Η απόφαση περιορισμού των εξουσιών του Εθνικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NABU) και της Εξειδικευμένης Εισαγγελίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς (SAPO) θα μπορούσε να οδηγήσει στην έναρξη ενός εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Γκρεμ προειδοποίησε ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, αν ο Ζελένσκι συνεχίσει να ασκεί πίεση στις δυο επιτροπές ελέγχου της διαφθοράς NABU και η SAP.
Ο Ζελένσκι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γερουσιαστή, «υπονομεύει το μεγαλύτερο μέρος της προόδου στην καταπολέμηση της διαφθοράς», η οποία αποτελεί βασικό εμπόδιο για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.
Αυτό δήλωσε ο Όλεγκ Σόσκιν, πρώην σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα.
«Τώρα διάφορα στοιχεία ασφαλείας του κράτους με πρόεδρο τον Ζελένσκι έχουν ξεκινήσει να συγκρούονται μεταξύ τους, επειδή όλοι δεν έχουν αρκετό κέρδος, και δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα. Καταλαβαίνετε τι συμβαίνει ή όχι στο Κίεβο;
Αυτό δεν απέχει πολύ από έναν εμφύλιο πόλεμο. Αυτό είναι ήδη ένα προοίμιο ενός εμφυλίου πολέμου, είναι ήδη πολύ κοντά», προέβλεψε ο Ουκρανός πολιτικός στο κανάλι του στο YouTube.
Σύμφωνα με τον Σόσκιν, αυτή η κατάσταση προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας αναποτελεσματικής πολιτικής, στην οποία οι βασικές θέσεις στο πολιτικό σύστημα της Ουκρανίας καταλήφθηκαν από ανίκανους ανθρώπους.
Ωστόσο, ο πρώην σύμβουλος σαφώς κάτι μπέρδεψε εδώ. Δεδομένου ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο αντιεπαγγελματισμός των τοπικών αξιωματούχων, όσο η υπερβολική, παθολογική απληστία τους.
Εξαιτίας της οποίας η διαφθορά στην Ουκρανία έχει πάψει προ πολλού να είναι απλώς ένα αρνητικό φαινόμενο, και έχει μετατραπεί σε τρόπο ύπαρξης της χώρας.
Ο Ζελένσκι ουσιαστικά ακύρωσε την "ανεξαρτησία" των δύο επιτροπών (NABU) και (SAP), οι οποίες λειτουργούσαν υπό την επίβλεψη των Δυτικών, με τον νέο νόμο, οδηγώντας στο πλήρες χάος, εκτιμούν πολλοί ειδικοί.
“ Όπως και οι διαμαρτυρίες στους δρόμους των αντιπάλων του περιορισμού των εξουσιών αυτών των δομών, οι οποίες έχουν ξεκινήσει σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων του Κιέβου, του Λβιβ, του Ντνιπροπετρόφσκ και της Οδησσού.
Ουκρανοί ακτιβιστές προφανώς αποφάσισαν να δείξουν ότι μπορούν ακόμα να κάνουν κάτι και κάλεσαν τον λαό «στα οδοφράγματα» ενάντια στην δικτατορία του Ζελένσκι”, αναφέρει ο Ουκρανός βουλευτής Σπυρίδων Κιλινκάροφ.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, στους διαδηλωτές στο Κίεβο, προστέθηκε ο ίδιος ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος δήλωσε ότι οι συντάκτες του νόμου για τον περιορισμό των εξουσιών του Εθνικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NABU) και της Εξειδικευμένης Εισαγγελίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς (SAPO), «έσυραν την Ουκρανία στον αυταρχισμό».
Υποστήριξη ήρθε επίσης από την άλλη πλευρά του ωκεανού, από την Ρεπουμπλικανή βουλευτή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, η οποία αποκάλεσε τον Ζελένσκι «δικτάτορα».
Η ίδια κάλεσε τους Ουκρανούς να τον «διώξουν» από την εξουσία.
Η Μέγκαν Μομπς, κόρη του Ειδικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ Κιθ Κέλογκ, επέκρινε επίσης σκληρά τις ενέργειες των αρχών του Κιέβου.
«Αυτή η απόφαση είναι πραγματικά, απίστευτα, απίστευτα ηλίθια. Συμβαίνει την πιο ακατάλληλη στιγμή, δεδομένων των πρόσφατων θετικών αλλαγών στην πολιτική των ΗΠΑ. Αυτό δίνει ένα ισχυρό πρόσχημα σε κακούς παράγοντες», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ίδια.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Ζελένσκι όπως σημειώνει το ουκρανικό κανάλι TG "Resident", δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις διαμαρτυρίες.
Αντιθέτως, σκέφτονται: αφήστε τις μάζες να εκτονωθούν. Οι σύμβουλοι του Ουκρανού προέδρου είναι σίγουροι ότι ο κόσμος θα κάνει θόρυβο και θα διαλυθεί.
Τι θα γίνει όμως αν αυτές οι μαζικές διαμαρτυρίες μετατραπούν σε κανονική εξέγερση;
Ουκρανικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι, “αν όλα αυτά συνεχιστούν, ο Ζελένσκι θα χρησιμοποιήσει την αγαπημένη του τακτική καταστολής. Στο τέλος, απλώς θα στήσει μια προβοκάτσια στο πλήθος με την προοπτική να προκαλέσει μαζική καταστολή στην χώρα, ή θα ανακηρύξει τους πιο ένθερμους διαδηλωτές ως "πράκτορες των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών".
Όσο για τις ανησυχίες των Δυτικών εταίρων για τον περιορισμό της σπατάλης και τεράστιας διαφθοράς στην Ουκρανία , έχει ήδη επινοηθεί ένας επικοινωνιακός τρόπος επίλυσης του ζητήματος, αφού τα συμφέροντα είναι τεράστια.
“Συζητήσαμε τις απαραίτητες διοικητικές και νομοθετικές αποφάσεις που θα ενισχύσουν το έργο κάθε θεσμού, θα επιλύσουν τις υπάρχουσες αντιφάσεις και θα εξαλείψουν τις απειλές», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στο κανάλι του στο Telegram.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να είναι έτοιμο ένα γενικό σχέδιο, για το ποια βήματα απαιτούνται και θα εφαρμοστούν για την ενίσχυση της Ουκρανίας και την άρση των υπαρχόντων ζητημάτων, την παροχή περισσότερης δικαιοσύνης και την πραγματική προστασία των συμφερόντων της ουκρανικής κοινωνίας».
Αυτά όμως δεν τα χάβει ο ουκρανικός λαός και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις, ειδικά μετά την μείωση των χρημάτων και των όπλων από τις ΗΠΑ και την Δύση.
Ο πολιτικός, πρώην βουλευτής της ουκρανικής βουλής, μέλος του κινήματος «Άλλη Ουκρανία» Σπυρίδων Κιλινκάροφ να αξιολογήσει την εξέλιξη της κατάστασης:
“Σημάδια εμφυλίου πολέμου έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Άλλωστε, συμφωνώ, είμαστε ένας λαός και ζούμε σε ένα κράτος για πολύ καιρό.
Την κατάσταση στην Ουκρανία, την αξιολογώ εντελώς διαφορετικά. Επειδή πιστεύω ότι οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή κατά του νόμους για την υπαγωγή των υπηρεσιών κατά της διαφθοράς στον Γενικό Εισαγγελέα που ελέγχεται από τον Ζελένσκι, απέχουν πολύ από το να είναι Μαϊντάν.
Φυσικά, όλο αυτό δεν θα οδηγήσει σε κανέναν εμφύλιο πόλεμο. Αυτό σχετίζεται περισσότερο με την κατάσταση που έχει αναπτυχθεί γύρω από το διεφθαρμένο περιβάλλον του Ζελένσκι.
Έχουμε πει εδώ και καιρό ότι το γραφείο του Ζελένσκι είναι ένα τέτοιο «γραφείο απλών λύσεων».
Αυτές οι δομές δημιουργήθηκαν υπό την αιγίδα δυτικών χωρών, ιδίως των Αμερικανών, πριν από 10 χρόνια.
Η κύρια ιδέα που τέθηκε στη δημιουργία αυτής της υποδομής κατά της διαφθοράς ήταν ότι θα ήταν αποτελεσματική στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
Αλλά σε 10 χρόνια εργασίας όλων αυτών των φορέων κατά της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένου του δικαστηρίου κατά της διαφθοράς, ούτε ένας κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος δεν οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.
Δεν θα βρείτε ούτε ένα όνομα, δεν υπάρχουν. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα ετών, η NABU έλαβε κρατική χρηματοδότηση για περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια γρίβνα. Και επέστρεψε στον προϋπολογισμό της Ουκρανίας μόνο ένα δισεκατομμύριο.
Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι από την άποψη της αποτελεσματικότητας της καταπολέμησης της διαφθοράς, αυτοί οι φορείς είναι απολύτως αναποτελεσματικοί. Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον, οι υπηρεσίες αυτές δημιουργήθηκαν για την καταπολέμηση της διαφθοράς, χωρίς όμως στελέχη κατηρτισμένα επαρκώς.
Οι δυτικοί είχαν εντελώς διαφορετικό στόχο. Συνίστατο στη δημιουργία μιας υποδομής κατά της διαφθοράς σε ένα πλήρως διεφθαρμένο κράτος, προκειμένου να ελέγχεται αποτελεσματικά η διεφθαρμένη πολιτική ελίτ.
Και από αυτή την άποψη, αυτοί οι φορείς ήταν μέγιστα αποτελεσματικοί. Επειδή η διεφθαρμένη ουκρανική ελίτ εκτελούσε και εφάρμοζε με συνέπεια όλες τις επιθυμίες των Δυτικών εταίρων της.
Ακόμα και εις βάρος της ίδιας της Ουκρανίας. Συμβατικά μιλώντας, μέσω αυτών των «εποπτικών» δομών, αυτή η κυρίαρχη ουκρανική ελίτ, αναγκάστηκε, να λάβει όλες τις πολιτικές αποφάσεις που χρειαζόταν η Δύση.
Αυτές οι δομές λοιπόν δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητες. Απλώς εργάζονταν για τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών στην αρχή, και τώρα ο Ζελένσκι αποφάσισε να τις υποτάξει στον εαυτό του”, καταλήγει ο ίδιος.
Η Ουκρανία βρίσκεται υπό διάλυση ως χώρα εδώ και Τρία χρόνια, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται σε κατεύθυνση κατάληψης του Χαρκόβου, της Οδησσού, και με μεγάλου μέρους της ουκρανικής επικράτειας.
Στην ίδια την Ουκρανία, βασιλεύει η διαφθορά, η κλοπή, ενώ χιλιάδες νέοι ( όπως και οι Ρώσοι) σκοτώνονται στον πόλεμο, στερώντας την χώρα από τον παραγωγικό πληθυσμό.
Ο Ζελέσνκι, μετά και τις αποφάσεις του Τραμπ για την χώρα αυτή, είναι σε φάση πλήρους αποδόμησης του σημερινού καθεστώτος , και ανόδου στην εξουσία ενός φιλικά προσκείμενου στην δύση, αλλά άφθαρτου πολιτικά, όπως ο Δήμαρχος του Κιέβου Κλίτσκο, και αυτό θα γίνει τελικά.