες πως η ευρωπαϊκή βοήθεια ήταν ένα σημείο ανησυχίας σε συνδυασμό με την διαφθορά στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι τελικά «η βοήθεια χορηγήθηκε».

Ο Μελβέινι ξεκαθαρίζει: Δεν υπέβαλα παραίτηση
Ο υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι δήλωσε χθες ότι δεν προσέφερε την παραίτησή του, μετά την δήλωση που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει μία πολιτική χάρη από την Ουκρανία σε ανταλλαγή για την χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Ωστόσο, ο ίδιος στην συνέχεια, ανακάλεσε την δήλωσή του. «Δεν είπα ποτέ ότι υπήρξε κάποιο αντάλλαγμα (quid pro quo) επειδή ακριβώς δεν υπάρχει» δήλωσε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας την λατινική έκφραση που σημαίνει μία χάρη, για μία άλλη χάρη.

Ο Μαλβέινι είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ για την καθυστέρηση της χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, οικονομικού ύψους 391 εκατομμυρίων δολαρίων είχε διασυνδεθεί μερικώς, με την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου για την διεξαγωγή μιας έρευνας από το Κίεβο, σχετικά με μία θεωρία συνωμοσίας για έναν σέρβερ της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) που βρίσκονταν στην Ουκρανία.

Όταν ένας δημοσιογράφος είπε στον Μαλβέινι ότι αυτό που περιέγραφε ήταν μία κατάσταση quid pro qvo, ο Μαλβέινι απάντησε: «Το κάνουμε αυτό όλη την ώρα στην εξωτερική πολιτική».

Οι δηλώσεις του αυτές, στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο δημιούργησαν σύγχυση στην Ουάσινγκτον, προκαλώντας εκνευρισμό και σύγχυση στους πολιτικούς συμμάχους του προέδρου Τραμπ εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Πομπέο δεν είδε «διάθεση ανταλλαγής» στις αποφάσεις για την Ουκρανία
Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υποστήριξε χθες την ανασκευή της δήλωσης του υπηρεσιακού Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου για την Ουκρανία, Μικ Μαλβέινι, τονίζοντας ο ίδιος δεν έβλεπε αποδείξεις μεταξύ της καθυστέρησης χορήγησης της βοήθειας προς την Ουκρανία και της διεξαγωγής μιας πολιτικής έρευνας από το Κίεβο.

«Δεν είδα ποτέ διάθεση ανταλλαγής στην διαδικασία της λήψης των αποφάσεων στην οποία και συμμετείχα..., η συζήτηση που γίνονταν, ήταν πάντα για ενδεχόμενες στρατηγικές επιπτώσεις για το αν τα χρήματα θα πήγαιναν στο σωστό μέρος ή για το αν θα υπήρχε διαφθορά στην Ουκρανία και τα χρήματα δεν θα πήγαιναν για την αποστολή στην οποία προορίζονταν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πομπέο στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC News «This Week».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ