Ένοπλες Συρράξεις

Πολύτιμη η τεχνογνωσία κατάρριψης των τουρκικών Akinci από την Ινδία-Θα δοθεί από το Νέο Δελχί στην Αθήνα;

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει εμβαθύνει σημαντικά στον τομέα των drones, με τα Bayraktar να κάνουν την επιχειρησιακή τους εμφάνιση με θετικά αποτελέσματα, αρχικά στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και στη συνέχεια σε Λιβύη ,Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην Ουκρανία όπου όμως πλέον η Ρωσία έχει βρεί τρόπο επιτυχούς αντιμετώπισής της και εσχάτως στον μίνι πόλεμο Ινδίας-Πακιστάν.

Απογοητευτική η απόδοση των Akinci κατά της Ινδίας

Oι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει ένα στόλο εξοπλισμένων drones , UCAV, drones καμικάζι, αλλά και θαλάσσιων drones USV, δοκιμάζοντας καινούργιες τακτικές χρησιμοποίησής τους, αλλά και οπλικά συστήματα-πυραύλους που εκτοξεύονται από αυτά.

Ωστόσο  η απόδοση των τα πολυδιαφημισμένων από τους Τούρκους drones τους Akinci, απέναντι στην πολυεπίπεδη Ινδική αεράμυνα ήταν απογοητευτική.

Κοινώς αποτέλεσαν εύκολη λεία για την Ινδική αεράμυνα, παρά τις δάφνες που επιχειρούν εδώ και χρόνια να τους αποδώσουν τα τουρκικά ΜΜΕ και η προπαγάνδα των "γειτόνων", λόγω των επιτυχιών που αυτά σημείωσαν κατά καιρούς σε Λιβύη -Β. Ιράκ-Συρία.

Τι κοινό είχαν τα παραπάνω 3 θέατρα πολεμικών επιχειρήσεων;

Ότι σε αυτά η αεράμυνα ήταν υποτυπώδης, μη ενοποιημένη και οπωσδήποτε όχι πολυεπίπεδη, όπως αυτή της Ινδίας, αλλά και της Ελλάδας.

Πρόβλημα η  σχετικά μικρή ταχύτητα του AKinci

Το Akıncı, το οποίο έχει άνοιγμα φτερών 20 μέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα drones της Τουρκίας.

Έχει λειτουργική αυτονομία 7.500 χιλιομέτρων, αντοχή 25 ωρών και ανώτατο όριο πτήσης πάνω από 12 χιλιόμετρα και μέγιστη ταχύτητα 361 χλμ την ώρα.

Το drone αναπτύχθηκε για να εκτελεί αποστολές ISTAR ,πληροφοριών, επιτήρησης, απόκτησης στόχων και αναγνώρισης καθώς και αποστολές C3 διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνίας, για στρατιωτικές  επιχειρήσεις.

Η Τουρκία εργάζεται για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων επίθεσης από μεγάλη απόσταση του Akıncı, αφού λόγω της μικρής του ταχύτητας είναι σχετικά εύκολος στόχος για μια καλή αεράμυνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τακτική χρησιμοποίηση του Akinci στο Αιγαίο

Η Τουρκία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα drones Akinci σε αποστολές προσβολής  οχυρωμένων στόχων από μεγάλη απόσταση, με κατάλληλη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, προσπαθώντας παράλληλα την βελτίωση της ακρίβεια αυτών.

Σε αυτόν τον τρόπο τακτικής χρησιμοποίησής του κατατείνει το γεγονός ότι το εν λόγω drone, είναι πάρα πολύ αργό με maximum ταχύτητα τα 361 χλμ την ώρα, γεγονός που το καθιστά λίαν ευάλωτο στόχο για τα μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, των οποίων η ταχύτητα είναι πολλαπλάσια.

Κοινώς αν τα Akinci βγούν στο Αιγαίο στα αρχικά στάδια τουλάχιστον μιας Ελληνοτουρκικής σύρραξης, τα φίλια μαχητικά θα τα καταρρίψουν σαν τις μύγες, το ένα μετά το άλλο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι Τούρκοι θα χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον στα αρχικά στάδια κατά των νησιών μας, ένα συνδυασμό από drones καμικάζι , ΠΕΠ, αυτοκινούμενου πυροβολικού και πυραύλων εκτοξευόμενους από το Akinci.

Άποψή μας είναι ότι τα Akinci δεν πρόκειται η Τούρκοι να τα βγάλουν στο Αιγαίο στα αρχικά στάδια  και η προσβολή οχυρωματικών θέσεων μας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπως, Σταθμών Διοικήσεων, αποθηκών πυρομαχικών, σταθμών παραγωγής ενέργειας , ύδρευσης , γεφυρών και γενικότερα έργων κοινής ωφελείας στρατηγικού ενδιαφέροντος , θα γίνεται ενώ αυτά θα πετούν πάνω από την ηπειρωτική Τουρκία, σε απόσταση χιλιομέτρων από τα μικρασιατικά παράλια, κάνοντας χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα φέρουν, όπως είναι οι  TRG-230-IHA και η βόμβα μινιατούρα Tolun.

Με τον τρόπο αυτό θα προστατεύονται τα ευάλωτα και αργά Akinci από τα τουρκικά αντιαεροπορικά και την τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα έχει βγεί στο Αιγαίο μαζί ίσως με το kizinlema και  τα ΤΒ-3 drones που θα πετούν από το TCG Anadolu, προκειμένου να αντιπαρατεθεί με την Ελληνική πολεμική αεροπορία, η οποία όμως έχει την υπεροχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάς-Ινδία συμμαχία

 Είναι γνωστό ότι οι θέσεις της Ινδίας  ευθυγραμμίζονται απόλυτα με αυτές της Ελλάδας, αναφορικά με την κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ  από την Τουρκία σε σχέση με τη Λιβύη.

Επίσης είναι γνωστή η ακρεφνώς υποστηρικτική στάση του Ερντογάν σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο προς το Πακιστάν στον μίνι πόλεμο  αυτού κατά της Ινδίας. 

Σε προγενέστερο άρθρο μας , είχαμε  αναλύσει την γεωπολιτική κίνηση-ματ, που θα συνιστούσε η  συνεργασία Ελλάδας-Ινδίας απέναντι σε Τουρκία- Πακιστάν-, αλλάζοντας το ''παιχνίδι'' στα ελληνοτουρκικά.

Για παράδειγμα, η Ινδία χρησιμοποιεί το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400, που χρησιμοποιείται επίσης από την Τουρκία.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις με την Ινδία θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να δοκιμάσει τα μαχητικά της, F-16-Rafale, ενάντια σε  συστοιχία S-400, εξάγοντας έτσι λίαν ωφέλιμα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση των S-400 της Τουρκίας.

Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί επίσης να αγοράσει τον ινδικό πύραυλο κρουζ BrahMos που θα μπορούσε να ενσωματωθεί με το αεροσκάφος της Rafale.

Ο πύραυλος BrahMos θα μπορούσε να είναι ένα τρομερό όπλο όταν ενσωματωθεί με γαλλικά Rafales, το οποίο, σε συνδυασμό με την ικανότητα των Ελλήνων πιλότων, θα προκαλούσε πανικό στην Άγκυρα.

Η εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες, ειδικά για την Ελλάδα, η οποία θα έχει έναν νέο ισχυρό σύμμαχο στην Ινδία για να αντιμετωπίσει τον δεσμό Τουρκίας-Πακιστάν.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει και η Ινδία να μας δώσει περισσότερα στοιχεία για τον τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών drones από την αεράμυνά της.

Μήπως τελικά  ήρθε η ώρα να κάνουν την εμφάνισή τους στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο Ινδικά πολεμικά πλοία δίπλα από τα αντίστοιχα Ελληνικά;

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ