Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανικές κυρώσεις σε ακροδεξιά μονάδα των IDF - Τι είναι το τάγμα "Netzah Yehuda" που προκάλεσε την οργή των ΗΠΑ (Βίντεο)

Συνώνυμο του ακροδεξιού εξτρεμισμού, αποτελεί σύμφωνα με τους Times του Ισραήλ, το τάγμα «Netzah Yehuda» του ισραηλινού στρατού, το οποίο μάλιστα έχει αποσυρθεί από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τον Δεκέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, που επικαλείται τρεις καλά πληροφορημένες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να ανακοινώσει κυρώσεις σε βάρος του τάγματος «Netzah Yehuda» (μονάδα γνωστή και ως Nahal Haredi)  των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι κυρώσεις θα απαγορεύουν σε μέλη του τάγματος «Netzah Yehuda», που αποτελείται από υπερορθόδοξους εβραίους, να λαμβάνουν στρατιωτική υποστήριξη ή εκπαίδευση από τις ΗΠΑ.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η απόφαση του Μπλίνκεν βασίστηκε σε περιστατικά που αναφέρθηκαν στη Δυτική Όχθη, πριν από την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το τάγμα βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών αντιπαραθέσεων στο παρελθόν που σχετίζονται με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και τη βία κατά των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένου κυρίως του θανάτου -το 2022- του Omar As'ad , ενός 78χρονου Παλαιστινίου Αμερικανού, που πέθανε μετά τη σύλληψή του. με χειροπέδες, με δεμένα μάτια και αργότερα εγκαταλείφθηκε στην παγωνιά από τους στρατιώτες του τάγματος.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, το τάγμα «Netzah Yehuda» έγινε συνώνυμο του ακροδεξιού εξτρεμισμού και της βίας κατά των Παλαιστινίων. Ο ισραηλινός στρατός απέσυρε τη συγκεκριμένη μονάδα από τη Δυτική Όχθη τον Δεκέμβριο του 2022.

Οργισμένες αντιδράσεις από το Ισραήλ

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ στα δημοσιεύματα. 

«Δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος (μονάδας) των IDF», υπογράμμισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα αντιταχθεί σε τέτοια μέτρα με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της.

«Σε μια περίοδο που οι στρατιώτες μας πολεμούν τα τέρατα της τρομοκρατίας, η πρόθεση επιβολής κυρώσεων σε μια μονάδα των IDF είναι το άκρον άωτον του παραλογισμού και ένας ηθικός ξεπεσμός», υποστήριξε ο Νετανιάχου στην ίδια ανάρτηση στο Χ.

Το τάγμα "Netzah Yehuda" 

Το 97ο τάγμα Netzah Yehuda, παλαιότερα γνωστό ως Nahal Haredi, είναι ένα τάγμα στην Ταξιαρχία Kfir των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων . Ο σκοπός της μονάδας είναι να επιτρέψει σε Εβραίους άνδρες Haredi να υπηρετήσουν ως μάχιμοι στρατιώτες στον ισραηλινό στρατό, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που ευνοεί τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο που τηρεί αυστηρά τη Halakha . 
 
Η κύρια περιοχή επιχειρήσεων του Netzah Yehuda βρίσκεται στη Δυτική Όχθη.

Το τάγμα ιδρύθηκε το 1999 και αρχικά περιείχε μόνο 30 στρατιώτες.  Από το 2009, το τάγμα είχε αυξηθεί σε πάνω από 1.000 στρατιώτες και έχει φτάσει στο καθεστώς ενός πλήρως λειτουργικού τάγματος. 

Μια εθελοντική μονάδα έχει επίσης δημιουργηθεί εντός της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και μαζί με το τάγμα Netzah Yehuda, θεωρούνται πρότυπα για πιθανή μελλοντική ενσωμάτωση στρατευσίμων Haredi στο IDF, σε περίπτωση που αρθεί η τρέχουσα εξαίρεση από το σχέδιο για την υπερορθόδοξη κοινότητα. 

Το σύνθημα του τάγματος είναι "V'haya Machanecha Kadosh", "Το στρατόπεδο θα είναι ιερό", μια φράση που λαμβάνεται από την Τορά που περιγράφει τη σημασία της διατήρησης ενός Εβραϊκού στρατού απαλλαγμένο από αμαρτία ή σε αντάλλαγμα για τη θεϊκή βοήθεια στη μάχη.

Καθώς το τάγμα δίνει μεγάλη έμφαση στην κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των στρατιωτών, οι βάσεις Netzah Yehuda ακολουθούν τα πιο αυστηρά πρότυπα των εβραϊκών διατροφικών νόμων και οι μόνες γυναίκες που επιτρέπονται σε αυτές τις βάσεις είναι σύζυγοι στρατιωτών και αξιωματικών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν οποιαδήποτε αλληλεπίδραση θεωρείται ακατάλληλη σύμφωνα με τον εβραϊκό θρησκευτικό νόμο μεταξύ ανδρών και γυναικών. 

Καθώς το τάγμα λειτουργεί σε εθελοντική βάση και δεν στρατολογεί στρατιώτες, είναι μια από τις λίγες μονάδες του IDF που εξαρτάται από έναν μηχανισμό στρατολόγησης νέων.  Υπάρχουν επίσης πολλοί εθελοντές από το εξωτερικό που στρατεύονται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ