ΗΠΑ

Δύο νέα πυρηνικά όπλα σχεδιάζουν οι ΗΠΑ για σκάφη και υποβρύχια - Απάντηση σε Ρωσία και Κίνα

Δύο νέα πυρηνικά όπλα που θα εκτοξεύονται από σκάφη ή υποβρύχια σχεδιάζουν στο αμερικανικό Πεντάγωνο ως απάντηση στις στρατιωτικές απειλές από Ρωσία και Κίνα.

Η νέα στρατηγική του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, που διέταξε ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από περίπου ένα χρόνο, καλεί σε μια αναπροσαρμογή της προηγούμενης στρατηγικής που έδινε λιγότερη έμφαση στο πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.

Το ένα από τα νέα όπλα είναι μια πυρηνική κεφαλή που μπορεί να προσαρμοστεί σε πυραύλους εκτοξευόμενους από υποβρύχια, η ανάπτυξη των οποίων θα χρειαστεί μια διετία για να ολοκληρωθεί.

Το άλλο είναι μια βελτιωμένη εκδοχή πυραύλου κρουζ με πυρηνική κεφαλή, σαν κι αυτούς που διέθετε το αμερικανικό οπλοστάσιο μέχρι το 2010.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των ιθυνόντων στο Πεντάγωνο, Ρωσία και Κίνα δεν έκαναν ανάλογα βήματα πυρηνικού αφοπλισμού όπως οι ΗΠΑ, άρα ούτε οι τελευταίες είναι υποχρεωμένες να συνεχίσουν σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Το νέο σχέδιο στρατηγικής, που επικαλείται η Wall Street Journal, αναφέρει: «Ενώ οι ΗΠΑ συνέχισαν να μειώνουν τον αριθμό των πυρηνικών όπλων, άλλες χώρες , περιλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας, κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι τα νέα όπλα θα ενισχύσουν την αποτρεπτική δύναμη των ΗΠΑ κατά της επιθετικότητας από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, που κατασκευάζει νέα όπλα με πολύ ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι υπολόγιζαν δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές.

Τα νέα όπλα χαρακτηρίζονται «χαμηλής απόδοσης» σε σχέση με τα κανονικά πυρηνικά όπλα, ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν αξιοσημείωτη καταστροφή.

Μέχρι στιγμής ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει εγκρίνει τη νέα αμυντική στρατηγική, αλλά παλαιότερα έχει πει ότι θέλει να ενισχυθεί δραστικά το οπλοστάσιο των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε ταχθεί πολλές φορές υπέρ της πλήρους κατάργησης των πυρηνικών όπλων στον πλανήτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ