ΗΠΑ

Ο Στιβ Μπάνον «ισοπέδωσε» τον Ερντογάν: «Είναι ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον κόσμο» - Πατριωτική «εξέγερση» στην Ευρώπη ετοιμάζει ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ

Με.. τα κρεμμυδάκια έκανε τον Σουλτάνο. “Ο Ερντογάν είναι ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον κόσμο”! Η άποψη ανήκει στον πρώην επικεφαλής και έμπιστο του Τραμπ, Στ.Μπάνον και την εξέφρασε σε τηλεοπτική εκπομπή του CNBC, όπου σχολίαζε τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Πούτιν.

Ο Μπάνον, αφότου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον Λευκό Οίκο, εξακολουθεί να έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Ν. Τραμπ, παρά την πρόσφατη κρίση στις σχέσεις τους η οποία οφειλόταν και είχε ενορχηστρωθεί από άλλους... "δημοκρατικούς" παράγοντες.

Ο πρώην σύμβουλος και στρατηγικός σχεδιαστής του Αμερικανού προέδρου, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, έρχεται στην Ευρώπη με σκοπό να δημιουργήσει ένα νέο "ευρωπαϊκό δεξιό λαϊκό κίνημα" για τις επόμενες ευρωεκλογές μέσω ενός ιδρύματος με το όνομα «Το Κίνημα».

Ο μη κερδοσκοπικός αυτός οργανισμός θα είναι μία κεντρική δεξαμενή δημοσκοπήσεων, συμβουλευτικής και ένα think tank έρευνας για ένα ετερόκλητο σχήμα δεξιών κομμάτων που πλημμυρίζουν την Ευρώπη, τις περισσότερες φορές χωρίς επαγγελματικές ή πολιτικές δομές ή αξιοσημείωτο προϋπολογισμό.

Φιλοδοξία του Μπάνον για τον οργανισμό του είναι να συναγωνιστεί το ίδρυμα της ΝΤΠ «Open Society» του Τζορτζ Σόρος, που έχει δώσει 32 εκατ. δολάρια για μεγάλες καμπάνιες των φιλελεύθέρων και αριστερών κομμάτων από την ίδρυση του το 1984.

Τα προηγούμενα χρόνια, ο Μπάνον είχε συνομιλίες με δεξιές ομάδες σε όλη την Ευρώπη, από τον Νάιτζελ Φάρατζ και μέλη του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στη Δύση, μέχρι τον πρόεδρο της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν και τους Πολωνούς δεξιούς στην Ανατολή.

Οραματίζεται μία ενωμένη δεξιά εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα μπορεί να προσελκύσει το ένα τρίτο των ευρωβουλευτών στις εκλογές του επόμενου Μαΐου.

Ένα ενωμένο μπλοκ αυτού του μεγέθους, σύμφωνα με τον Μπάνον, θα ήταν ικανό να εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δίνοντας στον Μπάνον μεγάλη δύναμη εντός του λαϊκού δεξιού κινήματος.

Το αρχηγείο του «Κινήματος» πιθανώς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου οι προσλήψεις για τη στελέχωσή του αναμένεται να ξεκινήσουν τους ερχόμενους μήνες. Ο Μπάνον σχεδιάζει να περνά το 50% του χρόνου του στην Ευρώπη, κυρίως στις Βρυξέλλες.

Η αποστολή λέγεται επίσης ότι θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Ευρωπαϊκής δεξιάς και του αμερικανικού «Freedom Caucus», που υποστηρίζει τον Τραμπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ