Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τράμπ, έστω και αργά αντιλήφθηκε τις πραγματικές προθέσεις του Πούτιν για την Ουκρανία, την οποία θέλει να καταλάβει πλήρως και όχι να διαπραγματευθεί μαζί της τον τερματισμό του πολέμου.
Τελεσίγραφο 50ημερών στον Πούτιν για τερματισμό του πολέμου
Κατόπιν αυτού αποφάσισε να αλλάξει την σταση των ΗΠΑ κατά 180ο, επανεξοπλίζοντας τον Ζελένσκι με «υψηλής ποιότητας» όπλα μέσω του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα διεμήνυσε πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία σε 50 ημέρες, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν «σοβαρούς δασμούς» «περίπου 100%» στη Ρωσία.
Μιλώντας με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε: «Κάναμε σήμερα μια συμφωνία όπου θα τους στέλνουμε όπλα και θα τα πληρώνουν.
«Πρόκειται για στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα αγοραστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πάει στο ΝΑΤΟ και θα διανεμηθεί γρήγορα στο πεδίο της μάχης».
Αυτό έρχεται καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι είχε μια «πολύ καλή συζήτηση» με τον κ. Τραμπ αργά τη Δευτέρα.
Τον ευχαρίστησε δε για την «προθυμία να υποστηρίξει την Ουκρανία και να συνεχίσει να συνεργάζεται για να σταματήσει τις δολοφονίες».
Όπλα στην Ουκρανία και οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία από τις ΗΠΑ
Τα όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία περιλαμβάνουν πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Patriot και συστοιχίες, τα οποία η χώρα έχει ζητήσει για να αμυνθεί από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.
Ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε ότι εκτός από τις απευθείας οικονομικές κυρώσεις προς την Ρωσία, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν «δευτερεύουσες κυρώσεις». για τις χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από αυτήν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τερματισμό του πολέμου εντός 50 ημερών.
Ο κ. Ζελένσκι είχε προηγουμένως επικρίνει την «επιθυμία του Βλαντιμίρ Πούτιν να παρατείνει τον πόλεμο» και δήλωσε ότι το Κίεβο «εργάζεται πάνω σε σημαντικές αμυντικές συμφωνίες με την Αμερική».
Αυτό έρχεται μετά από εβδομάδες απογοήτευσης από τον κ. Τραμπ για την άρνηση του κ. Πούτιν να συμφωνήσει στον τερματισμό της σύγκρουσης, με τον Ρώσο ηγέτη να λέει στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι «δεν θα υποχωρήσει» από τους στόχους της Μόσχας στην Ουκρανία στις αρχές του μήνα.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τη Δευτέρα, ο κ. Τραμπ είπε ότι είχε τηλεφωνικές κλήσεις με τον κ. Πούτιν όπου θα σκεφτόταν ότι «ήταν ένα ωραίο τηλεφώνημα», αλλά στη συνέχεια «εκτοξεύονται πύραυλοι στο Κίεβο ή σε κάποια άλλη πόλη, και αυτό συμβαίνει τρεις ή τέσσερις φορές».
"Ο Πούτιν είναι σκληρός τύπος"
«Δεν θέλω να πω ότι είναι δολοφόνος, αλλά είναι σκληρός τύπος», πρόσθεσε.
Νωρίτερα φέτος, ο κ. Τραμπ είπε στον κ. Ζελένσκι «παίζετε με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» σε μια φλογερή συνάντηση στον Λευκό Οίκο, και πρότεινε ότι η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ρωσίας καθώς προσπαθούσε να διαπραγματευτεί έναν τερματισμό της σύγκρουσης.
Μετά την ανακοίνωση του κ. Τραμπ Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, ο Ρώσος γερουσιαστής Κονσταντίν Κοσάτσεφ δήλωσε στο Telegram: «Αν αυτό ήταν το μόνο που είχε κατά νου να πει ο Τραμπ για την Ουκρανία σήμερα, τότε όλος ο ατμός έχει φύγει».
Εν τω μεταξύ, ο κ. Ζελένσκι συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Κιθ Κέλογκ στο Κίεβο, όπου «συζήτησαν την πορεία προς την ειρήνη» μέσω της «ενίσχυσης της αεράμυνας της Ουκρανίας, της κοινής παραγωγής και της προμήθειας αμυντικών όπλων σε συνεργασία με την Ευρώπη».
Ευχαρίστησε τόσο τον απεσταλμένο για την επίσκεψη όσο και τον κ. Τραμπ «για τα σημαντικά μηνύματα υποστήριξης και τις θετικές αποφάσεις και για τις δύο χώρες μας».
Η ειρήνη απέχει πολύ
Άποψή μας είναι ότι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία αργεί, αφού ο Πούτιν είναι πεπεισμένος πως η προέλαση των στρατευμάτων του θα συνεχιστεί και πως αυτός είναι που έχει το "πάνω χέρι" στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ποντάρει επίσης ο Ρώσος Πρόεδρος στο γεγονός ότι ο Τράμπ σκέφτεται ως επιχειρηματίας και εκτός από στρατιωτική ενίσχυση και επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δεν θα προβεί σε κάποια άλλη θεαματική ενέργεια για λογαριασμό της Ουκρανίας.
Τελικά πλην συγκλονιστικού απροόπτου, η Ρωσία θα καταλάβει πολύ περισσότερα εδάφη από εκείνα που διεκδικούσε πριν τον πόλεμο.
Τέλος ενώ μέχρι πρότεινος το ενδεχόμενο τα επόμενα χρόνια η Ρωσία να επιτεθεί σε άλλη χώρα της Ευρώπης φάνταζε σχεδόν απίθανο, τώρα πλέον θεωρείται πολύ πιθανό.