Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τα μάτια όλων στη Μέση Ανατολή! Ανησυχία ΔΟΑΕ για Ισραηλινή στοχοποίηση πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, δήλωσε πως τον ανησυχεί το ενδεχόμενο το Ισραήλ να βάλει στο στόχαστρο πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπου αναμένεται να ξαναρχίσουν επιθεωρήσεις την Τρίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ στρατηγός Χερτσί Χαλεβί διεμήνυσε χθες πως θα υπάρξει ανταπόδοση μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, σε αντίποινα για τον αποδιδόμενο στην ισραηλινή αεροπορία βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου· κι αυτό παρότι απευθύνονται από πολλές πλευρές εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση καθώς εντείνεται ο φόβος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι σημείωσε πως η Τεχεράνη έκλεισε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της για «λόγους ασφαλείας». Αν και επαναλειτούργησαν χθες, πρόσθεσε, επέλεξε να μη στείλει επιθεωρητές προτού «δούμε ότι η κατάσταση είναι απόλυτα ήρεμη».

«Θα ξαναρχίσουμε αύριο (Τρίτη)» τις επιθεωρήσεις, πρόσθεσε ο κ. Γκρόσι μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, διαβεβαιώνοντας πως η σοβαρή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ «δεν είχε αντίκτυπο» στο έργο των επιθεωρητών ως αυτό το στάδιο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο ισραηλινός στρατός να στοχοποιήσει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ απάντησε «πάντα μας ανησυχεί αυτή η πιθανότητα» και απηύθυνε έκκληση «για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Το Ιράν λέει διαχρονικά πως το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας είναι αποκλειστικά πολιτικό και έχει ειρηνικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Το Ισραήλ και δυτικές δυνάμεις κατηγορούν την Τεχεράνη πως σκοπό έχει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Η Τεχεράνη θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά 

«Το Ιράν δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Την απόλυτη υποστήριξη της Κίνας έχει το Ιράν, όσον αφορά στη σύγκρουσή του με το Ισραήλ, με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι να δηλώνει ότι «η Κίνα καταδίκασε έντονα το χτύπημα στην ιρανική διπλωματική αποστολή και πιστεύει ότι οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν και αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο» και να προσθέτει πως «η Κίνα και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι στρατηγικοί εταίροι».

Ο Γι είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιράνο ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, με τον τελευταίο να τού ανακοινώνει πως η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι οποιαδήποτε νέα ισραηλινή επίθεση «θα προκαλέσει σκληρά και αποφασιστικά αντίποινα από πλευράς Ιράν». «Κοινοποιήσαμε μια σαφή προειδοποίηση στον Λευκό Οίκο, ότι σε περίπτωση προκλήσεων και επανάληψης τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της ασφάλειας και των συμφερόντων του Ιράν, η απάντηση της Τεχεράνης και οι επακόλουθες ενέργειες θα είναι αποφασιστικές, άμεσες και μεγάλου μεγέθους», δήλωσε ο Αμπντολαχιάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ