Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Γαλλικό ΜΜΕ: Η απόφαση Μακρόν για αποστολή γαλλικού στρατού στην Ουκρανία έγινε χωρίς την έγκριση της βουλής

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να στείλει στρατό στην Ουκρανία, προκαλεί ήδη τριγμούς στην Γαλλία με ΜΜΕ και αντιπολίτευση να ξεκινούν αντιδράσεις, για τον σκοπό μιας τέτοιας αποστολής.

Ο ανώτατος διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Ολεξάντερ Σίρσκι αποκάλυψε πως ήδη υπέγραψε έγγραφα που επιτρέπουν σε Γάλλους εκπαιδευτές να επισκεφθούν ουκρανικά κέντρα εκπαίδευσης και να εξοικειωθούν με τις υποδομές και το προσωπικό.

Υπενθυμίζουμε ότι οι γαλλικές δυνάμεις συμμετέχουν ήδη στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών, είτε στην Πολωνία, στο πλαίσιο αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης [EUMAM], είτε στη Γαλλία, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην αεροπορική βάση Cazaux 120.

Ωστόσο, η αποστολή Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών σε μια χώρα σε πόλεμο εγείρει ερωτήματα αναφέρει γαλλικό ΜΜΕ:

Τι μέσα προστασίας υπάρχουν για τους Γάλλους Στρατιώτες ;

Θα θεωρηθεί μια τέτοια αποστολή εξωτερική στρατιωτική επιχείρηση, σε αντίθεση με αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Εσθονία και τη Ρουμανία;

Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνεται παραδοσιακά, είναι «επέμβαση γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων εκτός της εθνικής επικράτειας»;

Επιπλέον, ο χαρακτηρισμός γαλλικής αμυντικής ιστοσελίδας (OPEX) αποκαλύπτει ότι «προκύπτει δράση από εντολή του Γάλλου υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, με την οποία έχουμε νέο  θέατρο στρατιωτικής εμπλοκής ( για τους Γάλλους στρατιωτικούς) προσδιορίζοντας τη γεωγραφική περιοχή και την περίοδο που αφορά».

Εάν ισχύει αυτό, τότε, σύμφωνα με το άρθρο 35 του γαλλικού Συντάγματος, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τη Βουλή για την απόφασή της να εμπλέξει τις ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό, το αργότερο τρεις ημέρες μετά την έναρξη της επέμβασης και να «προσδιορίσει τους στόχους που επιδιώκει».

«Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να οδηγήσουν σε συζήτηση που δεν ακολουθείται από καμία ψηφοφορία», αλλά «όταν η διάρκεια της στρατιωτικής παρέμβασης υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες, η κυβέρνηση υποβάλλει την παράτασή της στη Βουλή για έγκριση. Μπορεί να ζητήσει από την Εθνοσυνέλευση να αποφασίσει ως έσχατη λύση», διευκρινίζει γαλλική αμυντική ιστοσελίδα.

Στο παρελθόν, στρατιωτικοί εκπαιδευτές είχαν σταλεί στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες [Task Force Gator], το Ηνωμένο Βασίλειο [Orbital mission] και τον Καναδά [Operation Unifier]. Ωστόσο, η αποστολή τους έληξε λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη του πολέμου.

Έμπλεξε άσχημα τους Γάλλους στρατιωτικούς ο Μακρόν, χωρίς απόφαση της Βουλής, διότι όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα πρόκειται για “ εκπαιδευτές” αλλά για άτομα σε συγκεκριμένα πόστα ελέγχου οπλικών συστημάτων, πυραυλικά συστήματα κά.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες και πηγές προτείνουν πως ήδη βρίσκονταν στην ουκρανική επικράτεια Δυτικοί στρατιωτικοί, οι οποίοι συντονίζουν τις επιχειρήσεις του Κιέβου, συμβουλεύουν τους Ουκρανούς διοικητές, συντηρούν τον δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό και εκπαιδεύουν στρατιώτες.

Οι Ρώσοι τα γνωρίζουν όλα αυτά και ετοιμάζονται να προκαλέσουν κτύπημα σε ουκρανικό έδαφος, για να διακόψουν την παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, για τα δικά τους συμφέροντα.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ