Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Αλεξάντερ ντε Κρο
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κακά μαντάτα για τον Ζελένσκι! Η Σουηδία δεν θα στείλει μαχητικά Gripen και τα 30 βελγικά F-16 θα φτάσουν έως το 2028

Όσο το Βέλγιο συμφώνησε να παραδώσει 30 μαχητικά F-16 στην Ουκρανία μέχρι το 2028, η Σουηδία αποφάσισε να διακόψει προσωρινά το πρόγραμμα αποστολής μαχητικών Gripen στο Κίεβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε θα Φτάσουν τα Βελγικά F-16;

Αναλυτικότερα, το Βέλγιο την Τρίτη συμφώνησε στην παράδοση 30 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 μέχρι το 2028 για να βοηθήσει το Κίεβο στις εν εξελίξεις μάχες που δίνει έναντι της Μόσχας. Η συμφωνία υπογράφηκε κατά την διάρκεια επίσκεψης του Βέλγου πρωθυπουργού στην χώρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο υπέγραψαν συγκεκριμένα μία συμφωνία διμερούς και μακροχρόνιας υποστήριξης, μία από τις νεότερες τέτοιες συμφωνίες ασφάλειας που υπέγραψε το Κίεβο με δυτικούς συμμάχους.

«Για πρώτη φορά, μία τέτοια συμφωνία διευκρινίζει τον ακριβή αριθμό μαχητικών F-16 (30) που θα παραδοθεί στην Ουκρανία μέχρι το 2028» έγραψε ο Ζελένσκι στο X.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε πως τα πρώτα αεροσκάφη αυτού του τύπου «θα φτάσουν μέσα στο έτος», ωστόσο η Βελγίδα υπουργός εξωτερικών Χάτζα Λαμπίμπ ήταν πιο προσεκτική στις δηλώσεις της λέγοντας πως «ελπίζουμε οι παραδόσεις να ξεκινήσουν στο τέλος του έτους».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η διμερής συμφωνία ασφαλείας «περιλαμβάνει τουλάχιστον 977 εκατομμύρια ευρώ σε βελγική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία φέτος» και την υπόσχεση να υποστηρίζει η ευρωπαϊκή χώρα το Κίεβο για τα επόμενα 10 έτη.

Παύση στα Σουηδικά Gripen

Από την άλλη τα πράγματα δεν κύλησαν το ίδιο ομαλά μεταξύ Κιέβου και Στοκχόλμης, αφού η σκανδιναβική χώρα ανακοίνωσε την Τρίτη πως διακόπτει προσωρινά τα πλάνα αποστολής μαχητικών τύπου Gripen στην Ουκρανία. Ο λόγος που ανέφερε είναι πως «οι εταίροι δίνουν προτεραιότητα στην παράδοση μαχητικών F-16 στο Κίεβο».

«Άλλες χώρες στον συνασπισμό μας ζήτησαν να περιμένουμε πριν δωρίσουμε το σύστημα Gripen» είπε ένας εκπρόσωπος του Σουηδού υπουργού άμυνας Πολ Τζόνσον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι εταίροι μας στον συνασπισμό τονίζουν πως θα υπάρξουν σημαντικές περιπλοκότητες εάν αποστείλουμε δύο διαφορετικά μαχητικά αεροσκάφη ταυτόχρονα, για αυτό και πρότειναν να επικεντρωθούμε προς το παρών στα F-16 που θα υιοθετήσει η ουκρανική πολεμική αεροπορία» πρόσθεσε ο ίδιος.

Εμείς να σας υπενθυμίσουμε πως η Στοκχόλμη δεν έχει ανακοινώσει επίσημα κάποια απόφαση αποστολής Gripen στο Κίεβο, ωστόσο τον Σεπτέμβριο Ουκρανοί πιλότοι είχαν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους σε αυτό το μαχητικό για παν ενδεχόμενο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...