ΗΠΑ

Στις 4 και 5 Οκτωβρίου στην Αθήνα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο

Οριστικοποιήθηκε και επισήμως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, η ημερομηνία της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας, για τις 4 και 5 Οκτωβρίου.

Ο Μάικ Πομπέο θα είναι ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο νέο γύρο συνομιλιών του στρατηγικού διαλόγου των δυο χωρών, σε συνέχεια των συζητήσεων με Νίκο Κοτζιά και Γιώργο Κατρούγκαλο, επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.

Η επίσκεψη Πομπέο και τα όσα συμφωνηθούν στην Αθήνα εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τομή στην εδώ και καιρό αναβαθμισμένη σχέση των δυο χωρών, καθώς θα συζητηθούν -και πιθανόν θα συμφωνηθούν- η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, η επέκταση της συμφωνίας για τις βάσεις, καθώς και τα αμερικανικά ανταλλάγματα.

Υπενθυμίζεται ότι θα έχει προηγηθεί η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί και τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Μέχρι τον Οκτώβριο, επίσης, θα έχουν διαφανεί τα μέτρα που πιθανόν θα ληφθούν έναντι της Άγκυρας για την αγορά των ρωσικών S-400, με τον Μάικ Πομπέο να είναι σε πιο “σκληρή γραμμή” από τον Ντ. Τραμπ.

Ούτως ή άλλως, πάντως, η αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας-Ουάσινγκτον είναι ανεξάρτητη από το τι θα συμβεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

news247.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ